Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • HPV virus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcela by som sa spytat bol mi zisteny HPV vyrus no neviem ake cislo. Mavam cytologie CIN I raz mi to zmizne a potom znova sa objavi uiz asi 5 rok chodim na kontrolne pol rocne vysetrenia. Ale otazka je ci sa da tento HPV virus preniest aj oralne ( oralnym sexom ) ako to pisu v novinach. Nechcela by som dostat rakovinu hrtana. Je na to nejake vysetrenie vyter z hrdla alebo nieco podobne taktiez ci je mozne sa ockovat proti tomu ak uz HPV mam ale na krcku.

    Dakujem

    Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaša otázka je pomerne chaotická.
    Cytológie nebývajú CIN I, CIN je histologická diagnóza.
    HPV síce može byť aj vkrku ale riziko rakoviny hrtana je kvoli HPV minimálne, skor výnimočné.
    A očkovanie proti HPV nemá význam ak už vírus máte, potom Vás nechráni. Chráni iba ženy, ktoré ho nemajú a potom majú styk s mužom ktorý ho má.

Podobné otázky

  • Očkovanie proti HPV

    , Autor: Monka05

    Dobry den prajem,
    Mam 30rokov a 2.5 rocne dieta, staleho sexualneho partnera(manzela), co s tym asi nesuvisi ale som velmi proockovaci typ zeny a aj matky. V 13tich alebo 14tich rokoch neviem presne, ale bolo to hned ako na slovensky trh prisla vakcina Cervarix (ak sa nemylim v nazve), ma rodicia dali zaockovat proti HPV virusu (zaco som im neskutocne vdacna, ze bez vahania odlozili nie male peniaze a isli do toho), rozmyslam a snazim sa si studovat a zbierat nazory odbornikov, ci ma zmysel sa davat ockovat aj novou vakcinou ktora je teraz na trhu a ak dobre chapem co mam nacitane je proti viac druhom HPV virusu ako vakcina ktorou som ako mlada bola zaockovana. Aky mate prosim nato nazor? A kolko vakcin je potrebnych pre plnu ochranu?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    preočkovanie novou vakcínou po plnej dávke Cervarixu je možné, a účinné, ale ja osobne naozaj nevidím príliš veľký význam vo Vašom prípade. Ale ak by ste sa rozhodla, bude potrebné vybrať plnú očkovaciu schému, lebo súčasťou sú aj nové typy vírusu.

  • Ockovanie proti hpv

    , Autor: Alpaka

    Dobry den pan doktor, mozem sa zaockovat proti hpv virusom aj ked som po porode? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je v tom problém, zaočkovať sa môžete aj po pôrode. Očkovanie však najlepšie chráni dievčatá a mladé ženy ešte pred začiatkom pohlavného života, ale má efekt aj vo vyšších vekových skupinách.

  • Genitálna bradavica?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Asi pred 2 mesiacmi som si pri osobnej prehliadke genitálnej oblasti našla v záhyboch kože okolo vstupu do pošvy akoby malý výrastok ... alebo skôr kúsoček zhrubnutej, drsnejšej kože. Pri napnutí sa to takmer stratí ... vyzerá to ako maličký krúžok zbrázdenej kože, ale keď je sa koža vráti do pôvodného stavu, vyzerá to ako mäkká poddajná bradavička, ale je to "z materiálu" rovnakého ako koža pyskov. Vtedy som to ukázala gynekologičke, ale tá tvrdila, že nič nevidí. Aj dnes som sa preventívne skontrolovala a mám pocit, že je tá zhrubnutá koža tam stále je a neviem, či je to len môj subjektívny pocit, ale akoby sa to o trošku zväčšilo ... avšak nie do výšky, ale skôr do plochy ... má to možno tak 3-5 mm. Všade čítam, že to majú ženy vo veľkom množstve, myslím, že nikto nepísal, že by mal len jednu genitálnu bradavicu.
    Neviem, či sa mám opätovne pokúsiť ukázať to lekárke, alebo to nechať tak. Neviem ani ako sa správať čo sa týka sexuálneho života, aj keď ak by to aj bola bradavička, tak partner je už predpokladám nakazený.
    Za odpoveď ďakujem a prajem príjemný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    klasické genitálne bradavice bývajú vo vačšom mnosžtve, majú typický špicatý tvar. Čo vy popisujete mi ako genitálna bradavice nepripadá, ale moja fantázia má isté limity a neviem si to predstaviť. V budúcnosti by mohla mať poradňa aj eventuálne možnosť poslať fotku, ale musela by byť prístupná od 18 rokov :).
    Ak sa jedná o HPV bradavicu, tak partner veľmi pravdepodobne má rovnaký typ vírusu ako vy, ale jeho imunita to zrejme zvláda. HPV vírus má prechodne až 70% populácie, a prejavy má iba veľmi malá časť nosičov. Preto sa s tým nestresujte, ak by sa ten nález menil, určite navštívte Vašu gynekologičku.

