Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • hm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám na Vás pár otázočiek .. Tak o nejaké dva týždne sa chystám na svoju prvú gynekologickú prehliadku a neviem čo tá prehlaidka presne obsahuje . Mám 16 rokov, idem na SŠ a moja starká mi pred mesiacom umrela na rakovinu pohlavných orgánov .. a tak som sa rozhodla ísť na prehliadku . Môj menštruačný cylkus je taký ,že každé dva mesiace mám bolesti a . a chcem sa sa spýtať či sa mám najskôr objednať ? a keď sa budem objednávať mám povedať sestričke že idem k nim prvýkrtá ? a potom čo si mám tam zobrať ? ako sa robí vyšetrenie keď osm ešte panna ? vie že bude chceiť pán doktor aj anamnézu či ? ako dlho trvá vyšetrenie ? musí vedieť mama o tom ,že idem na gyndu ? a mám sa pred vvyšetrením ísť vyprázdniť na malú poterebu ? lebo viem , že keď sa robí ten ultrazvuk tak tam musím mať plný mechúr .. a ešte že či mi predpíše aj nejaké lieky ,keď mám bolestivú menštruáciu ? za odpovede zatiaľ ďakujem a odpovedztem i na každú otaázku pls

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    otázok je viac, ale v prvom rade by som Vás chcel trošku ukľudniť, to že Vaša starká umrela vo vyššom veku na rakovinu ešte neznamená pre Vás zvýšené riziko. Ale je chválihodné, že takto zodpovedne pristupujete k svojmu zdraviu.
    Ak ste ešte nemala pohlavný styk, tak je vyšetrenie iba orientačné, a podľa niektorých lekárov, jeho prínos je pomerne malý, pretože základom prevencie v gynekológii je prevencia rakoviny krčka maternice (cytologia) - a toto by bolo vhodné prediskutovať s mamou, či by Vám nezaplatila očkovanie proti rakovine krčka, toto očkovanie Vás chráni pred nákazou HPV vírusom, ktorý túto rakovinu sposobuje a je ideálne dievča zaočkovať ešte pred začiatkom pohlavného života.
    Mama o návšteve gynekológa vedieť nemusí, vyšetrenie sa prevádza cez konečník a ultrazvukom cez brucho. Závisí či bude chcieť robiť hneď ultrazvuk, preto je dobré mať močový mechúr naplnený. Bolestivá menštruácia sa dá liečiť, je vhodné to prebrať s lekárom.

Podobné otázky

  • Syndróm

    , Autor: Anetka3

    Dobrý deň prišli mi výsledky z gynekológie s krvi . Vôbec sa v tom nevyznám.
    Mohli by ste mi s tým poradiť.


    *S-PAPP-A 3.07 IU/l dromu a iných aneuploidií budeme robiť na
    10.t. 0.51 - 3.51 základe parametrov I. aj II.trimestra
    11.t. 0.75 - 5.01 (I.trimester: PAPP-A,II.trimester: AFP+HCG+
    12.t. 1.06 - 7.10 uE3)a ďalších údajov integrovaným testom.
    13.t. 1.63 - 9.94 Popis
    S-fbetaHCG 20.10 IU/l Parciálny výstup I.trim z ALPHA zašleme.
    10.t. 21.01 - 184.68
    11.t. 18.74 - 143.10 Poznámka:
    12.t. 16.26 - 131.86 A|PM:25.11.23|USG:20.2.24
    13.t. 12.32 - 86.32 A|TG:12+4|P:1|D:0|I:0
    Poznámka A|CRL:60|NT:1.0|Hmot:77
    Definitívne zhodnotenie rizika Downovho syn-
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    +- hodnota vyššia/nižšia ako referenčný interval
    výsledky sa vztahujú len na analyzovanú vzorku

    Je tam riziko syndrómu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto napísané výsledky nie sú nijako čitateľné, treba počkať na výsledky druhého skríningu a potom Vám prídu definitívne riziká genetických porúch.

