Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Diagnóza Hroziaci potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa poradiť, som na začiatku tehotenstva, posledné dva dni začalo mierne hnedé spinenie,dnes aj s čerstvou krvou. Na pohotovosti povedali že s tým nevedia nič teraz robiť a mam ísť cez týždeň k svojmu lekárovi. Viete mi prosím aspoň vysvetliť diagnózu ? Respektíve popis z ultrazvuku ? In utero GS o veľkosti 5mm, E do 12 mm,cd bez volnje tekutiny,adnexa bila negat.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na začiatku tehotnosti sa potratí cca. 20% poznaných plodov, vo veľkej väčšine prípadov je to z dôvodu náhodnej genetickej anomálie, proste nebola to zdravá spermia alebo zdravé vajíčko pri oplodnení. Toto sa naozaj nedá nijako ovplyvniť a treba počkať, ako sa situácia vyvinie. Je chyba, že rajonni gynekológovia neobjasnia toto svojim pacientkám a zbytočne sa zaťažujú pohotovostné služby. Ak je potvrdená vnútromaternicová gravidita, tak v prvom trimestri (do 13 týždňa) treba počkať ako dopadne, neexistuje liečba, ktorá by preukázateľne zabránila potratu (štúdie na podávanie gestagénov sú tiež rozporuplné).
    U vás je v dutine maternice váčok veľký 5 mm, čo znamená s najväčšou pravdepodobnosťou vnútromaternicovú tehotnosť a treba počkať 7 dní a zopakovať UZV. Ak by ste silno odkrvácala, plod sa potratil, vtedy treba vyhľadať pohotovosť, ak by ste prekrvácala viac ako 2 vložky za hodinu, inak stačí počkať a prísť po skončení ku svojmu lekárovi.