Je jogurt z chladničky vhodný na raňajky pre dieťa?

Redakcia | 2. október 2024
Je jogurt z chladničky vhodný na raňajky pre dieťa?

Často po ňom siahneme narýchlo v rannom zhone. Sú aj deti, ktoré nič iné ako jogurt na raňajky nezjedia. Je to však vhodné?

Vaša otázka: 

Dobrý deň, mám ročnú dcérku. Odmieta kúsky jedla a prijíma len mixovanú stravu. Akonáhle zistí, že má kúsok v ústach, hneď ho vyberie. Papá však rožok, ak si ho sama drží. Chcela by som sa opýtať, či je problém, ak jej na raňajky dávam jogurt z chladničky? Striedam jej to s inými jedlami. Ďakujem.

Jogurt z chladničky na raňajky

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička.

Je normálne, že niektoré deti v tomto veku preferujú mixovanú stravu a odmietajú kúsky. Skúste jej ponúknuť lyžičku a povzbudiť ju, aby sa pokúsila jesť sama. Tento proces pomáha deťom zvyknúť si na rôzne textúry a často vedie k tomu, že postupne prijmú aj jedlá s kúskami. Ako ročné dieťa už môže začať jesť bežnú rodinnú stravu, samozrejme s úpravami, ako je menšie množstvo soli a korenín.

Je dôležité postupne zavádzať jedlá s rôznou konzistenciou, aby si zvykala na pevnejšie jedlá a nemala neustále len kašovitú stravu. Okrem toho, v tomto veku by už mohla začať používať lyžičku na samostatné jedenie – spočiatku to nebude dokonalé, ale je dobré začať trénovať.

Čo sa týka jogurtu priamo z chladničky na raňajky, nie je to ideálne, pretože studené jedlo hneď po prebudení môže byť pre žalúdok dieťaťa ťažšie stráviteľné. Odporúčam ponúkať teplé alebo aspoň jedná izbovej teploty na raňajky. Jogurt z chladničky je vhodnejší napríklad na desiatu alebo olovrant, prípadne ho nechajte odstáť na izbovú teplotu. 

PORAĎTE SA S PEDIATRIČKOU TU

Prečo sú raňajky dôležité
Prečítajte si tiež:

Prečo sú raňajky dôležité

Prečo nie studený jogurt na raňajky

Jogurt priamo z chladničky nie je na raňajky ideálny najmä kvôli svojej nízkej teplote, ktorá môže zaťažiť žalúdok, najmä po nočnom pôste. Deti, rovnako ako dospelí, potrebujú po prebudení ľahšie a teplejšie jedlá, ktoré podporujú trávenie a nezaťažujú organizmus. Studené potraviny môžu spomaliť tráviace procesy a u niektorých citlivejších detí môžu dokonca vyvolať diskomfort alebo bolesti brucha.

Teplejšie jedlá lepšie pripravujú tráviaci systém na celý deň a pomáhajú pri lepšom vstrebávaní živín. Ak dávate jogurt na raňajky, je lepšie nechať ho pred podávaním chvíľu odstáť pri izbovej teplote. Jogurt však môžete pokojne podávať na desiatu alebo olovrant, keď už žalúdok lepšie funguje a dieťa je aktívnejšie. Obsahuje bielkoviny, vápnik a prospešné probiotiká, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry, čo je dôležité pre správne fungovanie tráviaceho systému. 

Čo raňajkujú šťastné deti?
Prečítajte si tiež:

Čo raňajkujú šťastné deti?

Tipy na zdravé raňajky pre ročné deti:

  • Ovsená kaša s ovocím – jemné ovsené vločky uvarené v mlieku (materskom, dojčenskom alebo kravskom) s rozpučený banánom alebo iným jemným ovocím.
  • Vajíčko s kúskom chlebíka – varené vajíčko je skvelým zdrojom bielkovín. Ročné dieťa môže jesť vajíčka, pokiaľ sú dobre pripravené, môžete ho popučiť ako nátierku. 
  • Domáci banánový chlebík – bez pridaného cukru, sladený len zrelými banánmi. Môže byť dobrým variantom k raňajkám, ak sa podáva spolu s kúskom ovocia alebo troškou jogurtu.
  • Kuskus s ovocím – jemný kuskus zmiešaný s rozpučeným ovocím (napr. jablkom alebo hruškou) môže byť príjemnou alternatívou kaše.

Tieto raňajky sú nielen zdravé, ale aj výživné, a pomôžu deťom získať energiu na aktívny deň. Skúšajte rôzne kombinácie a nezabudnite, že pravidelné vystavenie novým chutiam a textúram pomôže dieťaťu adaptovať sa na nové jedlá.

Pediatria pre zvedavých rodičov

Knihu pediatričky Kataríny Legrand, Pediatria pre zvedavých rodičov, ktorá je napísaná nielen rukou odborníka, ale aj matky dvoch detí, si môžete objednať TU

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: