Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Metformin

    , Autor: Simona228

    Dobrý deň p. doktor. Pred 2 mesiacmi som porodila v 38tt mŕtve dieťatko (pupočnik) Pôrod spontánne, žiadne komplikácie. Veľmi tuzim tuto stratu vynahradiť si ďalším bábätkom.
    Prvú dcérku mame pomocou reprodukčného centra. dali mi tam Metformin, na ktorý som pekne zareagovala a na druhý pokus otehotnela. V centre mi zistili aj PCOS, nemám ani obezitu,ani cukrovku, áni ochlpenie ani ostatné príznaky. Len som nemala ovuláciu.
    Po 2 rokoch sa nám podarila druha dcérka na prvý šup,žiaľ neskončilo to dobre. užívala som len kvapky gynex a macu, dlhodobo. A to si myslím že pomohlo k úprave môjho cyklu.
    Mohla by som si nasadiť lieky Metformin aby som mala ovuláciu? Neuškodim si nejako?
    Ak áno, aké by bolo dávkovanie?
    Ďakujem Vám veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi rozumiem Vášmu prianiu znova otehotnieť. Metformín je liek, ktorý musí byť podávaný pod dohľadom odborníka, pretože má viaceré účinky na orgnaizmus. Nemal by sa užívať "len tak". Preto sa obráťte na lekára, ktorý Vám ho predpísal a dohodnite si s ním jeho ďalšie užívanie. On určí aj dávkovanie.

Podobné otázky

  • PCOS

    , Autor: emms16

    Dobrý deň, bolo mi zistené PCOS, ovulácia u mňa neprebieha, už asi 4 roky beriem Duphaston, aby som aspoň nejakú MS mala, myslíte že je možné prirodzene ovuláciu navodiť, či už užívaním nejakých doplnkov, alebo je to podľa vás v tomto prípade zbytočné a v prípade plánovania tehotnosti budem aj tak odkázaná na lieky na vyvolanie ovulácie? AMH mi bolo stanovené 13,4.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri PCOS je často porucha vyplavovania inzulínu a skrytá cukrovka. Pri obezite jednoznačne pomáha redukcia hmotnosti, v ostatných prípadoch možno podať aj metformin, liek, ktorý znižuje hladiny inzulínu. Ak to nepomôže, musí sa pri plánovaní gravidity podať liek na vyvolanie ovulácie. Inak je indikovaná antikoncepcia.

  • organizmus /bacili

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný den ja mam otázku ja sa snažim s manželom o dieťa skoro 3 roky mne bolo zistene PCO , bola som na laproskopiu, a kedže sa mi nedarilo tak sme skúšali tabletkami glostybekyt,lenže ani po tych tabletkov sa mi nedarilo tak doktor chce vyskúšať liečbu s metforminom ,bola som na endokrinologicke vyšetrenia a boli dobre nenašla ani štitnu žľazu a ani cukrovku ale kedže len endokrinologicka smie predpisať tabletky ktore chce môj doktor vyškúšať tak doktor poprosil endokrinologicku aby mi tie tabletky predpisala tie tabletky sa volaju SIOFOR
    ,,,, lenže môj manžel ma tiež problem ma slabšie spermie a pod 20 mil už sa dlho lieči na začiatku mu doktor predpisal proviron a koenzym Q10 po tych sa mu zlepšilo o 50 percen mam nad 35 mil aj hustota aj počet sa mu zlepšilo tak mu znovu predpisal druhe tabletky UNDESTOR TESTOCAPS 40MG,VITAMIN E200-ZENTIVA. leenže po tych sa mu znovu zhoršilo ako na začiatku tak mu predpisal ine tabletky TAMOXIFEN ebewe stale ich berie (((,,,,,,,,podotykam môj manžel nepije a ani nefajči preto si myslim že ten jeho stav može súvisieť a stym že často byvy chory, kašle zle sa mu dych aned prechladne a može s toho mať ten problem na tuto otázku sa chcem opytať čoi to može súvisieť kedže si si ja i´ba myslim trak som mu zakúpila znovu tie vitaminy KONZYM Q vit E + selen a každy den mu davam actimel,,,,,,,,,,)))) pekny den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    metformin je dobrá alternatíva na liečbu PCO samozrejme je potrebná ideálna hmotnosť. Uvedené vitamíny možu zlepšiť stav spermi manžela.

  • tabletky2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý ja som vám minule pisala o Metformine pod menom maita napisala som vám že doktor chcem vyskúšať tie tabletky aj ked u mna endokrinologička nezstila cukrovku a ani štitnu žľazu vysledky som mala v poriadku ale okrem tych tabletkov som brala a beriem Sarapis na upravu menštruacii beriem ich už mesiac a pol.Od februara 27.2.2011 som začala špiniť sem tam som aj krvacala ale viac špinila to iste som mala v marci 23.3.2011 tiež som špinila a trvala 5 dni a ten mesiac som dostala 4.4.2011 krvacanie je intenzivne nie silne normalne lenže už krvacam 11 den a na 4 den som pocitila palenie na 5-6 den ma začala svrbieť a hlavne zvnutra potom prestalo a znovu som to začala pociťovať sem tam ,,,,večer ked si dam intimku rano nemam nič len na toaletnom papieri a cez den už znovu krvacam nie až tam ako predtym ale ide zomna
    ,,,može to spôsobiť tie Sarapis alebo Metformin??????
    ,,, mam ísť k lekarovi aby mi zastavil krvacanie?????

