Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Cytológia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor, chcela by som sa Vás spýtať či cytologicke vysetrenie krcka maternice konvencnou metodou je dostatočne spoľahlivé. Mám na krčku ranu, ktorá môže byť spôsobená pôrodom. Bola som u iného doktora ako u svojho obvodného gynekológa a od neho som prvý krát počula, že tam mám dosť veľkú ranu. Plánujeme druhé dieťa ale chcela by som si byť istá, tak neviem či si mám dať kvoli rane spraviť aj cytológiu druhou metódou lebo podstúpiť ešte iné vyšetrenia. Výsledky cytológie sú:
    Bez intraepitelových zmien a malignity
    STER: Uspokojivý - bunky TZ prítomné, Er++
    INÉ ZMENY: reaktívne bunkové zmeny , metaplázia vrátane nezrelej
    MIKROBIÁLNY OBRAZ: Döderlein
    HORMONÁLNY STAV: Je v súlade s anamnézou
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rana na krčku po pôrode nemá nič spoločné s nálezom na cytológii. Poranenie krčka nie je rizikovým faktorom vzniku rakoviny, a cytológia stanovuje iba riziko vzniku rakoviny krčka maternice a zmien, ktoré tomuto ochoreniu predchádzajú. Nie je potrebné postupovať iné cytologické vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Tekutina v douglasovom priestore

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, absolvovala som kontrolne MRI (5 rokov dozadu som mala ca cervixu, kvoli fertilite riesene koonizaciami). Aktualne zvysene scca na 1,6, cytologia v poriadku, vysledok na mri - maternica cista, vajecnik cysty, na krcku maternice nabotiniho cystička, v douglasovom priestore tekutina do hrubky 0,7cm —> toto ma znepokojilo, co znamena taketo mnozstbo tekutiny tam? Je to vela? Co je vela a co malo? Cim to moze byt? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tekutina v dutiine brušnej je častý nález a je to úplne normálny stav.
    Môže sa jednať o tzv. peritoneálny výpotok, alebo aj stav po ovulácií.

  • sekret z prsnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať na váš názor. už asi pred pol rokom som spozorovala mliečny výtok z bradaviek pri ich stlačení. Bola som s tým u lekára. Sono prsníkov bolo v poriadku, hladina prolaktínu je vraj v norme, cytologia zo steru bola tiež v poriadku. môžete mi poradiť čo by to mohlo byť resp. či nie je potrebné navštíviť iného lekára? môj gynek. na základe vyšetrení dalsí postup nestanovil. mám 28 rokov a deti ešte nemám a nerada by som niečo zanedbala.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ide o výtok z oboch prsníkov, tak je to asi hormonálna záležitosť a nič by nemalo hroziť. Vhodné je celkové endokrinologické vyšetrenie, niekedy to vzniká aj pri poruchách štítnej žľazy.

  • preventivna prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, bola som na preventivnej prehliadke po setonedeli ale nerobil mi lekar cytologiu, plne kojim babatko, ktore ma teraz 6 mesiacov, chcem sa opytat kedy by som mala ist na prehliadku pri ktorej by mi urobil lekar cytologicke vysetrenie, myslim ze posledna cytologia mi bola robena par mesiacov pred tehotenstvom, dakujem...

  • Zmena GYN

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som zmenit gynekologa, u ktoreho som bola jeden rok, ked som k nemu isla prvy krat (ako 17 roc.), samozrejme som nevedela co a ako, nespravil mi dokopy nic, iba mi pohmatom vysetril krcok a odobral krv, kvoli antikoncepcii a to vsetko. Ked som si prisla pre predpis, som sa samozrejme chcela informovat ako sa ma uzivat, no ona ma pred tromi pacientkami, co sa v ambulancii sestricky prezliekali, len mi predpisala recept a dovi dopo.. HAK som po dvoch mesiacoch prestala uzivat lebo som z nej bola uplne KO a uz som tam ani radsej nesla. Teraz samozrejme mi to nedalo, a ked som sa popytala starsich znamych, tak samozrejme im to prirodzene nepripadalo a rozhodla som sa pre zmenu. Chcem sa spytat ako mam postupovat. Ci mam ist do poistovne alebo co. A ci mi novy gynekolog spravi uz celkovu vstupnu prehliadku, lebo tusim na kazdorocnu prehliadku mam narok az od 18 a to este nemam a ci mam narok si vziat svoju zdravotnu kartu so sebou (aj ked v nej dokopy nic nie je). Dakujem velmi pekne, pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemusíte nič robiť, iba si vyhľadať nového gynekológa, ísť k nemu. On si vyžiada výpis z dokumentácie od povodnej lekárky a založí Vám kartu. Potrebná je hlavne cytologia krčka.

  • Mierny zapal a metaplazia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,
    pred nejakym casom som sa na Vas obratila s otazkou ci je normalne mat silne tlaky v posve pocas menstruacie, ktore ma dost obmedzuju v pohybe. Odpovedali ste mi, za co Vam velmi pekne dakum. Pisem Vam lebo ma opat zaujima Vas nazor. Vcera som bola u svojho gynekologa, s tymto problemom, a aj s tym ze mavam uz 4 mesiace bolesti v podbrusku, necitim vajecniky, len to podbrusie. Obmedzuje ma to dost aj v intimnom zivote. Pohlavny styk kvoli bolesti nie je mozny. Gynekolog mi oznamil ze cytologia spred 3mes vysla v poriadku, aj napriek tomu ze tam vysiel mierny zapal a metaplazia. Som vyse 10mes po porode a dcerku raz denne dojcim. Inak gynekolog mi povedal, ze ma musi poslat na urologiu a chirurgiu, ze ak aj kultivacia vyjde negat. tak urcite moje bolesti nemaju nic spolocne s gynek. No ja si myslim, viem a citim ze jeho nazor je mylny. Navrhla som mu, ze ci by to nemohla byt endometrioza. Na to ma odpalkoval s tym,ze loziska by urcite videl na utz. Podla mojho zdroja informacii to cez utz nejde potvrdit..ako to teda je? A co ta metaplazia spojena s mierny zapalom?
    Velmi pekne Vam vopred Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesti pri styku sú skoro vždy gynekologického povodu. Endometrioza sa dá vidieť na ultrazvuku iba ak sa jedná o veľké cysty na vaječníku. Bez vyšetrenia však nezistím o čo ide, može ísť o zápal krčka maternice.