Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vyplach

    , Autor: LillyD

    Dobrý deň.
    Som v 6+3tt, mala som viac krát jednorazove slabé spinenie, tak som šla k zastupujucemu doktorovi, ktorý mi povedal, že mám bakteriálnu vaginozu (pred týždňom som bola u mojho gynekológa na potvrdenie tehotenstva a nič som nemala). Od mojho gynekológa mám predpísaný utrogestan 2x 200mg a fraxiparine 0,4 (3 trombofilne stavy a som po MÁ v 10tt a biochemickom tehotenstve), tento doktor mi pridal ešte duphaston 2x 2tbl denne a dal mi 2x injekciu Agolutin.. pýtala som sa ho, či môžem nejaký vyplach na tu vaginozu (nemám žiadne príznaky, výtok čo mám vyplavuje zo mna zvyšky utrogestanu ale pálenie svrbenie nepociťujem). Povedal mi, že môžem vyplach Clogin ale akurát čítam, že sa neodporúča v prvom trimestri koli zložke kyselina borita (zloženie: Kyselina hyalurónová, Aloe vera, Calendula officinalis, éterický olej z Melaleuca alternifolia (Tea Tree), kyselina boritá (3 %), kyselina mliečna, glycerol, sodná soľ karboxymetylce­lulózy, polysorbát-20, sodná soľ EDTA, imidazolidinyl­močovina, sodná soľ metylparabénu, parfum a voda). Takze si nemám tento vyplach aplikovať? V lekárni som sa pýtala aj na rosalgin - v jednej mi povedali, že môžem a v druhej že nie. Takze som zmätená, či vôbec nejaký vyplach môžem v prvom trimestri a ak áno tak aký.? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    také obrovské dávky gestagénov som ešte nikdy nevidel u jednej pacientky. Utrogestan, Duphaston aj agolutin sú v podstate veľmi podobné látky, ktorých účinok pre hroziacom potrate je otázny. Ak je plod zdravý, prežije aj túto liečbu, ak je poškodený, tak sa potratí aj napriek všetkému, čo do Vás bolo podané. Ak nemáte žiadny páchnúci výtok, a pocit "nepohody" v pošve, nemáte vaginozu, ale ak chcete niečo urobiť, dávajte si do pošvy probiotiká, ako prevenciu.

Podobné otázky

  • ATB, Mykoza, otehotnenie

    , Autor: brony

    Dobry den pan doktor,
    rada by som Vas poprosila o radu. Za minuly rok som bola nutena zobrat velku davku antibiotik, spolu to bolo celkom 10 x. To jesttakmer kazdy mesiac. Boli hlavne sirokospektralne aj Penicilin. Mala som problemy s hrdlom. Naststatie tie boli zazehnane. Avsak sa mi objavila mykoza v posve, ale teraz sa jej nedokazem zbavit ... mesiac co mesiac sa mi po pelieceni vracia. myslite si ze je mozne ze sa stala chronikou a nikdy sa jej uz nezbavim? Robi mi to problemy prave preto, lebo cheme s priatelom dieta, a pri takomto probleme sa s nim ani nemozem poriadne milovat, ked a mi stale a stale vracaju. Sme uz obaja z toho unaveni. Vzdy ked mam mykozu, mame kondom a partner bol prelieceni tiez. ozem vobec otehotniet niekdy pan doktor? Strsne ma to trapi, mam 29 velmi tuzim po dietati s priatelom. Preklinam tie antibiotika ze mi ich museli vzdy nasadit, ale zevraj to bolo nutne, inak by som prisla o mandle...mam nsadenu liecmi Sporanox ale tazko sa mi tej mykozy zbavuje aj tak ...vrcia sa sice v menej intenzivnej forme ale vracia. Co mi prosim poradite, mam dbat viac na zdravy sposob zivota, a telo nadobudne predoslu imunitu spat alebo som uz odkazana n cely zivot trpiet mykozami? Dakujem velmi pekne, som rada ze existuje taketo forum poradna pre zeny a ze je velmi flexibilna :) Vela uspechov!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    noste iba bavlnenú spodnú bielizeň
    jedzte veľa živých jogurtov
    používajte intímne mydlo (Dove intimissimo alebo niečo na ten sposob)
    nerobte si výplachy pošvy
    kúpte si dve balenia Canesten vaginálny krém a obe využívajte, potom si kúpte Lactovag čípky a využívajte ich.
    Malo by sa to výrazne zlepšiť a potom otehotniete.