  • hm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám na Vás pár otázočiek .. Tak o nejaké dva týždne sa chystám na svoju prvú gynekologickú prehliadku a neviem čo tá prehlaidka presne obsahuje . Mám 16 rokov, idem na SŠ a moja starká mi pred mesiacom umrela na rakovinu pohlavných orgánov .. a tak som sa rozhodla ísť na prehliadku . Môj menštruačný cylkus je taký ,že každé dva mesiace mám bolesti a . a chcem sa sa spýtať či sa mám najskôr objednať ? a keď sa budem objednávať mám povedať sestričke že idem k nim prvýkrtá ? a potom čo si mám tam zobrať ? ako sa robí vyšetrenie keď osm ešte panna ? vie že bude chceiť pán doktor aj anamnézu či ? ako dlho trvá vyšetrenie ? musí vedieť mama o tom ,že idem na gyndu ? a mám sa pred vvyšetrením ísť vyprázdniť na malú poterebu ? lebo viem , že keď sa robí ten ultrazvuk tak tam musím mať plný mechúr .. a ešte že či mi predpíše aj nejaké lieky ,keď mám bolestivú menštruáciu ? za odpovede zatiaľ ďakujem a odpovedztem i na každú otaázku pls

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    otázok je viac, ale v prvom rade by som Vás chcel trošku ukľudniť, to že Vaša starká umrela vo vyššom veku na rakovinu ešte neznamená pre Vás zvýšené riziko. Ale je chválihodné, že takto zodpovedne pristupujete k svojmu zdraviu.
    Ak ste ešte nemala pohlavný styk, tak je vyšetrenie iba orientačné, a podľa niektorých lekárov, jeho prínos je pomerne malý, pretože základom prevencie v gynekológii je prevencia rakoviny krčka maternice (cytologia) - a toto by bolo vhodné prediskutovať s mamou, či by Vám nezaplatila očkovanie proti rakovine krčka, toto očkovanie Vás chráni pred nákazou HPV vírusom, ktorý túto rakovinu sposobuje a je ideálne dievča zaočkovať ešte pred začiatkom pohlavného života.
    Mama o návšteve gynekológa vedieť nemusí, vyšetrenie sa prevádza cez konečník a ultrazvukom cez brucho. Závisí či bude chcieť robiť hneď ultrazvuk, preto je dobré mať močový mechúr naplnený. Bolestivá menštruácia sa dá liečiť, je vhodné to prebrať s lekárom.

  • otazka

    , Autor: andula1

    Dobry den. Kedze ste mi par x dobre poradili ked som bola tehotna teraz sa opat na vas obraciam a to ohladne ockovania mojho drobca. Aky mate na to nazor a ci suhlasite s povinnym ockovanim a ci by ste dali zaockovat svoje dieta podla platneho ocko kalendara. Zacala som co to studovat o ockovani a ze vraj niektori lekari si nedavaju svoje deti ockovat na vsetko,pretoze ockovanie oslabuje imun. system ci zle posobi na nervovu sustavu dietata. A ze z ockovania su same alergie,autoimun. ochorenia ci cukrovky. Vo svojom okoli mame taketo pripady. Aj v palbe sa mudr. Stofko vyjadril ze ocko na hep. B sposobuje neuro. problemi. Neviem ci sa zaujimate o ockovanie ale zaujima ma vas nazor. Pekny den a dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Esterka je zaočkovaná podľa plánu a keby neprekonala ovčie kiahne tak ju určite zaočkujem aj proti nim, proti B sú očkovaní všetci doktori a neviem, že by sme mali nerovvé poruchy.
    Ja som veľký priaznivec preventívnej medicíny, kolektívna imunita chráni aj deti, ktoré nesmú byť zaočkované, napríklad deti po transplantáciách alebo zo závažnou poruchou imunity.
    A samozrejme dám dcéru zaočkovať aj proti HPV vírusom a ochránim ju pred rizikom rakoviny krčka maternice.