Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,934 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • DIAGNOZA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    obraciam sa na vás so žiadosťou o vysvetlenie diagnozy. V závere sono mám napísané lipom veľkosti 1 cm - BIRADS 2. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    lipóm je nezhubný nádor z tukového tkaniva.
    BIRADS je hodnotenie nálezov na prsníku, ktoré určuje ďalší postup. BIRADS 2 znamená nezhubný nález, respektíve nález nepodozrivý z rizika malignity a pristupuje sa k nemu rovnako ako k negatívnemu nálezu.

Podobné otázky

  • otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň ja by som sa chcela opýtať či može lekár zistiť 6 dní po oplodnení, že som tehotná? snažíme sa o bábatko, testy co som si robila boli negativne.
    Za skorú odpoveď vopred ďakujem

  • HPV virus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcela by som sa spytat bol mi zisteny HPV vyrus no neviem ake cislo. Mavam cytologie CIN I raz mi to zmizne a potom znova sa objavi uiz asi 5 rok chodim na kontrolne pol rocne vysetrenia. Ale otazka je ci sa da tento HPV virus preniest aj oralne ( oralnym sexom ) ako to pisu v novinach. Nechcela by som dostat rakovinu hrtana. Je na to nejake vysetrenie vyter z hrdla alebo nieco podobne taktiez ci je mozne sa ockovat proti tomu ak uz HPV mam ale na krcku.

    Dakujem

    Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaša otázka je pomerne chaotická.
    Cytológie nebývajú CIN I, CIN je histologická diagnóza.
    HPV síce može byť aj vkrku ale riziko rakoviny hrtana je kvoli HPV minimálne, skor výnimočné.
    A očkovanie proti HPV nemá význam ak už vírus máte, potom Vás nechráni. Chráni iba ženy, ktoré ho nemajú a potom majú styk s mužom ktorý ho má.

  • fetálna medicína

    , Autor: martinag

    Dobrý deň pán doktor, mala by som otázku, dúfam, že mi budete vedieť pomôcť, alebo ma aspoň správne nasmerovať. Chcela by som sa poradiť v oblasti klinickej genetiky, alebo aspoň, fetálnej medicíny, na internete som žial nenašla genetickú ani fetálnu poradnu, kde by som zadala otázku a odborník by na ňu odpovedal, tak to skúsim aspoň takto. Mám 28 r. a endokrinologickú diagnózu SGA. Jedná sa o nedostatok rastov. hormónu. Mám 149 cm. Jedná sa u mňa o neliečenú diagnózu SGA. Mám syna, ktorý má 2,5 r. a už sa aj uňho začína ochorenie prejavovať. No uňho sa dá liečba ras. hormónom ešte aplikovať. Čiže gén, ktorý bol aj u mňa nositelom tohto ochorenia zdedil môj syn. Okrem toho je tu diagnóza celiakia, kotrú tiež po mne zdedil génom.

    Moja 1 otázka však je, či existuje prenatálny, genetický skríning ktorý by bol určený na špecifické druhy diagnóz? Chceli by sme s partnerom aby neostal syn jedináčikom, no priznám sa mám obavy. Chcela by som totiž aby prípade ďalšie tehotenstvo pokračovalo ďalej aj po 12 týždni len za tých okolností, že sa jedná o zdravý plod bez týchto tvoch spomýnaných diagnóz. Bolo by toto možné?

