Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Cytológia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Čaká má peventívna prehliadka. Chcela by som sa opýtať na Váš názor na rozšírenú cytológiu. Mám síce Dôveru, ale moja gynekologička nie je zmluvný partner, preto by som si za to doplácala. Odporúčate priplatiť si? Alebo je to len taký "reklamný trik"? Mám 36 rokov a doteraz som nemala žiadne zistenia v rámci bežnej cytológie.
    Vďaka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme sa jedná o tzv. LBC cytológiu. Pri tejto metóde sa berie ster z krčka kefkou a kefka sa potom namočí do špeciálneho roztoku. V laboratóriu potom roztok dajú do centrifúgy a vyextrahujú z neho bunky. Výhoda tohto vyšetrenia je tá, že má menej často nereprezentatívne výsledky, pretože bunky sa zachytia vždy a menej často sú nesprávne odobrané. Zároveň je možné touto metódou vyšetriť aj prítomnosť HPV vírusu v materiály, prípadne aj iných patogénov.

Podobné otázky

  • Vyhodnotenie LBC cytológie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    na konci októbra mi bola braná kontrolná LBC cytológia, výsledky stále nie sú. Pracovisko kde som bola mi povedali, že ide o štandardnú čakaciu dobu. Chcela by som si to iba overiť, týmto tempom sa dozviem výsledok asi až v januári. Skutočne sa na výsledky zvykne čakať aj vyše 8 týždňov?

    Ďakujem za odpoveď a príjemné sviatky!

  • Cytológia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor, chcela by som sa Vás spýtať či cytologicke vysetrenie krcka maternice konvencnou metodou je dostatočne spoľahlivé. Mám na krčku ranu, ktorá môže byť spôsobená pôrodom. Bola som u iného doktora ako u svojho obvodného gynekológa a od neho som prvý krát počula, že tam mám dosť veľkú ranu. Plánujeme druhé dieťa ale chcela by som si byť istá, tak neviem či si mám dať kvoli rane spraviť aj cytológiu druhou metódou lebo podstúpiť ešte iné vyšetrenia. Výsledky cytológie sú:
    Bez intraepitelových zmien a malignity
    STER: Uspokojivý - bunky TZ prítomné, Er++
    INÉ ZMENY: reaktívne bunkové zmeny , metaplázia vrátane nezrelej
    MIKROBIÁLNY OBRAZ: Döderlein
    HORMONÁLNY STAV: Je v súlade s anamnézou
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rana na krčku po pôrode nemá nič spoločné s nálezom na cytológii. Poranenie krčka nie je rizikovým faktorom vzniku rakoviny, a cytológia stanovuje iba riziko vzniku rakoviny krčka maternice a zmien, ktoré tomuto ochoreniu predchádzajú. Nie je potrebné postupovať iné cytologické vyšetrenie.

  • Tekutina v douglasovom priestore

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, absolvovala som kontrolne MRI (5 rokov dozadu som mala ca cervixu, kvoli fertilite riesene koonizaciami). Aktualne zvysene scca na 1,6, cytologia v poriadku, vysledok na mri - maternica cista, vajecnik cysty, na krcku maternice nabotiniho cystička, v douglasovom priestore tekutina do hrubky 0,7cm —> toto ma znepokojilo, co znamena taketo mnozstbo tekutiny tam? Je to vela? Co je vela a co malo? Cim to moze byt? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tekutina v dutiine brušnej je častý nález a je to úplne normálny stav.
    Môže sa jednať o tzv. peritoneálny výpotok, alebo aj stav po ovulácií.

  • hm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám na Vás pár otázočiek .. Tak o nejaké dva týždne sa chystám na svoju prvú gynekologickú prehliadku a neviem čo tá prehlaidka presne obsahuje . Mám 16 rokov, idem na SŠ a moja starká mi pred mesiacom umrela na rakovinu pohlavných orgánov .. a tak som sa rozhodla ísť na prehliadku . Môj menštruačný cylkus je taký ,že každé dva mesiace mám bolesti a . a chcem sa sa spýtať či sa mám najskôr objednať ? a keď sa budem objednávať mám povedať sestričke že idem k nim prvýkrtá ? a potom čo si mám tam zobrať ? ako sa robí vyšetrenie keď osm ešte panna ? vie že bude chceiť pán doktor aj anamnézu či ? ako dlho trvá vyšetrenie ? musí vedieť mama o tom ,že idem na gyndu ? a mám sa pred vvyšetrením ísť vyprázdniť na malú poterebu ? lebo viem , že keď sa robí ten ultrazvuk tak tam musím mať plný mechúr .. a ešte že či mi predpíše aj nejaké lieky ,keď mám bolestivú menštruáciu ? za odpovede zatiaľ ďakujem a odpovedztem i na každú otaázku pls

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    otázok je viac, ale v prvom rade by som Vás chcel trošku ukľudniť, to že Vaša starká umrela vo vyššom veku na rakovinu ešte neznamená pre Vás zvýšené riziko. Ale je chválihodné, že takto zodpovedne pristupujete k svojmu zdraviu.
    Ak ste ešte nemala pohlavný styk, tak je vyšetrenie iba orientačné, a podľa niektorých lekárov, jeho prínos je pomerne malý, pretože základom prevencie v gynekológii je prevencia rakoviny krčka maternice (cytologia) - a toto by bolo vhodné prediskutovať s mamou, či by Vám nezaplatila očkovanie proti rakovine krčka, toto očkovanie Vás chráni pred nákazou HPV vírusom, ktorý túto rakovinu sposobuje a je ideálne dievča zaočkovať ešte pred začiatkom pohlavného života.
    Mama o návšteve gynekológa vedieť nemusí, vyšetrenie sa prevádza cez konečník a ultrazvukom cez brucho. Závisí či bude chcieť robiť hneď ultrazvuk, preto je dobré mať močový mechúr naplnený. Bolestivá menštruácia sa dá liečiť, je vhodné to prebrať s lekárom.

  • Krvacanie po vyšetrení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    v 12tt som bola na vyšetrení , sona, cytologia. Teraz som v 13tt.
    Počas ultrazvukového vyšetrenia všetko vyzeralo v poriadku, až kým ma doktorka nevyšetrila z vnútra. Povedala mi, že ked sa dotkla krčka maternice, tak ten začal krvácať. Následne mi odobrala ster na cytologiu i kultiváciu . Kultivácia mi vyšla pozitívne - vraj nejaká baktéria ale vraj sa s tým momentálne nedá nič robit, vraj až neskoršie.
    Chcela by som vedieť, či to môže ohroziť tehotenstvo a miminko.
    Ďakujem za odpoveď.

    S pozdravom

    Zuzana