Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,709 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Toxoplazmoza

    , Autor: Elena335

    Dobrý deň, dlhšie sa zdržiavam v Rakúsku keďže som tehotná 16 týždeň robili mi odber krvi, v ktorom mi zistili takéto hodnoty toxoplazmoza IgG 643, RöteIn IgG 65.90, IgM negativ.
    Chcem Vás poprosiť o vysvetlenie mám sa obávať o dieťatko? Robili my ďalšie odbery hodnoty zatiaľ neviem. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte ochranné protilátky proti toxplazmóze, takže ste v tehotnosti plne chránená pred infekciou. V minulosti ste ochorenie prekonala. Rovnako máte ochranné protilátky proti rubeole, vďaka očkovaniu. Je to všetko v poriadku.

Podobné otázky

  • Toxoplazmoza

    , Autor: Dinka 95

    Dobry deň, dnes som bola u lekara na kontrole. Dňa 06.03.2024 mi bral krv a dnes mi povedal vysledky. Vraj toxoplazmoza je velmi vysoka a musi mi zobrat znovu krv lebo nevie ci to je aktivne alebo protilatky. Nasledne povedal, ze to je v poriadku a nic nemusime riesit. Mne sa to aj tak nezda lebo su to dost vysoke hodnoty. Nikam inam ma neposlal ani znovu nezobral krv. Objednal ma az na 17.04.2024. Do knizky mi napisal takto toxoplazmoza-IgG-92.100 iU/ml a IgM- 0.280. Prosim Vas hrozí nejaké riziko pre bábätko? Ďakujem velmi pekne za odpoveď a Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto z jedného vyšetrenia sa nedá zistiť, či je všetko v poriadku, pretože IgM nemám referenčné hodnoty pre dané laboratorium. Ak je negatívne, potom ste prekonala toxo pred otehotnením a nič vám nehrozí. Treba overiť, aká je norma pre IgM, prípadne znova zopakovať odber, či IgM nebude rásť.

  • Toxoplazmoza

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den, chcem sa opytat robi sa bezne odber na toxoplazmozu v kazdej gravidite? totiz som v 20tt ale teda neviem ci mi bol tento odber robeny. Mame doma macky ktore ziju vonku a teda neviem ci sa radsej dat ist otestovat. dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    odber na toxoplazmózu je odporúčaný, ale nie vždy prevádzaní, existujú jasné pochybnosti nad jeho potrebou a efektivitou.
    Ak ste s mačkami dlhodobo v styku je pravdepodobné, že máte už ochranné protilátky a toxo Vám v tehotnosti nehrozí. Samotná mačka však nie je infekčná, infekčné sú jej výkaly, preto teraz počas tehotnosti sa vyhýbajte mačacím zzáchodom a poriadne si umývajte zeleninu zo záhrady.

  • Toxoplazmoza

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať na výsledky odberu krvi. Som v 16tt.
    V krvi mi vyšli výsledky na toxoplazmozu IgM 0,16 a IgG 12,00. Toto je moje druhé tehotenstvo a pri prvom som mala podobné výsledky. Doktor ma poslal znova na infekčné, ale idem tam až 27.11. Chcem sa spýtať či výsledky sú v poriadku alebo dieťaťu hrozí nejaké nebezpečenstvo.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toxoplazmoza je v akútnom štádiu iba raz za život, takže ak sa Vám to opakuje, nie je to akútna toxoplazmoza. Zrejme ste ju prekonala niekedy pred graviditou a teraz ste plne chránená.

  • toxoplazmoza

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den pan doktor, chcela by som vas velmi pekne poprosit o interpretaciu vysledkov krvi. Som momentalne v 12tt+1 a v tehotenskej knizke mi svieti polozka - toxoplazmoza - Ig M. Neg., Ig. G. Poz. Co to, prosim, znamena? Dakujem vopred za odpoved.

  • Toxoplazmóza

    , Autor: Megina

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či sa prítomnosť toxoplazmózy z krvy sleduje počas celého tehotenstva alebo len na jeho začiatku. Toxoplazmóza sa u mňa nepotvrdila, no nakoľko mám mačku, mám obavy. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je to indikované, mal by sa odber robiť v každom trimestri, či nedôjde k nákaze počas tehotnosti.
    Mačka samotná však nepredstavuje žiadne riziko, jedine jej stolica. Takže bolo by dobré, keby záchod po nej čistil iný člen domácnosti, a nemusíte sa bát rizika.