Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Problém s ovuláciou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, je možné, ak mi ovulačný test ukáže pozitivitu, že ovulácia aj napriek tomu neprebieha? Robila som si viacero testov s pozitívnym výsledkom, tak isto mám viackrát potvrdený z UZV dominantný folikul. Len neviem, či sa môže stať aj napriek tomuto, že ovulácia neprebieha, už sa dlhšie snažíme o bábätko. (Je potrebný hormonálny profil v 2.fáze cyklu, aby sa potvrdilo či prebieha ovulácia)?
    Alebo ako mám postupovať v tomto prípade, resp. či je možné ovuláciu vyvolať, keby je problém v nej.
    (Pozn. menštruáciu mávam presne na deň +- 2 dni)
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí ako dlho sa snažíte otehotnieť. Ak je to dlhšie ako rok až dva, potom by bolo vhodné zapátrať najprv po endokrinologickom ochorení a až na základe toho možno podať lieky na vyvolanie ovulácie. Tieto lieky však majú vážne nežiadúce účinky, preto by sa mali podávať až keď je to nevyhnutné.

Podobné otázky

  • myom a zväčšené ovaria

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    Chcela by som Vas velmi pekne poprosit o radu co robit. Pokusame sa manzelom o dieta pol roka. Bola som na vseobecnej prehliadke u gynekologa - na gynekologickom ultrazvuku. Vysledok je-myomatozny uzol v PS vpravo, velkosti 20x 14mm. Ovaria bilat, mierne zvacsene s hyperechogennou stromou a pocetnymi periferne ulozenymi folikulmi.
    Gynekolog mi povedal, ze sa mame s manzelom snazit este dalsi pol rok, a az potom zacat riesit problem s ovulaciou. Chcela by som vediet vas nazor ohladom mojho vysledku z ultrazvuku.Myslite si to iste? Dakujem Vam.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite si to myslím, jedine čo možete urobiť je dodržovať zdravý životný štýl, ak máte nadváhu určite musíte schudnť. Do pol roka máte veľkú šancu otehotnieť aj bz liekov.

  • Problém s ovuláciou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, snažíme sa s manželom otehotnieť, avšak mám nepravidelnú menštruáciu a tým pádom sa nedá určiť presný deň ovulácie, dva cykly mi doktor nasadil clostylbegyt no ten však nepomohol, folikuly sa trochu zväčšili na nejakých 10mm, no k ovulácii neprišlo. Doktor ma chce poslať na nejakú kliniku kde sa týmto zaoberajú, vedeli by ste mi poradiť ako sa takýto problém rieši, mám len 25 rokov, manžel 30, žijeme zdravo a bez stresu.
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa snažíte dlhšie ako rok, potom je indikované endokrinologické vyšetrenie u Vás a spermiogram u partnera. Ak máte nadváhu musíte schudnúť. Ak sa sanžíte kratšie, potom je každá liečba zbytočná, lebo nezvýši šancu na otehotnenie.

  • cysty a clostilbegyt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcela by som sa opýtať, či existuje niečo proti ovariálnym cystám. Vznikajú mi pravidelne každý mesiac a sú dvoj, trojcimetrové. Pani doktorka mi predpísala clostilbegyt, ale zháčila som sa, keď som si prečítala návod, kde stálo-neužívať v prípade ovariálnych cýst. Ja problém s ovuláciou nemám, problém je v tom, že mi pri nej nepraskne folikul, čím sa neuvolní vajíčko. Prosím, neexistuje niečo čo by vyvolalo toto prasknutie? Dakujem velmi pekne za odpoved.

  • Nízka hmotnosť a otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Už takmer rok sa s manželom pokúšame o potomka. Mám dosť dlhé cykly, niekedy až 37 dní, občas sú dokonca aj anovulačné. Brala som Clostilbegyt aj Duphaston, podľa folikulometrie na 11 a 14. deň mi môj gynekológ povedal, že ak sa mi folikul vytvorí, stane sa, že nepraskne, čím vlastne nedôjde k uvoľneniu vajíčka, a potom sa z neho utvorí cysta. Stalo sa mi to počas dvoch cyklov. Odporúčal mi laparoskopické vyšetrenie. Chcela by som vedieť názor aj niekoho iného. Som dosť štíhla a mnohí mi vravia, že keby som pribrala, hneď by som otehotnela. Myslíte, že by problém s ovuláciou mohol súvisieť aj s mojou váhou? Pri výške 162 cm vážim 46kg. Hormonálny profil mám v norme. Prosím vás o radu, keďže laparoskopie sa dosť bojím. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žena aby mohla otethonieť, mala by mať okolo 17% telesného tuku. Vaše BMI je 17,5, čo je pod hranicou normy. Netvrdím, že to je príčina, ale osobne by som navrhol dokladné endokrinologické vyšetrenie, aby sa zistila príčina Vašej podvýživy, ktorá možno súvisí aj s poruchou ovulácie a menštruácie.

  • Slabý hnedý výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám 33 rokov. V decembri 2007 som potratila a od vtedy sa snažím otehotnieť. Stále mi predpisuje doktor rôzne lieky ( Duphaston , Clostilbegyt ) ale nič nepomáha. v máji 2009 som bola na laparoskopickom vyšetrení a tam mi zistili endometriózu, ktorú mi aj odstránili. Tam mi doktor aj povedal, že budem mať problém s ovuláciou, ktorú treba stimulovať ešte viac ( clostilbegyt na 3.deň cyklu 3x) Cyklus mám 30 dňoví. Problém je v tom, že teraz v júni som nedostala menzes(tehotná nie som - robila som si 2x test) , mám len taký slabý hnedý výtok a aj to len ráno a máličko. Neviem či to mám považovať za menzes alebo nie. Z tohto dôvodu neviem kedy mám začat brať ten Clostilbegyt. Už vôbec neviem čo mám robiť, som veľmi zúfalá, lebo mi nič nedarí. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade určite je vhodné upraviť životný štýl a snažiť sa nestresovať. Určite je potrebné mať ideálnu hmotnosť.
    Ak máte negatívny test (urobte si ho ešte raz), tak považujte to zakrvácanie za menštruáciu.