Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,238 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hernia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, momentálne čakám druhé dieťa, som v 34. tt a po prvom tehotenstve mám umbilikálnu herniu a aj diastázu brušných svalov. Herniu mi nechceli po pôrode zašiť, keďže som povedala, že plánujem ešte jedno dieťa. Prvý pôrod som mala sekciou kvôli abrupcii placenty a teraz mi chirurg znovu odporučil sekciu kvôli tej hernii. Chcem sa spýtať, či sa dá pri sekcii rovno zašiť aj tá hernia a prápadne vyriešiť aj tá diastáza? Bola by som nesmierne rada, keby som nemusela po pôrode ešte podstúpiť ďalšiu operáciu. Ďakujem veľmi pekne.

Podobné otázky

  • Hernia v tehotenstve

    , Autor: moni.m

    Pekný deň prajem.
    V 28. týždni tehotenstva mi zistili slabinový pruh. Bolesti a opuch som mala už dlhšiu dobu, ale pripisovali sme to rastúcemu brušku a podobne. Chirurg skonštatoval, že opuch a bolesť sa budú rastúcim bruškom zhoršovať , ale kým to nie je akútne operovať ma samozrejme nebudú. Jediné odporúčania sú netlačit dlho a silno na stolicu , oddychovať a podobne. Chcem sa spýtať, či je vhodné rodiť prirodzene , ak je pruh bolestivý, pri záťaži (stačí dlhšia chôdza) opuch rastie a bolesti sú väčšie . Môžem v takomto prípade sama apelovať na pôrod sekciou ? A tiež , či popri sekcii je možné vyriešiť priamo aj pruh ?
    Poradňu mám až o tri týždne, preto sa skúšam informovať takýmto spôsobom . Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sekcia je veľká operácia s dlhodobými následkami na zdravie matky aj novorodenca. Pruh nie je dôvodom na cisársky rez, ženy s herniou rodia bez problémov. Po pôrode sa často stav upraví sám bez potreby operácie.

  • vada plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    chcela by som sa informovat,ktore su najdolezitejsie vysetrenia pocas gravidity a v ktorom tyzdni by sa dala zistit vada plodu diafragmaticka hernia-resp.ak plodu chyba cela lava,alebo pravastrana branice.za Vasu odpoved Vam vopred dakujem.

  • Poďakovanie a hermia disku L4 a L5

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    ĎAkujem Vám veľmi pekne za odpoveď, veľmi ste nás potešili a ukľudnili. Chcela by som sa ešte opýtať. Asi pred dvomi rokmi mi diagnostikovali hermiu disku v krížovej oblasti. Snažila som sa na to cvičiť a liečiť to homeopatikami a bolo to v poriadku, lebo klasická rehabilitácia ako elektro a magnetoterapia mi to len zhoršovali. Na sedenie pri práci som sa naučila používať sedací klín a fitloptu.. Nanešťastie sa mi hermia pripomenula minulý týždeň v stredu (začiatok 37 týždňa). Už som na tom tak, že nemôžem ani chodiť a ledva prejdem sama na WC. Bolesti mám strašné. SAmozrejme, že si nič nemôžem vziať Obmedzuje hermia nejako pôrod. Je podľa Vás možný klasický pôrod, alebo by som mala navšítíviť neuólóga, s odporúčaním na cisársky pôrod.
    Ďakujem JanaZv

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotná hernia disku nie je indikáciou na cisársky rez, ale závisí aj na ostatnom neruologickom náleze, bude potrebné vyšetrenie neurológom a jeho vyjadrenie sa k vedeniu porodu.

  • tehotenstvo,hernia a zlcnikove kamene :(

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den.chcela by som vas poprosit o radu,mame jedno dietatko 3 rocne po porode mi zistili zlcnikove kamene a s chrbticou- hernia platnickova.momentalne som otehotnela.bojim sa ci to zvladnem.mam jednu znamu co mala zlcnikove kamene a stale chodievala na inekcie v tehotenstve koli zachvatom,ktore neboli urcene pre tehotne zeny. moze to nejak poskodit dietatko? dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žlčníkové kamene možu byť v tehotnosti nemé a nemusia robiť žiadne obtiaže. Avšak rovnako ako aj mimo graviditu možu sposobiť zápal žlčníka a potom je potrebná liečba. Dieťa to nepoškodzuje.

  • Varixy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 21.týždni tehotenstva, ktoré je moje tretie tehotenstvo. Prednedávnom sa mi objavili varixy na vulve. Predpokladám, že v spojení s tými varixami som začala cítiť taký nepríjemný pocit, bolesť, tlaky úplne dole na bruchu až vulve. Tieto pocity prichádzajú, keď stojím troška dlhšie alebo viac chodím. Akonáhle si ľahnem - po čase pominú. Lekár mi predpísal Detralex - každé ráno 2 tabletky a magneB6 2 tablekty denne.(Pri druhom tehotenstve sa mi objavil pruh/hernia - dole úplne na spodku brucha až zač. vulvy - ten mi po pôrode zmizol, teraz cítim len nepríjemné tlaky v tej oblasti). Chcela by som sa spýtať, či tie nepríjemné bolesti v podobe tlaku na vulve spôsobujú tie varixy? Či sa to môže ešte s pokročilým tehotenstvom zhoršovať...či sa dá proti tomu niečo robiť.....či to môže mať negatívny vplyv na pôrod.....a či po pôrode varixy zmiznú.
    Za odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.