Prvé ovocné príkrmy: Kedy a čím začať?

redakcia | 13. november 2016

Ovocie a zelenina hrá dôležitú úlohu v potrave dieťaťa. Kedy a ako začať s ich zaradením do jedálnička dojčaťa?

Každý rodič dobre vie, akú dôležitú úlohu hrá ovocie a zelenina v potrave dieťaťa. Dodáva do detského organizmu nielen vitamíny a minerály, ale aj vlákninu. Tá je totiž dôležitá pre pocit nasýtenia, absorbuje niektoré toxické látky z čreva, aktívne znižuje hladinu cukrov a tukov v krvi, priaznivo vplýva na rozvoj črevnej mikroflóry.

Napriek faktu, že ovocie je veľmi dôležité pre organizmus malého človiečika, s jeho zavádzaním do detskej stravy musíme byť veľmi opatrní, aby sme u dieťaťa nevyvolali alergickú reakciu, ktorú niektoré druhy ovocia spôsobujú.

Kedy a ako začať s príkrmami

Ako prvý nemliečny príkrm sa pre šesťmesačné (v prípade nedojčeného dieťaťa pre štvormesačné) dieťa odporúča jemné zeleninové alebo ovocné pyré riedkej kašovitej konzistencie z jedného druhu ovocia alebo zeleniny v naozaj malom množstve.

Príklad ako by mal vyzerať úplne prvý jednozložkový ovocný príkrm nájdete tu.

Príkrm zásadne nedochucujeme – nesolíme, neprisládzame, podávame ho lyžičkou. Nové príkrmy by sa mali zaraďovať s odstupom minimálne štyroch dní, aby sme mohli rozpoznať prípadnú alergiu. Nový príkrm nezaraďujeme, ak je dieťa choré.

Citrusové a exotické ovocie nepatrí do stravy dojčaťa

Je vedecky dokázané, že ľudský organizmus má akúsi „genetickú pamäť“ a v tej je zaznamenané, na aký druh stravy si náš organizmus tisícky rokov privykal, to znamená, že náš organizmus presne „vie“, ktoré ovocie sa pestuje v našom podnebnom pásme. Preto nielen malé deti, ale aj veľa dospelých ľudí trpí alergiou na niektoré druhy exotického a citrusového ovocia.

Odporúčame vám tieto druhy ovocia nezaraďovať (ani v malom množstve) do výživy dieťaťa mladšieho ako jeden rok (v rodinách alergikov až do troch rokov a deťom trpiacim atopickou dermatitídou sa neodporúčajú podávať tieto silné alergény ani v neskorškom veku). Vôbec sa nemusíte obávať, že ak vaše dieťa neochutná pomaranč, kivi alebo mango, bude jeho organizmu niečo chýbať.

Prečítajte si aj: Príkrmy – variť či kúpiť?

Práve naopak, kvalita importovaného ovocia je často katastrofálna a po dlhej ceste z krajiny pôvodu je ovocie často napadnuté hnilobou (nemusíte to vidieť voľným okom) a o chemickom postreku, ktorý cez šupku môže preniknúť až do dužiny ovocia, ani nehovoriac.

Jedinou výnimkou sú banány, tie veľká väčšina detí znáša dobre, ale aj v tomto prípade postupujeme opatrne a na začiatku dáme dieťaťu zjesť iba dve-tri lyžičky.

Jahody, ríbezle, višne v príkrmoch?

Rovnako ako citrusy a exotické ovocie aj niektoré druhy ovocia červenej farby (jahody, ríbezle, višne, červené jablká a zo zeleniny rajčiny), ktoré dozrievajú v našom podnebí, môžu spôsobiť u niektorých dojčiat alergickú reakciu. Preto dodržujeme pravidlo zavádzania vždy iba jedného druhu novej potraviny (aj to v minimálnom množstve, aby si na nové ovocie mohol organizmus postupne privyknúť), aby sme čo najskôr dokázali odhaliť „páchateľa“. Červené ovocie (hlavne jahody, višne) a zelenina (rajčiny) sa odporúča zavádzať až po dovŕšení jedného roka.

Ovocie vhodné na príkrmy

Dojčatám sa odporúča podávať radšej ovocie menej aromatické, zelené alebo žlté jablká, hrušky, banány, broskyne, marhule. Ovocie nesmie obsahovať kôstky, zrniečka, šupky, aby nedošlo k ich vdýchnutiu.

Ovocie, ktoré zriedka vyvoláva alergické reakcie:

Hrušky, sladké jablká, melón, sladké čerešne, hrozno, čučoriedky, slivky, mirabelky, marhule, avokádo.
Šťavy: jablčná, hrušková, hroznová – doma lisované! Šťavy používajte iba vtedy, ak dieťa dobre znáša celé ovocie, z ktorého je šťava vyrobená.

