Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,568 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Spinenie progresteron tehotenstvo

    , Autor: LillyD

    Dobrý deň.
    V januari mi robili kyret MÁ v 10tt.. minuly mesiac biochemické s tým že, už som bola u doktora ale príliš skoro nevidel na sone nič z krvi mi potvrdil tehotenstvo ale pri opakovanom teste zacalo hcg klesať, vtedy som brala progestenalle naďalej a po klesnuti hcg som ho vysadila a krvácanie prišlo o 2 dni.. tretí cyklus užívam teda progestenalle 200mg ráno večer - doktor mi kázal 10 dni po ovulácii.. vsade uvádzajú, že v prípade tehotenstva sa progresteron nevysadza, preto som ho predchádzajúci cyklus brala naďalej ale doktor mi tvrdil, že som ho mala brat len 10 dni a že on mi ptoom nasadí utrogestan (ale podľa mna je blbosť vysadiť to na 2 týždne, kým on uvidí na sone lebo sa to nemusí udržať). Od tohto pondelku (10dpo) mám pozitívne testy, včera som mala slabulinke svetloruzove spinenie na wc papieri (po sexe). Dnes ráno zas krv na papieri už bola tmavšia aj kvapla taká kvapka zo mna, už som si myslela, že MS tak som utekala kúpiť testy tej istej značky a ciarka bola silnejšia ako v pondelok. Otazka je, či mám vysadiť progestenalle ako kázal doktor po 10 dňoch a riskovať, že sa spustí alebo užívať ďalej a čakať či sa udrží. Samozrejme, pre istotu test zopakujem aj zajtra aby som videla či silnie.. śpinenie bolo len ráno jednorazove ale mám take divne pocity v bruchu neviem či ako pred MS (bezne pred MS mávam veľké bolesti teraz nie ale cítim sem tam bolesť).. ešte doplním genetiku mám ok, endokrinologia ok, hematologia trombofilny stav, ktorý nesie nizke riziko ále dr povedal, že fraxiparine nasadíme v tehotenstve. Priateľ nemá žiadne vyšetrenia, má len zdravého syna z predchádzajúceho vzťahu ale teda vraj sa spermiogram mohol už zmeniť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    utrogestan a progestanelle sú rovnaké látky, iba od inej firmy.
    Môžete pokračovať v užívaní ďalej, a nie je potrebné zopakovať test, stačí cca. 6 týždňov od poslednej menštruácie absolvovať ultrazvuk,