Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Spontánne potraty

    , Autor: Lqirbqjq

    Dobrý deň, som rok po akútnej sekcii kvôli asfyxii bábätka a následne zhoršenej preeklampsii. Tlak sa po pol roku konečne vrátil do normálu. Tento rok som však už dvakrát mala pozitívne tehotenské testy, v marci a teraz v máji, ale ani jedno tehotenstvo nepostúpilo. Aj moje úplne prvé tehotenstvo bolo také, bábätko bolo až z druhého. Treba začať to nejak viac riešiť a testovať? Viem, že spontánne potraty, reps biochemické tehotenstvo je celkom bežné... Chceli by sme ďalšie bábätko. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa niektorých štúdií sa potratí až 40% všetkých gravidít, z tých čo sú už klinicky dokázané na ultrazvuku sa potratí cca. 20%. Je to väčšinou vec náhody, že sa nestretla zdravá spermia so zdravým vajíčkom. Zatiaľ by som to neriešil, do roka by ste mala úspešne otehotnieť. Žiaľ aj jazva na maternici po cisárskom reze zvyšuje šancu na neúspech pri otehotnení.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Ivon94

    Dobrý večer . Chcela by som sa spýtať minulý rok v septembri som potratila v asi desiatom týždni. Potom sme chvíľu počkali a v januári som potratila asi v štvrtom týždni. Dr mi zistila ureaplazmu brali sme antibiotika 20 dní. No od druhého potratu mam bolesti v bedrovom kĺbe a akoby unik moču . Zistila mi aj znížené amh ibaže mi nejde do hlavy že som dosť rýchlo otehotnela . Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ureaplazma určite nerobí spontánne potraty v prvom trimestri, v súčasnej dobe sa považuje za normálnu súčasť pošvovej flory. Okrem toho ten "potrat" v 4. týždni, zrejme sa jednalo iba o tzv. chemickú graviditu, kde bol iba prechodne pozitívny tehotenstký test, takmer polovica takýchto tehotností sa potratí, lebo sa náhodne nestretlo zdravé vajíčko so zdravou spermiou.
    Nerozumiem dôvodu, prečo niekto vyšetruje AMH pri potratoch, je to drahé vyšetrenie a absolútne nič nehovorí, práve naopak prináša absolútne nepoužitelné informácie o pacientovi.
    Takže nič neriešte, normálne otehotnite, jediné čo možno zvážiť je podpora progesteronom na druhú polovicu cyklu, inak nie sú potrebné opatrenia. Čo sa týka bolestí bedrového klbu a úniku moču, nevidím žiadnu súvislosť. Jedine, či náhodou nemáte myom na maternici, ktorý by mohol spôsobovať oba problémy, ale verím, že ste bola riadne vyšetrená.

  • geneticke vyšerňtenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.Prisli mi vysledky z genetiky . mala som dva spontanne potraty v 7tt.. Zistili mi polymorfizmus MTHFR (A1298C) v homozygotnom stave. UVedeny polymorfizmus ma maly vplyv na zvysenie rizika venozneho tromboenbolizmu,jeho vyznam stpňúpa v pritomnosti dalsich rizikovych faktorov ako je fajcenie,obezita,hormonalna liecba. Reprodukcne straty su indikaciou na hemotologicke vysetrenie...Mozete mi porosim povedat o co vlastne ide.Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte zrejme poruchu zrážania krvi, typu mutácia metyltetrahydrofolatreduktázy. Toto je jedna z najľahších foriem zvýšeného zrážani akrvi, niekedy stačí liečba kyselinou listovou. Osobne som presvedčený, že uvedená mutácia nie je príčinou Vašich potratov, ale hematologické vyšetrenie nie je naškodu.

  • Spontánne potraty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Aké vyšetrenia by ste mi odporučili po 5 spontánnych potratoch, ktoré boli v rozmedzí 5-8tt. Tri boli v 7tt. Na aké vyšetrenia mám nárok? Po každom potrate som otehotnela vždy po troch mesiacoch a porodila som zdravé dieťa. Čo sa mohlo stať? Môže to byť len náhoda? Je možné že mám imunitu voči plodom ženského pohlavia, keď že mám troch chlapcov? Túžime po dievčatku. Je možné nejako zistiť,či je to tak?
    Ďakujem Vám za váš čas a nervy s nami a s tými našimi otázkami.
    Prajem príjemný večer.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    teoreticky je možné, že máte nejakú genetickú vadu, ktorá postihuje iba dievčatá, ale je to malá pravdepodobnosť, vhodné je kompletné genetické vyšetrenie Vás aj partnera.