  • Uzliny

    , Autor: hirjakova-monika

    Dobrý deň pán doktor,

    prosím o radu.zacnem postupne.20.10 som bola očkovana proti chrípke,v tom čase ma ale bolelo hrdlo,lekárka povedala že to nevadí.25.10 som začala liečbu od imunoalergologa,kôli častým infekciám dýchacích ciest Bronchovaxom a Imunor v schéme Broncho 10 dní,potom 20 dní pauza-,a počas pauzy Imunor.Okolo 24.11 moja dcéra mala pravdepodobne 6 tu chorobu.30.11 som absolvovala sono prsníkov vramci prevencie,všetko ok.Tyzden po sone ma začali bolieť uzliny pod oboma pazuchami.Konzultovane mojim lekárom.Najprv bol záver že bolesti idú od chrbtice,keďže mám problém s platničkami krcnej chrbtice.Dostala som Mydocalm,bolesťi uzlín však trvali ďalej.Konzultacia mojim imunoalergologom, kázal vysadiť Broncho,aj Imunor,vraj uzliny môžu zareagovať takto- lenže liečba trvala už mesiac a nebol žiadny problém.Vysadila som nepomohlo, bolesti ostali plus pridal sa viditeľný opuch uzlin.Tak som sa objednala znova na sono.Zaver, zväčšené uzliny 2.7*0.6 CM,ovalneho tvaru zo zachovaným hilom,vraj vyzerajú postinfekcne,prsia v poriadku,vraj sa nemusím určite obávať onko ochorenia.Ja som ale chorá bola naposledy koncom toho októbra čo som písala vyššie,odvtedy nie.Teda aspoň príznaky som nemala.Dnes som bola u všeobecného lekára,uzliny prehmatal,vraj to určite nie sú patologické uzliny,vraj to môže byť aj po očkovaní,ale očkovanie som mala koncom októbra,prečo by sa urobil opuch a bolesť až po 1.5 mesiaci+ plus urobili mi odbery,teda na výsledok čakám.Viem,že som mladá,a lekári väčšinou u mladých ľudí nepomyslaju na onko ochorenia,lenže ja neviem čo si mám o Tom myslieť.Mam 39 rokov,4 deti,3 sekcie+ sterilizáciu.Dojcenie ukončené v júli minulého roka,prekonala som x ochorení,chripky,covid,urcite bežné detské,nikdy som z uzlinami problém nemala.Uzliny má stále bolia,niekedy viac inokedy menej,cítim obidve rovnako,nie sú tvrdé,stipu,pália zvnútra.Uzivam Zlyndu,kôli častému a dlhému krvácaniu,čiže posledných 5-6 mesiacov menštruáciu ani nemám,takže nie je to viazané ani na cyklus.Co u mňa ale stále pretrváva je že mi je stále zima,mávam extrémne ľadové ruky,akoby sa moje telo nedokázalo vtedy nijako prehriať ,potom zase cítim neskutočne teplo zvnútra,až som spotená.2 krát v noci som sa zobudila na veľmi silné svrbenie,pálenie oboch dlani.Viem že môj problém je zdlhavý,ale budem povdacna ak sa prosím vyjadrite čo si o Tom myslíte.Mam obavu z onko ochorenia.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tzv. uzlinový syndróm je pomerne zložitá medicínska problematika. Ak sú bolestivé a zdurené v oboch podpazušiach, je nanajvýš nepravdepodobné, že to súvisí s ochorením prsníka, skôr by to mohla byť reakcia na celkový zápal alebo iné celkové ochorenie. Nie som internista ale ja osobne by som sa prikláňal k bioptickému vyšetreniu (odber vzorky) z uzliny, aby sa zistilo, v čom je problém.

  • Strach

    , Autor: Pikkkk

    Dobrý deň, prosím vás ak sa bojím že som tehotná dá sa to nejako nahmatať na bruchu po mesiaci aj niečo alebo nie?

  • Menstruacne bolesti v 32tt

    , Autor: Lucka30

    Dobry den ja som vam predchvilkou pisala otazku ohladne menstruacnych bolesti v tehotenstve . Ste mi odpisali ,ze pokial je krcok merani ultrazvukom 25mm tak nehrozi predcasny porod . Avsak vcera mi robili len vaginalne vysetrenie ,ctg , a sonom pozerali placentu a vodu krcok mi ultrazvukom nemerali. Mam v sprave ze:krcok sakrálne 1.5cm ,zatvoreny.Je dovod na nejake obavy ,ked to nebolo ultrazvukom? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ten pohmatový nález sa zdá v poriadku, ale meranie ultrazvukom je presnejšie a exaktné. Dôležitá je aj dynamika, zmena na krčku za určitý čas, pri kontrolnom vyšetrení.

  • Bolest v lavom prsniku

    , Autor: IvaIvaJa

    Dobry den, chcela by som sa opytat, co mozem robit s bolestou v lavom prsniku. Bolest zacala otehotnenim, porodila som pred 8 mesiacmi, kojila som 2 mesiace a bolest pretrvava dodnes. Pred 3 mesiacmi som bola na sone prsnikov a pred tyzdnom na kontrolnom sone, na oboch sonach nasli 3 cysty (3mm a 5 mm). Prsnik boli kazdy den viackrat. Mozete mi prosim odporucit, co mozem robit? Dakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesť v jednom prsníku býva najčastejšie následok úrazu, alebo úderu do prsníka. Dôjde k pohmoždeniu tukového tkaniva a tvorbe bolestivej jazvy. Aj cysty môžu byť bolestivé, ale obvykle sú väčšie ako 3 alebo 5 mm, vtedy pomôže odsatie ich obsahu.
    Do prsníka sa však môžu prenášať aj bolesti z okolia, z klbov, alebo hrudnej steny. Bolo by vhodné vyšetrenie u mamológa, a zistenie pravej príčiny potiaží.