Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,582 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • je to potrebne ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pan doktor prajem vam dobry den, prosim vas o radu, viackrat som vam pisala teraz by ma zaujimalo toto...2 krat som otehotnela spontanne.mam 27 rokov a muz 44.
    boli to missedy bez akcie srdca,,,nase diagnozy - JA - heterozyg.forma C677T, antifosfopipidove protilatky - etanolamin, na imunologii - slabo pozitivne protilatky proti ovariam, a zvysene TPO stitnej zlazy, Manzel - problemy s prostatou,/ caste zapaly / vzdy a aj po prelieceni leukocyty v ejakulate a bakteria E.coli.Ked som otehotnela spermiogram bol v norme az na leukocyty.Po druhom missede sme podstupili genetiku - v norme, manzel v norme - vedlajsi nalez chromozomy skupiny D, hematologia, imunologia a vysetrenie stitnej zlazy.
    Posledny potrat bol v januari 2009, manzelov spermiogram v marci - pocet spermii 96/mil, zivotnost 79, pohyb linearny 24, pomaly linearny 49, invazna pohotovost - vyborna, morfologia 92... diagnostikovana TERATOZOOSPERMIA a opet leukocyty. pan dokor prosim vas o radu co robit, ci sa snazit a spoliehat sa na to ze som uz 2 krat otehotnela. manzelov spermiogram je v norme? staci to na prirodzene otehotnenie ? mam narok na umele oplodnenie ? Podotykam ze ani po prelieceni na urologii sme sa leukocytov a e. coli nezbavili, z prveho manzelstva ma manzel 2 dospele deti
    Dakujem za vasu pomoc

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    určite je vhodné spontánne otehotnenie, manželov spermiogram nemá na následný potrat žiadny vplyv, ani E coli v ejakuláte.
    Dva spontánne potraty nič neznamenajú, može ísť o náhodu. Možno by som navrhol nízke dávky anopyrínu pred otehotnením a kyselinu listovú, ak ste heterozygot MTHFR.
    Verím, že sa to teraz podarí.