  • odložiť sanhu o otehotnenie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Dr.,

    minulý mesiac mi gynekológ robil preventívnu prehliadku. Z výteru na cytológiu mi vyšlo ze mám stredný zápal... nerozumiem tomu, ale... pochopila som to tak, že nemám HVP, ale nejaký zápal na krčku maternice ... Dnes som bola na výter-kultiváciu a cca o týžden ked budú výsledky- si prídem pre lieky...dovtedy si mám robiť výplachy s Tantum Rose...
    Je nutné našu snahu o dieťatko odložiť na neskor? ked budem preliečená? je tento zápal aj dovodom preco neviem otehotniet? resp. može byť dôvodom? snazíme sa o dietatko cca 9 mesiacov. A ku gynekológovi chodím pravidelne, často mávam infekcie, preliečim sa a znova...
    Este som si vsimla na papieri s cyto ze tam boli spomenuté nejaké pliesňové infek. alebo niečo take....(začiarknuteé na predtlačenom papieri...)

    Ak ste pochopili mojmu chaosu, budem veľmi rada ak mi odpoviete...
    Pekný deň :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal krčka sa určite nevylieči Tantum rosa. Vhodný je odber na chlamýdie a kvapavku, len tieto dve baktérie robia zápal krčka maternice, ostatné sa tam dostávajú až druhotne.
    Vhodná je celková antibiotická liečba aj partnera. Zápal krčka je možnou príčinou neplodnosti. Ale musí ísť o zápal krčka a nie zápal pošvy.

  • Missed a nejake otazky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    som maminou 3 deti, a otehotnela som zase, sice neplanovane ale na babo sme sa tesili. tehu nedopadlo dobre, zacala som krvacat, plod nezil, takze som podstupila kyret.
    Som mesiac po missede. Doktor ma upozornoval na to ze 3 mesiace NESMIEM otehotniet..!
    Napisal mi HAK Mercilon, ktoru berem samozrejme. Po zakroku mi bral dva krat aj krv na zistenie HCG, HCG klesalo.
    Pocas 7 dnovej pauzy som dostala menzes, ale neda sa to tak ani nazvat, pretoze to bolo skor take spinenie...
    Tu su moje otazky, na co by som sa rada opytala....

    1.Je ta pauza po missede dolezita? Ja som pocula aj o babach ktore otehotneli mesiac po zakroku, alebo aj skor. Preco ta pauza? Vy sam ju takisto pacientkam odporucate?
    2. Moze byt pricinou missedu aj slaba maternica? Znamy ma dost strasia ze po troch detoch uz nemozem podavat take vykony a aby sme radsej babo neplanovali.. Najmladsi ma teraz 17mesiacov.. Takze som 17 mesiacov po poslednom porode. Menstruaciu mavam 3/4dni a presne na den ako hodinky.
    Babo by sme este chceli, len mam obavy aby sa to nezopakovalo zase.
    3. Po HAK je menstruacia vraj slabsia. Je to tak??Ja viem ze kazda zena je ina. Ja som cakala ze prva menzes po tom missede to bude nieco strasneeee..
    4. dost casto mavam zapaly, vytoky, moze aj toto byt pricina missedu?
    5. Na zapaly a vytoky ako prevencia je dobry vraj Rosalgin - vyplach, mozem ho pouzivat preventivne?
    Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. ide o to, že kyretáž je chirurgický zákrok v dutine maternice a je vhodné otehotnieť vtedy, keď je sliznica kompletne zregenerovaná, doporučovalo sa čakať až pol roka, teraz ja radím cca. 3 menštruačné cykly.
    2. Missed abortus je takmer v 100% sposobený genetickou vadou plodu. Známi kecajú blbosti. Proste sa nestretla zdravá spermia so zdravým vajíčkom, je to až v 20% tehotností. Ide o náhodu.
    3. áno je slabšia, lebo hormóny v antikoncepcii sposobujú že sliznica maternice menej rastie
    4. nie
    5. áno možete, ale vhodnejší je lactovag čípky, obsahujú prirodzený lactobacil.