Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Transfuzny syndrom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pozdravujem, pán doktor,

    chcela by vás poprosiť o vysvetlenie. Čakám mo-bi dvojičky, momentálne 18.tyzden. podľa ultrazvuku v 17. týždni boli obe dievčatká takmer totožné, podľa merania bol medzi nimi rozdiel jeden deň a primerané štádiu tehotenstva podľa poslednej menštruácie. Na usg vedela pani doktorka odčítať, že obe majú trojcievny pupočník. Znamená to, prosím, že v takom prípade by im nemalo hroziť riziko transfúzneho syndrómu a mali by byť vyživované rovnomerne?
    Z vašich skúseností, ako dlho sa dokážu dvojičky s jednou placentou udržať v maternici, je reálne donosiť ich aj do 38.tyzdna? Samozrejme rozumiem, že s určitosťou sa to povedať nedá, zaujíma ma čisto Vaša skúsenosť z praxe.
    Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    transfúzny syndróm sa môže vyvinúť aj neskôr, takže hoci je dobré, že v 17. týždni sú plody v poriadku, stále je potrebné ich sledovať.
    Monochoriálne dvojíčky by mali porodiť najneskôr do 37. týždňa, pretože neskôr narastá riziko rôznych komplikácii.