Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • otázka

    , Autor: NinaM

    Dobrý deň, mám 39r, o dieťa sa s partnerom snažíme neúspešne pol roka. Folikulometriou mi bola potvrdená ovulácia, hormonálny profil je v poriadku, až na hranicné AMH 1,0 a TSH zvýšené na 4,8. Som sledovaná na endokrinológii pre subklinickú hypotyreózu, bez liečby. Partnerov spermiogram jev poriadku, morfológia spermií 3,9, čo bolo vyhodnotené ako dostatočné. Máme podľa Vás šancu na prirodzené otehotnenie alebo už bude rozumnejšie rovno konzultovať CAR? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neplodnosť je definovaná až po roku snaženia, samozrejme u Vás hrá veľkú úlohu vyšší vek. Na zváženie je, či nie je potrebné nasadiť liečbu na štítnu žľazu, potom ešte 3 mesiace skúšať otehotnieť, ak nebude úspech, osloviť CAR.

Podobné otázky

  • IVF a Strepfen

    , Autor: Noemka92

    Dobrý deň.
    Ja by som sa chcela spýtať. S manželom ideme na vklad 29.1., včera 22.1 ma ale bolelo hrdlo, tak som si večer dala 2 pastilky Strepfen, aby ma bolesť prešla a dnes som si spravila 2 nápoje Theraflu, aby ma chrípka nechytila a vypotila zo seba bacily. Potom som na bolesť hrdla píla čaje ovocné a cmulala cukríky Anticol. Beriem lieky pred vkladom Estrofem 3x2 tab, Vitamín E 800 mg, Prednison 2 tab., kyselinu listovú, Vitamín D, bola som na infúzii Omegaven v piatok 19.1 a od zajtra 24.1 rána si mám pichať do bruška Prolutex. Bude mať ten Strepfen a Theraflu dáky vplyv, keď pôjdem v pondelok na embryotransfer? Po akých liekoch by som mohla siahnuť, keď by ma chrípka predsalen chytila? Môžem ísť, keď budem chorá na vklad? Ďakujem za odpoveď.

  • pri vyssom veku je lepsie IVF z mladsich vajicok?

    , Autor: Andrea_Vojtkova_1129045711

    Dobry den. Mam cerstvo 36 rokov, snazim sa otehotniet. Ked som mala 32, riesila som IVF (mam odlozene 100-bunkove embrya pripravene na vklad) ale nakoniec sme proces nedokoncili lebo som otehotnela prirodzene. Teraz sa znova snazim otehotniet prirodzene, skusame 8 mesiacov, zatial nevyslo. Moja otazka znie, kedze s pribudajucim vekom sa vraj zhorsuje kvalita vajicok a zvysuje sa pravdepodobnost vrodenych chyb, je v tomto veku vhodnejsie sa nadalej snazit otehotniet prirodzene alebo je lepsie ist na vklad embrya ktore bolo odobrate ked som mala 32 rokov? Pri tejto uvahe mi ide hlavne o zdravie babatka. Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vždy je lepšie prirodzené otehotnenie, vekový rozdiel nie je podstatný. Ak sa Vám nebude dariť rok otehotnieť, potom možno zvážiť embryotransfer zmrazených embryí.

  • Hysteroskopia +Laparoskopia a nasledny sport

    , Autor: HanaB

    Dobry den, 21.11 mi robili hysteroskopiu kde mi odstranili 3 myomy a aj laparoskopiu na zistenie priechodnosti a odstranenie stvrteho myomu. Mala som vyrazne zrasty zrejme po predoslych operaciach a zial pravy vajcovod bol neprechodny a zniceny zrastami takze mi ho vybrali.
    Moja otazka znie, kolko by mal byt kludovy rezim? Snahu o tehotenstvo mi odporucili najskor o 3 mesiace ale kedy mozem zacat cvicit a sportovat? Som lyziarska instruktorka a najviac prace bude od 26.12 tj 5 tyzdnov po operacii, myslite si ze by som mohla lyzovat? Ale to je aj dvihanie ludi, nosenie lyzi atp cely den, 7hod, nie len na hodku/dve denne..myslite ze je to mozne alebo radsej to neriskovat aby som si neprivodila dalsie komplilacie a zrasty? Dakujem za nazor a radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím, že už 14 dní po operácií tohto typu môžete začať žiť úplne bežný život a športovať. Psychická rehabilitícia je tiež veľmi dôležitá, nemáme žiadne dôkazy, že by športové aktivity mali vplyv na vznik zrastov.

  • otázka

    , Autor: NinaM

    Dobrý deň,
    manželovi odumrel zub a potrebuje ho liečiť, t.zn. čistenie koreňových kanálikov umrtvovacou a príp. liecivou vložkou. Môžu mať tieto vložky vplyv na spermie keďže o mesiac už ideme na IVF?

    Ďakujem za odpoveď.

  • Biochemické tehotenstvo

    , Autor: Zuzi181

    Dobrý deň, mame s mužom už dve deti, ktoré sa podarili celkpm rychlo, v druhom tehotenstve som od začiatku brala duphaston kvôli špineniu, dopadlo to dobre. Teraz sa pokúšame asi rok o tretie babo, od mája som dvakrat otehotnela, avšak obidve tehotenstva sa skončili biochemickym tehotenstvom v 6tt,bola som s tým aj u svojej gynekologičky, či nie su potrebné žiadne vitamíny povedala, že nie ze biochemické tehotenstvo je veľmi bežné že sa treba len snažiť ďalej, je to fakt pravda? Mne to príde, že mi len nechce dať žiadne lieky, napr. Duphaston aby sa tehotenstvo udržalo. A zabudla som mam 31 rokov. Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj sú takéto včasné neúspechy pomerne časté. Môžete si nasadiť kyselinu listovú, je otázka, či by Duphaston mal nejaký význam, pretože príčina je zrejme genetická, nestretla sa zdravá spermia so zdravým vajíčkom a s tým sa nedá nič robiť. Je veľká šanca, že sa to nabudúce podarí úspešne otehotnieť.