Prvý príkrm: ovocná kaša

Ovocie veľmi šetrne podusíme a pripravíme z neho kašu. Všeobecne platí, že tepelne spracované potraviny majú nižší obsah alergénov (alergizujúcich látok) ako potraviny v surovom stave. Obsiahnutá bielkovina je teplom zmenená, teda denaturovaná, a preto znášanlivejšia. Preto nové potraviny podávajte najskôr iba vo varenej, dusenej alebo pečenej forme.

Recepty na najlepšie jedlá pre bábätká nájdetu tu.

Neskôr, ak ho dieťa dobre znáša, ho môžeme podávať aj surové. Prvé zeleninové a ovocné príkrmy musia mať veľmi jemnú konzistenciu, aby deti mohli ľahko prehĺtať. Ovocie alebo zeleninu dobre rozmixujeme alebo dôkladne roztlačíme vidličkou a podávame najlepšie vo forme pyré alebo ovocnej kaše.

Vždy sa začína len jedným druhom ovocia alebo zeleniny, príkrmy neprisladzujeme, aby u detí nevznikal návyk na sladké. Ovocie a zelenina musia byť čisté a čerstvé, bez konzervačných látok a farbív, nepridávame žiadne arómy alebo vonné korenia. Začíname doobedňajšou dávkou. Pri prvom podaní príkrmu (prvý deň) dáme len malú lyžičku. Zo začiatku odporúčame nekombinovať viac druhov ovocia naraz.

Kvalita ovocia

V našom svete hypermarketov je veľkým problémom kvalita ovocia. Pri pestovaní vo veľkom je ovocie ošetrované chemickými postrekmi proti škodcom, ktoré, paradoxne, robí zo zdravého jabĺčka potravinu plnú jedovatých látok, teda nevhodnú na konzumáciu (pozor na krásne lesklé jablká, sú tiež pre vzhľad chemicky ošetrené).

Pozor aj na kúpu ovocia u predajcov na trhoviskách – práve ovocie a zelenina predávané na trhoviskách nepodliehajú prísnejšej a dôslednejšej kontrole. Veľmi dôležité je nakúpiť kvalitné ovocie, o ktorom vieme, že nie je chemicky ošetrené alebo dlhý čas skladované v nevhodných podmienkach a neobsahuje zárodky plesní a hniloby.

Kde kvalitné ovocie kupovať?

U nás ešte neexistuje dostatočne veľká sieť pestovateľov a predajcov biopotravín, kvalitné nestriekané ovocie sa dá kúpiť z overeného zdroja (možno aj u malého predajcu na trhoviskách) alebo ak máte možnosť, spoľahnite sa na produkciu z vlastnej záhrady. Na Slovensku možno nakúpiť aj na pár ekofarmách, prípadne u niektorých predajcov a spracovateľov.

Mrazené ovocie

Vďaka tomu, že pri zmrazovaní sa v ovocí zachováva časť vitamínov (cca 75 %) a minerálnych látok, je zmrazovanie ovocia vhodnejším spôsobom spracovania ovocia než konzervovanie. Pri rozmrazovaní ovocia používame studenú vodu, ktorá proces rozmrazovania urýchli, pretože, ak by sme ho nechali voľne stáť, až kým sa nerozmrazí, aktivuje sa v ovocí proces množenia baktérií.

Zásady prípravy ovocia pre dojčatá:

  • Ovocie pripravujte šetrne, aby sa nezničili vitamíny: šúpte a strúhajte ich na nehrdzavejúcom strúhadle (najlepšie z plastu).
  • Používajte vždy čerstvé ovocie. Ak na potravine zistíte hnilobu, nevykrajujte ju a už ovocie nepoužívajte. (Ak je len malá časť potraviny napadnutá plesňou viditeľnou voľným okom, znehodnotená je už celá potravina, aj keď to zatiaľ nevidíte.)
  • Nedojedené zvyšky ovocia neskladujte.
  • Ak dieťa odmieta príkrm, skúste do hotového jedla pridať malé množstvo materského mlieka, dieťatku jedlo možno zachutí.
  • Ak zo začiatku dieťa pokrm odmieta, nenúťte ho, radšej skúste iný.
  • Na prípravu jedál pre dojčatá používajte vyhradený riad. Pri umývaní vylúčte silné čistiace prostriedky, radšej používajte len horúcu čistú vodu.
  • Podávajte deťom radšej menšie množstvá a častejšie.

Náš TIP:  Tepelne spracované potraviny majú nižší obsah alergénov ako potraviny v surovom stave. Preto nové potraviny ponúkajte najskôr varené alebo dusené.

Mohlo by vás zaujímať aj: Vzorový jedálniček dojčaťa

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: