Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Mierny zapal a metaplazia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,
    pred nejakym casom som sa na Vas obratila s otazkou ci je normalne mat silne tlaky v posve pocas menstruacie, ktore ma dost obmedzuju v pohybe. Odpovedali ste mi, za co Vam velmi pekne dakum. Pisem Vam lebo ma opat zaujima Vas nazor. Vcera som bola u svojho gynekologa, s tymto problemom, a aj s tym ze mavam uz 4 mesiace bolesti v podbrusku, necitim vajecniky, len to podbrusie. Obmedzuje ma to dost aj v intimnom zivote. Pohlavny styk kvoli bolesti nie je mozny. Gynekolog mi oznamil ze cytologia spred 3mes vysla v poriadku, aj napriek tomu ze tam vysiel mierny zapal a metaplazia. Som vyse 10mes po porode a dcerku raz denne dojcim. Inak gynekolog mi povedal, ze ma musi poslat na urologiu a chirurgiu, ze ak aj kultivacia vyjde negat. tak urcite moje bolesti nemaju nic spolocne s gynek. No ja si myslim, viem a citim ze jeho nazor je mylny. Navrhla som mu, ze ci by to nemohla byt endometrioza. Na to ma odpalkoval s tym,ze loziska by urcite videl na utz. Podla mojho zdroja informacii to cez utz nejde potvrdit..ako to teda je? A co ta metaplazia spojena s mierny zapalom?
    Velmi pekne Vam vopred Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesti pri styku sú skoro vždy gynekologického povodu. Endometrioza sa dá vidieť na ultrazvuku iba ak sa jedná o veľké cysty na vaječníku. Bez vyšetrenia však nezistím o čo ide, može ísť o zápal krčka maternice.