Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,852 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ockovanie proti hpv

    , Autor: Alpaka

    Dobry den pan doktor, mozem sa zaockovat proti hpv virusom aj ked som po porode? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je v tom problém, zaočkovať sa môžete aj po pôrode. Očkovanie však najlepšie chráni dievčatá a mladé ženy ešte pred začiatkom pohlavného života, ale má efekt aj vo vyšších vekových skupinách.

Podobné otázky

  • Očkovanie HPV aj pre chlapcov?

    , Autor: blabla

    Dobrý deň,
    mám 13 ročnú dcéru a stále váham nad je zaočkovaním proti HPV. Ako dlho vlastne trvá jej účinnosť - už bude chránená po celý život? Týka sa toto očkovanie aj chlapcov?
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa doteraz publikovaných štúdií prináša očkovanie proti HPV dlhodobú ochranu, s najväčšou pravdepodobnosťou doživotnú. Protilátky ktoré sa vytvoria sa z krvi dostávajú do pošvového sekrétu a bránia vstupu vírusu do buniek.
    Od decembra toho roku je očkovanie plne hradené pre všetky dievčatá aj chlapcov vo veku od 12. do 14. rokov, prvú dávku je potrebné stihnúť pred dosiahnutím 15. narodenín. V poisťovni Dôvera môžu staršie deti (od 15. do 17. rokov) čerpať príspevok na zaočkovanie až do výšky 70% nákladov.

  • Očkovanie HPV

    , Autor: Mysiatko

    Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť, prípadne by som chcela vedieť vás názor na očkovanie proti HPV Gardasil u 12r dcérky.
    Ja to očkovanie mám, ale bola som očkovaná vo vyššom veku.Teraz nám očkovanie doporučila obvodná dr., rada by som mala názor aj od gynekológa.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    očkovanie proti HPV považujem za najväčší vynález súčasnej medicíny. Sú krajiny, ktoré vďaka preočkovanosti už nebudú poznať rakovinu krčka maternice, respektíve sa s ňou stretnú iba raritne pri nezaočkovaných imigrantoch. Moja dcéra je zaočkované a synovia samozrejme budú tiež, až dosiahnu adekvátny vek.
    Prosím pochváľte za mňa Vašu pani lekárku, že odporúča toto očkovanie, zachraňuje tým životy aj zdravie. Určite si dajte dcéru zaočkovať. Málo kto vie, že ženy ktoré chodia na preventívne prehliadky síce majú skoro zachytenú rakovinové zmeny na krčku, ale riešenie je operácia, ktorá spôsobuje riziko predčasného pôrodu. Takže, ak zaočkujete dcéru, chránite aj svoje vnúča pred predčasným narodením.

  • Očkovanie proti HPV

    , Autor: Monka05

    Dobry den prajem,
    Mam 30rokov a 2.5 rocne dieta, staleho sexualneho partnera(manzela), co s tym asi nesuvisi ale som velmi proockovaci typ zeny a aj matky. V 13tich alebo 14tich rokoch neviem presne, ale bolo to hned ako na slovensky trh prisla vakcina Cervarix (ak sa nemylim v nazve), ma rodicia dali zaockovat proti HPV virusu (zaco som im neskutocne vdacna, ze bez vahania odlozili nie male peniaze a isli do toho), rozmyslam a snazim sa si studovat a zbierat nazory odbornikov, ci ma zmysel sa davat ockovat aj novou vakcinou ktora je teraz na trhu a ak dobre chapem co mam nacitane je proti viac druhom HPV virusu ako vakcina ktorou som ako mlada bola zaockovana. Aky mate prosim nato nazor? A kolko vakcin je potrebnych pre plnu ochranu?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    preočkovanie novou vakcínou po plnej dávke Cervarixu je možné, a účinné, ale ja osobne naozaj nevidím príliš veľký význam vo Vašom prípade. Ale ak by ste sa rozhodla, bude potrebné vybrať plnú očkovaciu schému, lebo súčasťou sú aj nové typy vírusu.

  • HPV očkovanie

    , Autor: blabla

    Otázka:
    Dobrý deň, mám 12-ročnú dcéru, a zvažujeme očkovanie proti HPV. Odporučili by ste ho? Ako je to s platením - prepláca ho poisťovňa, alebo ho hradíme my? Dcéra je poistená v Dôvere.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    očkovanie proti HPV určite veľmi odporúčam všetkým aj moje deti sú a budú zaočkované akonáhle na to príde čas.
    Neexistuje žiadny argument proti očkovaniu, jednak veľmi podstatne znižuje riziko vzniku rakoviny krčka maternice, pri kombinovanej vakcíne chráni aj pred ochoreniami vulvy - kondylómami.
    Na argument, že stačí chodiť na prevencie treba povedať, že ak sa zistia zmeny na krčku maternice pri preventívnej prehliadke, rieši sa to konizáciou, čím sa skracuje funkčná dĺžka krčka a zvyšuje sa riziko predčasného pôrodu v nasledujúcej tehotnosti. Takže ak si zaočkujete dcéru, chránite aj zdravie vnúčaťa.

    Vaša poisťovňa Dôvera prepláca 2 vakcíny do výšky až 70 % nákladov za očkovanie do maximálnej výšky 130 €. 
    Bližšie informácie nájdete tu:
    https://www.dovera.sk/poistenec/benefity/vsetky/prispejeme-vam-na-
    dobrovolne-ockovanie

  • HPV virus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcela by som sa spytat bol mi zisteny HPV vyrus no neviem ake cislo. Mavam cytologie CIN I raz mi to zmizne a potom znova sa objavi uiz asi 5 rok chodim na kontrolne pol rocne vysetrenia. Ale otazka je ci sa da tento HPV virus preniest aj oralne ( oralnym sexom ) ako to pisu v novinach. Nechcela by som dostat rakovinu hrtana. Je na to nejake vysetrenie vyter z hrdla alebo nieco podobne taktiez ci je mozne sa ockovat proti tomu ak uz HPV mam ale na krcku.

    Dakujem

    Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaša otázka je pomerne chaotická.
    Cytológie nebývajú CIN I, CIN je histologická diagnóza.
    HPV síce može byť aj vkrku ale riziko rakoviny hrtana je kvoli HPV minimálne, skor výnimočné.
    A očkovanie proti HPV nemá význam ak už vírus máte, potom Vás nechráni. Chráni iba ženy, ktoré ho nemajú a potom majú styk s mužom ktorý ho má.