Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hernia v tehotenstve

    , Autor: moni.m

    Pekný deň prajem.
    V 28. týždni tehotenstva mi zistili slabinový pruh. Bolesti a opuch som mala už dlhšiu dobu, ale pripisovali sme to rastúcemu brušku a podobne. Chirurg skonštatoval, že opuch a bolesť sa budú rastúcim bruškom zhoršovať , ale kým to nie je akútne operovať ma samozrejme nebudú. Jediné odporúčania sú netlačit dlho a silno na stolicu , oddychovať a podobne. Chcem sa spýtať, či je vhodné rodiť prirodzene , ak je pruh bolestivý, pri záťaži (stačí dlhšia chôdza) opuch rastie a bolesti sú väčšie . Môžem v takomto prípade sama apelovať na pôrod sekciou ? A tiež , či popri sekcii je možné vyriešiť priamo aj pruh ?
    Poradňu mám až o tri týždne, preto sa skúšam informovať takýmto spôsobom . Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sekcia je veľká operácia s dlhodobými následkami na zdravie matky aj novorodenca. Pruh nie je dôvodom na cisársky rez, ženy s herniou rodia bez problémov. Po pôrode sa často stav upraví sám bez potreby operácie.