  • spontanny potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.Doktor, tak som tu znovu po cca.tristvrte roku ;) zdravim Vas a dufam, ze si znovu s Vami prijemne pokecam.
    Chcela by som sa iba opytat jednu otazocku ohladne spontannych potratov. Viem, ze stale nie su dostatocne preskumane, preco, co, ako, kedy, ale urcite existuju nejake statistiky, ktore hovoria o tom, dokedy zrejme spontanny potrat prebehne.

    Aby som to priblizila, mam za sebou dva spontanne potraty, oba plody boli mrtve zhruba v 7tt, tretikrat som po genetickom vysetreni (vyvazena translokacia) asi v 21tt isla na interupciu, vzhladom na geneticke poskodenie plodu.
    Teraz som znovu tehotna a radsej by som zazila spontanny potrat, ako sa znovu rozhodovat v neskorsom stadiu, samozrejme najradsej by som bola niecomu uplne inemu ;)
    Je nejak statisticky dokazane, potvrdene, v akom casovom rozmedzi sa udeje spontanny potrat a ked sa "dovtedy" neudeje, tak je tu sanca? Teda, ked som ho dvakrat zazila v tom 7tt, myslite, ze je to nejaky zlomovy bod = bud alebo?

    dakujem a prajem pekny den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by bola vhodná u Vás genetická konzultácia a na základe nej odber choriových klkov, robí sa to do 12 týždňa a hneď máte výsledok, ak by sa potvrdila vada, potom sa dá spraviť v podstate malý potrat.
    Ten 7. týždeň 2x za sebou može znamenať, že naozaj sa na základe genetickej vady začala prepisovať akurát tá nesprávna informácia, ale to iba hádam a veštím z vody.

  • je to potrebne ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pan doktor prajem vam dobry den, prosim vas o radu, viackrat som vam pisala teraz by ma zaujimalo toto...2 krat som otehotnela spontanne.mam 27 rokov a muz 44.
    boli to missedy bez akcie srdca,,,nase diagnozy - JA - heterozyg.forma C677T, antifosfopipidove protilatky - etanolamin, na imunologii - slabo pozitivne protilatky proti ovariam, a zvysene TPO stitnej zlazy, Manzel - problemy s prostatou,/ caste zapaly / vzdy a aj po prelieceni leukocyty v ejakulate a bakteria E.coli.Ked som otehotnela spermiogram bol v norme az na leukocyty.Po druhom missede sme podstupili genetiku - v norme, manzel v norme - vedlajsi nalez chromozomy skupiny D, hematologia, imunologia a vysetrenie stitnej zlazy.
    Posledny potrat bol v januari 2009, manzelov spermiogram v marci - pocet spermii 96/mil, zivotnost 79, pohyb linearny 24, pomaly linearny 49, invazna pohotovost - vyborna, morfologia 92... diagnostikovana TERATOZOOSPERMIA a opet leukocyty. pan dokor prosim vas o radu co robit, ci sa snazit a spoliehat sa na to ze som uz 2 krat otehotnela. manzelov spermiogram je v norme? staci to na prirodzene otehotnenie ? mam narok na umele oplodnenie ? Podotykam ze ani po prelieceni na urologii sme sa leukocytov a e. coli nezbavili, z prveho manzelstva ma manzel 2 dospele deti
    Dakujem za vasu pomoc

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    určite je vhodné spontánne otehotnenie, manželov spermiogram nemá na následný potrat žiadny vplyv, ani E coli v ejakuláte.
    Dva spontánne potraty nič neznamenajú, može ísť o náhodu. Možno by som navrhol nízke dávky anopyrínu pred otehotnením a kyselinu listovú, ak ste heterozygot MTHFR.
    Verím, že sa to teraz podarí.