Prečo NIE ovocie na raňajky?

Redakcia | 19. september 2018
Prečo NIE ovocie na raňajky?

Základom stravovacích návykov, ktoré deťom vštepujeme, je zásada dodržiavania zloženia stravy podľa jednotlivých častí dňa.

Naša dcérka Kika má 8 mesiacov a skúšame jej dávať na raňajky ovocie. Avšak, väčšinou jej nechutí. Zje ho jedine vtedy, keď ide o sladké jablko alebo hrušku a má ho v sieťke, z ktorej si cucká šťavu. Existuje nejaký spôsob, aby si ovocie obľúbila viac? Lebo zeleninu papká jedna radosť.

Prečo NIE ovocie na raňajky?

vicianovaOdpovedá Mudr. Katarína Vicianová

Základom stravovacích návykov, ktoré deťom vštepujeme, je zásada  dodržiavania zloženia stravy podľa jednotlivých častí dňa. Teda, 8-mesačné dieťatko má dostať na raňajky mlieko, ovocno-zeleninový príkrm na desiatu, na obed sa odporúča  mäsovo-zeleninový príkrm. Na olovrant má mať mlieko alebo ovocno-mliečny príkrm a na večeru mlieko, prípadne kašu.   

Ako zaviesť prvé príkrmy

Ako prvý podávame mäsovo-zeleninový príkrm. Začíname vždy jednou zložkou. Zo zeleniny je vhodná mrkva, petržlen, karfiol, kaleráb, brokolica, tekvica, cukina. Zeler sa pre alergizujúce vlastnosti neodporúča u najmenších detí v prvom roku života.

V malom množstve vody sa uvarí mrkvička, prepasíruje sa a pripraví sa redšia polievočka. Po prvýkrát sa podáva 1 až 2 kávové lyžičky za deň, postupne pridávame vždy po jednom druhu zeleniny s odstupom 3 – 4 dní, aby sme rozpoznali, na ktorú potravinu dieťatko zareagovalo napríklad vyrážkou, bolesťami bruška, hnačkou či zápchou.

K mrkve pridáme petržlen alebo zemiak a na 7. – 8. deň aj mäsko. Mäso je vhodné „biele“, a to kuracie, morčacie alebo z domáceho králika. Zo začiatku jedna porcia príkrmu obsahuje 20 g, neskôr 35 g mäsa na dávku. Mäso obsahuje železo v hémovej podobe a je najväčším zdrojom železa pre dieťa v tomto veku. Príkrm pripravíme vo forme polievky, neskôr môžeme pridať ryžu.

  • Príkrm rozhodne nezahusťujeme zápražkou, ale obohatíme ho olejom (slnečnicový, repkový 5 – 10 g). Tak zabezpečíme primerané dodávanie polynenasýtených mastných kyselín.
  • Príkrm zásadne nesolíme po celý prvý rok života. Treba si uvedomiť, že už v tomto veku môže vzniknúť zlozvyk veľa soliť. Ten má za následok v neskoršom veku výskyt vysokého krvného tlaku a srdcovo-cievnych ochorení.
  • Mäsovo-zeleninovým príkrmom  (150 – 200 g) postupne nahradíme jednu mliečnu porciu materského alebo umelého mlieka. Hlavne na začiatku niektoré deti potrebujú aj tento príkrm zapiť mliekom.
  • Po 6. mesiaci môžeme pripraviť príkrm  6-krát týždenne s mäsom a 1-krát týždenne namiesto mäsa podáme jeden varený slepačí vaječný žĺtok.
  • Varený slepačí vaječný bielok zásadne nepodávame v 1. roku života.
  • Po 7. mesiaci môže mať mäsovo-zeleninový príkrm namiesto polievky formu zemiakovej kaše s mäsovým hašé.                                                                                                         

Druhý príkrm už môže byť ovocný

Ako druhý kašovitý príkrm odporúčame jemné jednozložkové ovocné alebo zeleninové pyré. Začíname teda ovocno-zeleninovým príkrmom z jabĺk, banánov alebo mrkvy.

Najlepšie je prvé 2 – 3 dni uvariť jabĺčko a podať 1 a postupne viac kávových lyžičiek. Neskôr postrúhame surové jabĺčko a mrkvu na sklenenom strúhadle. Banán roztlačíme vidličkou. Každý nový druh ovocia (jablko, banán, hruška...) alebo zeleniny (mrkva) by sa mal zavádzať s odstupom 3 – 4 dní.

Aby sme vedeli odlíšiť, na ktorú zložku potravy dieťa reaguje neznášanlivosťou. Pokiaľ niektorá potravina spôsobí nežiaducu reakciu u dieťaťa, mala by sa aspoň na jeden týždeň vylúčiť zo stravy, a potom ju znova skúsiť. Keď dieťa opäť zareaguje, je lepšie túto potravinu vylúčiť z jedálnička, aspoň na šesť mesiacov.

V prvý deň začíname jednou až dvomi kávovými lyžičkami, postupne má mať jedna celá porcia kašovitého príkrmu hmotnosť asi 150 – 200 g.  

  • Ovocno-zeleninový príkrm zásadne neprisládzame. Dieťa má poznať pravú chuť ovocia a zeleniny.
  • Citrusové plody (pomaranče, mandarínky) ani kivi v prvom roku života vôbec neodporúčame. 

Našim najmenším môžeme v 7. – 8. mesiaci pripraviť aj ovocno-mliečny príkrm. Ľahko stráviteľný nesladený biely jogurt zmiešame s ovocnou kašou.                                                                         

Tvaroh sa v prvom roku života neodporúča pre vysoký obsah bielkovín. Viacerí ho považujú aj za významný alergén.    
Odporúčam vám, aby ste nepodávali ovocie na raňajky, ale aby ste sa držali uvedených rád a informácií. Na prázdny žalúdok, po nočnej prestávke, nie je ovocie pre malé dieťa na raňajky vhodné.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: