Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • preventivna prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, bola som na preventivnej prehliadke po setonedeli ale nerobil mi lekar cytologiu, plne kojim babatko, ktore ma teraz 6 mesiacov, chcem sa opytat kedy by som mala ist na prehliadku pri ktorej by mi urobil lekar cytologicke vysetrenie, myslim ze posledna cytologia mi bola robena par mesiacov pred tehotenstvom, dakujem...

Podobné otázky

  • Vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ak prídem na vyšetrenie ku gynekológovi, ktoré ale nie je preventívna prehliadka, no chcem ho informovať o svojich zdravotných problémoch, platím niečo za vyšetrenie?

  • Preventívna prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Doktor,
    chcela by som sa opýtať takúto otázočku. Som objednaná ku gynekologovi na preventivnu prehliadku na 2.5., ale sme sa s manželom rozhodli, že by sme sa začali pokúšať už teraz o druhé bábätko. V prípade otehotnenia ešte v tomto mesiaci, môže už lekár potvrdiť tehotenstvo toho 2.5.? Alebo by ste doporučoval ešte počkať, a začať až po prehliadke. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to úplne jedno, normálne žite a uvidíte. Takéto "plánvoanie" je veľmi nebezpečné, pretože sa zafixujete na otehotnenie, a keď sa Vám nebude pol roka dariť (čo je úplne normálne) tak začne kolotoč zbytočných vyšetrení a stresov.
    Proste sexujte bez ochrany a navštívte gynekológa podľa objednania. Je to jedno či budete alebo nebudete tehotná.

  • otázky a problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Takže mám 15 rokov, v júni 16 . Som žiačkou 9.triedy a mám pár otázok . Prosím Vás odpovedajte na každú otázku ďakujem ... Môj menštruačný cyklus je taký , že menzes mám už 2 roky . Som ešte panna . Rozmýšľam nad sexom ,aj keď partnera ešte nemám . No a toto leto som sa rozhodla ísť na preventívnu prehliadku , už som aj psychicky pripravená . čo si mám so sebou zobrať ? musí tam ísť so mnou mama ? ako sa má lekár správať ? čo obsahuje 1. prehlaidka ? ako sa tam mám správať ? počula som , že ma vyšetrí cez konečník ? je to pravda je to bolestivé ? a ešte , že či na 1: prehladike bude obzerať aj prsia ? ako ma inak vštrí tým UZV ako sa to robí ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. preventívna prehliadka je síce dobrý nápad, ale zatiaľ pre Vás nemá príliš veľký význam, doležitá je až po začiatku pravideľného sexuálneho života
    2. na sex máte dosť času, počkajte si na toho správneho partnera, chlapca, ktorý si to zaslúži. Prvý sex je strašne doležitý a netrpezlivos´t Vám može priniesť komplikácie na celý život. Chlapci sú v tom veku nadržaní a neberú na dievčatá žiadne ohľady, ide im iba o jedno, vyskúšať kam ich pustíte a potom sa chváliť pred kamošmi. A vy isto máte na viac.
    3. zvážte očkovanie proti rakovine krčka maternice, dohodnite sa s mamou, aby Vás dala zaočkovať. Ešte pred prvým sexom, pretože už Váš prvý partner Vás može nakaziť vírusom sposobujúcim rakovinu.
    4. Dievča, ktoré sexuálne nežije sa vyšetruje cez konečník, toto vyšetrenie však je iba orientačné, a doležité až vtedy, keď má dievča problémy, ako prevencia je málo významné.
    Prsníky sa vyšetrujú iba orientačne, nemá to význam. Ulrazvuk sa prevádza pri plnom močovom mechúri.

  • Preventivna prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Chcela by som sa opytat na preventivnu prehliadku u gynekologa.Chodim pravidelne,ale prehliadka spociva iba v tom,ze mi lekar spravi iab vyter.cytoster-dava to na sklicko.A to je vsetko.Ziadne odbery,sono ani vysetrenie prsnikov to mi v zivote nerobil.Je to normalne?Je mi blbe mu povedat nech mi ich vysetri sama si neviem a predsa doktor by to mal vediet.Mam zmenit lekara?Inak som s nim spokojna.Mam 26 rokov a tri tehotenstva za sebou.Co vsetko sa ma vlastne absolvovat na preventivne prehliadke?Nemam ziadne gynekologicke problemy-obcas ma trapia vytoky-niekedy su biele alebo presvitne natahovacie bez zapachu.Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    preventívna prehliadka u gynekológa by mala obsahovaťhlavne cytologický ster na vylúčenie rakoviny krčka maternice a celkové gynekologické vyšetrenie. Sono prsníkov nie je jej súčasťou.

  • uzivanie liekov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa spytat bola som u gynekologa a zistil mi zapal krcka. nemam ziadne bolesti ani problemy ani som o tom nevedela bola to len preventivna prehliadka. moj problem je ze asi o tyzden odchadzam na dovolneku do spanielska a keby som uzivanie liekov MACROMIROR COPMLEX 500 a ENTIZOL, ktore mi predpisal odlozila o 2 tyzdne a zacala ich uzivat az po navrate z dovolneky stalo by sa nieco? pytam sa preto ze nemam bolesti a na dovolenke by som sa chcela kupat tak ci by to bol velky problem. za odpoved vopred dakujem