Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,949 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, s priatelom sa snazime o nase prve babätko 6 mesiacov, zatial bezuspesne. Desat rokov som brala HAK Trinordiol a neskor Triquilar. Po vysadeni som mavala velke bolesti, bola som u gynekologa a ten mi povedal, ze je to ovulaciou, ze co by za to ine zeny vedeli ked maju ovulaciu. Zacala som to brat ako plus a vyuzivat tento dar, stale vsak nic. Menstruaciu som mala 24.12., a bolesti od 03.01., od vtedy sme sa milovali kazdy druhy den, aby sme zvysili sancu na pocatie, ale bolesti pretrvavaju dodnes. Citim nevolnost od zaludka, a mam obcas ostru bolest v podbrusku raz pri jednom, raz pri druhom vajecniku, a potom v strede podbruska, po babätku velmi tuzim, poradte mi prosim Vas, na tehotensky test je este dost skoro, ale je to mozne, ze by som bola tehotna? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    6 mesiacov nestojí za zmienku, žite normálne ďalej a otehotniete. Nepozorujte sa, ak Vám vynechá menštruácia tak po 14 dňoch si spravte test.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Abc

    Dobrý deň, v utorok som bola na sone kde som bola 5+5tt. Na sone bol len prázdny 4mm vačok. Mam špinenie čiže beriem ascorutin a progesteron. No stále mam navalove bolesti na jednej strane. Moja otázka znie, či sa z toho môže vyklut ešte normálne tehotenstvo alebo môžem mať aj mimomaternicove aj keď bol vačok v maternici? Jedno mimo som už mala a zobrali mi aj vajcovod. Toto tehotenstvo je nečakane, prekvapivé ze tak skoro. Hodnotu hcg mi ani nezobrali

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri mimomaternicovom tehotenstve môže byť popisovaný aj tzv. pseudogestačný váčok, preto sme aj v prípade nálezu dutinky v maternici stále opatrní. Až keď sa nájde žltkový váčok alebo štruktúry zárodku, vtedy už považujeme diagnozu vnútromaternicovej gravidity za istú.
    Určite je namieste UZV zopakovať za 7 dní, ak by sa Vám priťažilo, treba ihneď vyhľadať lekára.

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Ivkaaaa

    Dobrý deň, v 11/2022 som mala zamlčaný potrat. Plod sa prestal vyvíjať v 5+6 tt. Maternica sa mi vyčistila sama.
    V 8/2023 som mala druhý zamlčaný potrat, plod sa opäť prestal vyvíjať v 5+6 tt. V maternici som mala 3 gestačné vačky, no plod bol iba v jednom z nich.
    Absolvovala som kyretáž a bola vykonaná aj histológia. Po 3 týždňoch od zákroku mi volala obvodná gynekologička s tým, že mám prísť na kontrolné sono, pretože vo výsledkoch histológie je uvedené, že mohlo ísť o mimomaternicové tehotenstvo. Kázala mi vykonať aj tehotenský test. Ten vyšiel negatívny. Na sone mi povedala, že je všetko v poriadku, že podľa nej nejde o mimomaternicové tehotenstvo a že pred pár dňami prebehla ovulácia.
    Prosím Vás, aký môže byť dôvod toho, že obe tehotenstvá skončili v rovnakom týždni? Je možnosť mimomaternicového tehotenstva aj keď na sone nič nevidela a nemám bolesti ani som pred kyretážou nekrvácala? Je šanca na ďalšie úspešné tehotenstvo? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    šanca na úspešné tehotenstvo je vysoká, dva potraty v takto včasnej gravidite môžu byť náhodným javom, z poznaných gravidít sa potratí až 20%, zo všetkých gravidít (aj tie ktoré sa potratia pred rozpoznaním) sa potratí až 40%.
    Ak máte negatívny tehotenstký test, nemáte mimomaternicovú graviditu.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Ivon94

    Dobrý večer . Chcela by som sa spýtať minulý rok v septembri som potratila v asi desiatom týždni. Potom sme chvíľu počkali a v januári som potratila asi v štvrtom týždni. Dr mi zistila ureaplazmu brali sme antibiotika 20 dní. No od druhého potratu mam bolesti v bedrovom kĺbe a akoby unik moču . Zistila mi aj znížené amh ibaže mi nejde do hlavy že som dosť rýchlo otehotnela . Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ureaplazma určite nerobí spontánne potraty v prvom trimestri, v súčasnej dobe sa považuje za normálnu súčasť pošvovej flory. Okrem toho ten "potrat" v 4. týždni, zrejme sa jednalo iba o tzv. chemickú graviditu, kde bol iba prechodne pozitívny tehotenstký test, takmer polovica takýchto tehotností sa potratí, lebo sa náhodne nestretlo zdravé vajíčko so zdravou spermiou.
    Nerozumiem dôvodu, prečo niekto vyšetruje AMH pri potratoch, je to drahé vyšetrenie a absolútne nič nehovorí, práve naopak prináša absolútne nepoužitelné informácie o pacientovi.
    Takže nič neriešte, normálne otehotnite, jediné čo možno zvážiť je podpora progesteronom na druhú polovicu cyklu, inak nie sú potrebné opatrenia. Čo sa týka bolestí bedrového klbu a úniku moču, nevidím žiadnu súvislosť. Jedine, či náhodou nemáte myom na maternici, ktorý by mohol spôsobovať oba problémy, ale verím, že ste bola riadne vyšetrená.

