Raňajkujúce deti sú šťastnejšie

Michaela Klamová | 19. október 2024
Raňajkujúce deti sú šťastnejšie

Opäť ďalší dôvod, prečo trvať na raňajkách, aj keď vaše deti odmietajú.

Raňajkujte

Nedávna štúdia skúmala približne 150 000 detí a dospievajúcich zo všetkých kútov sveta a ich vzťah k raňajkám, či už počas pracovných dní alebo víkendov. Prostredníctvom dotazníkov sa zameriavala na to, ako sú deti spokojné so svojím životom. Výsledok bol prekvapivý – dalo by sa povedať, že čím viac stúpal počet dní s raňajkami, tým stúpala aj spokojnosť s kvalitou života.

Prečo NIE ovocie na raňajky?
Prečítajte si tiež:

Prečo NIE ovocie na raňajky?

Najvyššie skóre mali účastníci, ktorí raňajkovali každý jeden deň, a najnižšie tí, čo neraňajkovali nikdy. To potvrdzuje zistenia austrálskej štúdie, ktorá skúmala vyše 70 000 detí vo veku 8 – 18 rokov, kde sa vynechávanie raňajok taktiež spájalo s nízkou životnou spokojnosťou.

Výživné raňajky sú spojené s mnohými výhodami pre duševné a fyzické zdravie, vrátane zlepšenej pamäti, kognitívnych funkcií a fyzickej aktivity. Jedna štúdia z Kórey zistila, že keď sa frekvencia raňajok u detí zvyšuje, ich „somatické“ symptómy, ako je rýchlosť dýchania, únava, problémy so spánkom, nevoľnosť, chuť do jedla, bolesť hlavy a horúčka, klesajú.

Nevynechávajte raňajky

Toto všetko sa netýka iba detí, ale ľudí v každom veku. Metaanalýza z roku 2022 zistila, že vynechávanie raňajok bolo spojené so zvýšeným rizikom depresie, stresu a psychických ťažkostí vo všetkých vekových skupinách, ale najmä u osôb mladších ako 18 rokov. Prečo je tomu tak, vedci ešte nedokážu presne špecifikovať. Isté však je, že kvalitné raňajky poskytujú potrebnú energiu a živiny pre optimálne kognitívne funkcie a zlepšenie koncentrácie, pamäte a schopnosti učiť sa.

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: