Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Virus herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    pan doktor, momentalne som v 1. trimestri tehotenstva (10tt) a trpim genitalnym herpesom, ktory som uz od zaciatku tehotenstva mala dva krat, nejde o prvotnu infekciu, genitalny herpes mam uz niekolko rokov... (zvyknem mat herpes aj na pere, ale ten je menej casty) kedze sa mi takto opakuje, moze to znamenat, ze nemam dostatocny pocet protilatok a plod je ohrozeny a moze sa poskodit ?alebo protilatly mam vytvorene a opakuje sa z dovodu inych faktorov ako hormonalne zmeny, pokles imunity a pod. ? gyn. mi povedal, ze kazdy virus je nebezpecny...nerozumiem ci je teda plod dostatocne chraneny, alebo sa virus dostava aj k plodu, mam obavy, vopred dakujem za vysvetlenie

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte recidivujúci herpes, tak by mal byť plod chránený Vašimi protilátkami. V tehotnosti je celkovo mierne znížená imunita, preto sa Vám môžu opakovať recidívy.
    V 36. týždni by ste mali mať nasadený acyklovir 3x400 mg denne až do pôrodu, aby sa Vám nevyhodil výsev pred pôrodom.