  • Spinenie progresteron tehotenstvo

    , Autor: LillyD

    Dobrý deň.
    V januari mi robili kyret MÁ v 10tt.. minuly mesiac biochemické s tým že, už som bola u doktora ale príliš skoro nevidel na sone nič z krvi mi potvrdil tehotenstvo ale pri opakovanom teste zacalo hcg klesať, vtedy som brala progestenalle naďalej a po klesnuti hcg som ho vysadila a krvácanie prišlo o 2 dni.. tretí cyklus užívam teda progestenalle 200mg ráno večer - doktor mi kázal 10 dni po ovulácii.. vsade uvádzajú, že v prípade tehotenstva sa progresteron nevysadza, preto som ho predchádzajúci cyklus brala naďalej ale doktor mi tvrdil, že som ho mala brat len 10 dni a že on mi ptoom nasadí utrogestan (ale podľa mna je blbosť vysadiť to na 2 týždne, kým on uvidí na sone lebo sa to nemusí udržať). Od tohto pondelku (10dpo) mám pozitívne testy, včera som mala slabulinke svetloruzove spinenie na wc papieri (po sexe). Dnes ráno zas krv na papieri už bola tmavšia aj kvapla taká kvapka zo mna, už som si myslela, že MS tak som utekala kúpiť testy tej istej značky a ciarka bola silnejšia ako v pondelok. Otazka je, či mám vysadiť progestenalle ako kázal doktor po 10 dňoch a riskovať, že sa spustí alebo užívať ďalej a čakať či sa udrží. Samozrejme, pre istotu test zopakujem aj zajtra aby som videla či silnie.. śpinenie bolo len ráno jednorazove ale mám take divne pocity v bruchu neviem či ako pred MS (bezne pred MS mávam veľké bolesti teraz nie ale cítim sem tam bolesť).. ešte doplním genetiku mám ok, endokrinologia ok, hematologia trombofilny stav, ktorý nesie nizke riziko ále dr povedal, že fraxiparine nasadíme v tehotenstve. Priateľ nemá žiadne vyšetrenia, má len zdravého syna z predchádzajúceho vzťahu ale teda vraj sa spermiogram mohol už zmeniť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    utrogestan a progestanelle sú rovnaké látky, iba od inej firmy.
    Môžete pokračovať v užívaní ďalej, a nie je potrebné zopakovať test, stačí cca. 6 týždňov od poslednej menštruácie absolvovať ultrazvuk,

  • Nízke AMH a prirodzene otehotnenie

    , Autor: MataMata

    Dobrý deň pan doktor, keďže viem, ze už nejaký ten piatok robíte tuto prácu a ste skúsený lekár, ktorý už v profesijnom živote videl a zažil toho veľa, chcem sa vas opýtať na vás názor, ohľadne nízkeho AMH. Či si myslite, alebo viete/ste zažili, ze aj zeny s týmto zdravotný problémom môžu prirodzene otehotnieť, keď im dokonca pravidelne prebieha ovulácia, ci je šanca, a ak aj je, tak aká vysoká, ze sa tam to vajíčko naozaj nachádza. Sú aj nejaké štatistiky ktoré vedia povedať ci naozaj to vajíčko tam je? Alebo to nikto dnes povedať a zistiť nevie? Alebo možno až tak za 20 rokov to budu vedieť zistit? Dobrovoľne sa vám priznávam, ze čítam koníka a teda hlavne prípady žien s týmto problémom. Veľa žien tam píše, ze sa im podarilo prirodzenou cestou otehotnieť a AMH mali až hrôzostrašné nízke na svoj vek. Ja mam 34 rokov a od roku 2020 viem ze mam AMH 0,78. Medzičasom som mi moja pani doktorka robila hormonálny obraz a tam bolo dokonca vyššie. Viem ale, ze vraj s nejakými vitamínmi sa AMH zvýšiť da, ale to je asi nanič, keďže vieme ze vajíčka sa zene počas života nove netvoria, len každým cyklom odbúdaju. Ovulácia mi prebieha každý mesiac, pretože niekedy ju mam až takú bolestivú, ze som musela navštíviť pani doktorku, ktora mi následne urobila aj sono a videla tam už prasknutý folikul, ktorý okomentovala, ze to musel byt veľmi veľký folikulisko keď ma to až tak veľmi bolelo. Toto sa mi par krát už stalo, a aj vždy bolo vidieť na sone folikul. Chcem sa teda opýtať, aj tie ženy, ktoré maju nízke AMH a prirodzene otehotneli a to nenaražam na známy pripad, ze počala z ducha svätého ????, bola to len náhoda, alebo pri nadopovani sa nejakých volnopredajných doplnkov by sa to mohlo podariť? Je mi jasne, ze tým ktorým sa to aj podarilo, musia mat pravdepodobne doma muža ktorý je 100% zdravý, ja bohužiaľ takého premenneho býka doma nemam. Je mi jasne ze pre tieto pary je vhodne IVF, ale chcem len vo všeobecnosti vedieť ci by sa to aj mohlo podariť za nejakých okolnosti. Ďakujem za odpoved a dúfam, ze vás neurazia nejaké časti mojej otázky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hladina AMH je iba jeden z parametrov, ktorý sa používa ako pomocný ukazateľ pri riešení porúch plodnosti.
    Jeho nízke hodnoty ukazujú na tzv. zníženú ovariálnu rezervu, teda na znížený potenciál k ovulácií a oplodneniu. Nízka hladina sa musí dávať do korelácie s celkovým stavom, hlavne s vekom ženy.
    Ak sa Vám nedarí rok prirodzene otehotnieť a máte nízku hodnotu AMH, potom naozaj treba odporučiť IVF, pretože šanca na prirodzené otehotnenie síce nie je nulová, ale šanca pri umelom oplodnení je podstatne vyššia.