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené problémy musíte skonzultova´t s Vaším lekárom, je potrebné vyšetrenie a zistenie príčiny, krvácanie je sposobené zrejme hormonálne.

  • tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor chcela by som sa poradiť už 3 roky sa pokúšam otehotnieť, mam nepr.menštrruaciu, mam PCOS ,bola som na laparoskopii, brala som duphalston neskôr glostybekyt, bola som2xIVF, ale žial bez vysldkom, a to som po všetkych strankach ok,

    Pán doktor chcel vyskúšať jednu liečbu a nato
    potreboval aby som absolvoval endokr.vyšetrenie chcel aby som brala
    METFORMIN vraj v amerike ktorym sa nepodarilo otehotnieť ani po umelom
    vyskúšali tento liek a že sa podarilo a vraj teraz prišiel taky isty
    zakon aj tu tak chce vyskúšať neviem či ste o tom počuli
    spočiatku som tomu nerozumela ako mi môžu pomôcť tie tabletky ked
    sú určene pre cukrovkarov a mne sa to netyka vysvetlim mi to tak vraj
    viagru vynašli na srdce až potom zistili že pôsobi na mužskú erekciu a tie lieky vraj tak isto učinkujú,,,,pred 3 tyždnami
    mi doktorka endokrinologička urobila kompletne vyšetrenia vypytovala
    sa na lieky či som alergicka aaku mam menštruaciu či pravidelnu alebo
    nepravidelnu, či mam v rodine ktore niečim trpia a tak, zobrala mi
    sestrička krv a dnes to je 5.4.2011 som išla po vysledky všetky
    vysledky dopadli vyborne všetko mam v poriadku ,doktorka bola kumne
    uprimna a povedala že tomu až tak neveri ale vyškušať možem
    predpisala mi SIOFOR, mam brať najpr jeden tyžden 1x1 na den a ked
    budem dobre znašať tabletky mam zvišiť na 2x1 rano a večer,,,,ked
    som si ich vybrala z lekarni a čitala som letak tak som sa dozvedela
    že sú určene pre tych čo majú cukrovku a ešte tam pisalo veľa
    toho čo sa mna netyka,a ešte k tomu beriem sarapis na upravu menštruacii,,,, bola som odniesť doktorovi spravu, doktor povedal že tie lieky budem brať dlhodobo , vraj po tych tabletkov mi narastú (vajička) mam prisť o 3 tyždne sa ultrazvuk,,, lenže mam strrach že sa mi po tych tabletkov spravi cukrovka.
    ,,možete i povedať váš nazor čo by ste mi poradili dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    METFORMIN sa používa aj u nás bežne a často, nielen v USA, už dlhú dobu. Vysoké hladiny inzulínu, ktoré sú pri PCO sposobujú poruchu ovulácie, Metformin znižuje hladiny inzulínu a zvyšuje šancu na otehotnenie. Samozrejme však je, aby ste mala ideálnu hmotnosť.

  • vyšší prolaktín

    , Autor: ninka13

    Dobrý deň,
    s manželom sa snažíme o dieťatko 19 mesiacov. Jeden krát bolo biochemické tehotenstvo,potom nič.(cca 17 mesiacov dozadu) Diagnostikovali mi PCO syndrom a vraj to prirodzene nepôjde, aj ked cca každý druhý cyklus v podstate ovuláciu mám,ale vraj sliznica nie je vyzretá. Pred diagnostikovaním PCO som bola na laparoskopii a podľa výsledkov z nej som úplne zdravá.(čomu nerozumiem ako to - že pri laparoskopii to nebolo viditeľné) No hormóny mi skáču , hlavne LH je vyššie, nadváhu nemám. Skúsila sa stimulácia clostybelgitom 1-0-0 dva cykly a IUI ale bez úspechu (ovulácia prebehla), mám nasadený metformin aktuálne pár týždňov. Endokrinológia v poriadku-len mierny hirsutizmus,ale bez zvýšeného voľného testosterónu. Ale zarazila ma jedna vec - viac krát som mala vyšší prolaktín pri odberoch a doteraz sa tým nikto nezapodieval - dnes konkrétne 26DC - cca 8 dní po ovulácii bola hodnota 42 a podla laboratória je norma do 29,9 . Hodnota progesterónu 60,7 (čiže ovulácia naozaj prebehla).

    Myslíte,že je šanca cyklus skorigovať a vyhnúť sa IVF? a vadí ten prolaktín? (PS. o PCO som nevedela do svojich 28 rokov a ani som nebrala antikoncepciu,ale cyklus bol vždy nepravidelný 29-49dní)

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ten prolaktín býva u PCO vyšší a ja osobne by som to liečil (aspoň 3 mesiace). Vyššie hladiny prolaktínu sú zodpovedné aj za včasné potraty (ak máte ovuláciu, je to možná príčina).