    Moja 2 otázka je či je možné zistiť presne ktorý gén je nositeľom diagnózy. Napr. vyšetrí sa genofond matky, genofond dieťaťa a spraví sa záver napr áno tento a tento konkrétky gén s takýmto číselním označením je nositeľom genetic informácie diagnózy a áno dieťa gén zdedilo. Či je napríklad takéto niečo už v denšnej medicíne možné.
    Veď všetci vieme, že aj takí epileptici sa tiež snažia mať svoje potomstvo, zdravé bez epilepsie, hemofilici tiež zdravé potomstvo bez hemofílie atď. Predpokladám, že viete na čo sa pýtam. Nepočula som totiž na slovensku o žiadnych odborníkoch na fetálnu medicínu, existujú na toto nejaké centrá? Myslím si že pravdepodobnosť zdedenia SGA alebo celiakie buďe v ďalsom tehotenstve vyššia ako pravdepodobnosť napríklad dawnovho s. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je potrebné dokladné genetické vyšetrenie. Doležitá je aj Vaša anamnéza, či sa jedná o tzv. mutáciu de novo alebo je to u Vás v rodine časté ochorenie.
    Doležitý je sposob prenosu, je viac možností, dominantný, recesívny, polygénový. Je to pomerne zložitá otázka a je doležité zistiť, či je možnosť to nejako ovplyvniť, alebo či všetci Vaši potomci budú postihnutí. Ak by existovala možnosť predporodnej prípadne predimplantačnej diagnostiky, tak je to možné aj nejako u Vašich potomkov ovplyvniť.
    Takže navštívte genetika, on si by mal zistiť akým sposobom sa Vaša choroba prenáša a navrhnúť možnosť opatrení.

  • komu verit?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den.Som tehotná 22tt.V 16tt som bola v nemocnici na pohotovosti pre silne bolesti v podbrušku,citila som aj kontrakcie a mala som velke bolesti pri chodení.Cítila som akoby ma niečo tlačilo pod bruškom.V nemocnici mi urobili UTZ sondou a potom aj na bruchu.Doktorka ten UTZ robilo dost dlho ,aj si urobila foto.Na základe UTZ mi povedala ,že mam placentu preavia.Upozornila ma ,že musim ist k svojmu gynekologovi nakolko som v nemocnici bola v sobotu večer.Povedala,že musim nastupit na PN ,nakolko som ešte pracovala a že u svojho gynekologa budem často sledovaná nakolko sa jedná o rizikové tehotenstvo.Tak hned v pondelok som sa zaregistrovala u iného gynekologa nakolko s predošlím som nebola spokojná.Dala som mu správu s nemocnici,hned ma poučil o závažnosti mojho stavu.Následovne mi urobil UTZ tiež sondou aj na bruchu a okamžite mi oznámil,že diagnoza s nemocnici je klamstvo.Že nemám placentu preavia ,že doktorka musela byt asi ešte decko ktorá nevie narábat zo sondou.Ked som sa ho opýtala prečo mám bolesti povedal,že on nevraví ,že som uplne zdravá vraj mam niečo s maternicou.Viac mi k tomu nepovedal.Na dalšej poradni a UTZ povedal,že je všetko OK.Ani si nespomenul na to,že nejaký problém bol.Je možné aby sa doktorka v nemocnici tak vážne splietla?Bojím sa,že sa naopak myli moj doktor a že to zistím až príliž neskoro.Za odpoved vopred dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tak a ja Vám poviem 3. názor, že v 16. týždni placenta tvorí skoro celý obal plodu a preto može byť praevia, ale časom sa tu upraví. Ja by som sa neodvážil v 16. týždni nejako vyslovovať túto diagnózu, až po 20. týždni sa dá presnejšie určiť či je placenta určite vcestná alebo nie.

  • nepost.porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pan doktor este mam na Vas jednu otazku...porod skoncil akutnou sekcoiu pre nepostupujuci porod z hroziacou hypoxiou-to uz som pisala.maly mal 4100 a 54cm..chcem sa spytat ako to je preco dieta nepostupuje do porodnych ciest moze za to velkost dietata?? alebo su tam aj iny faktory... druhe babo by mohlo ist sponntane .lekar hovoril ze bude mat do 3500 a nevyslo tak sa pytam.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepostupujúci porod je iba príznak, nie je to diagnóza. Lekár by mal napísať aj prečo porod nepostupuje, príčiny sú cca. 3.
    1. slabá činnosť matenrice, nedostatočné kontrakcie
    2. dobré kontrakcie ale nepoddajný krčok maternice
    3. nepomer medzi plodom a panvou - plod je príliš ve'lký a nedostane sa do panvy, alebo vstupuje do panvy nejako atypicky.