Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • prsnik

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mam sestrocnu dceru ktoru som dojcila dva roky.Pocas dojcenia som len raz prekonala zapal prsnika, ktory som zvladla bez lekara.Pred rokom som bola na sonografii prs a vsetko bolo v poriadku.Teraz mam bolest a pocit plneho prsnika ako pri dojceni a sem tam si na podprsenke najdem zelenkave fliacky ako ked som mala ten zapal.Mam si prsnik vytlacat a liecit ako ked som mala ten zapal alebo by bolo lepsie navstivit lekara.Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je to na jednej strane, je potrebné vyšetrenie čo najskor u mamologa. Ak je to obosjtranné, tak je to hormonálna zmena, prsníky si nevytláčajte a nemasírujte, malo by to prestať.

Podobné otázky

  • DNA testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa vas spytat, ak si necham spravit dna testy- brca tesy a dopadnu dobre, znamena to ze nikdy nedostanem rakovinu prsnika a maternice-vajecnikov? A pytam sa aj preto, ze na Mamografiu by som tym padom nemusela chodit? Mam 45 rokov. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie. Veľká väčšina rakoviny prsníka a vaječníkov vzniká u žien, ktoré majú negatívne BRCA testy. BRCA iba znamená, že je riziko výrazne vyššie, ale týka sa iba malého počtu žien.
    Určite je vhodná mamografia a testy sú u Vás zbytočné ak nemala mama alebo sestra v mladosti rakovinu prsníka.

  • Tekutina z prsníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Už asi pol roka mám problém,že mi z pravého prsníka vyteká raz biela,raz zelená tekutina. Bola som s tým aj u gynekológa a ten to po sone a teste na prolaktin kde nebolo nič zistené,prestal ďalej riešiť. Neviem ako mám postupovať ďalej,keďže mi to dosť vadí a nepríde mi to normálne,len neviem ako mám ďalej pokračovat. Ďakujem vopred za názor

  • Mamogragia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Odporucate zenam ist na mamografiu po 40 roku zivota? Ja mam 44 rokov, este som nebola, ale je zaujimave ze na strankach MZ SR sa pise, ze sa mamografia zenam odporuca po 50 roku zivota a v zahranici tiez tak zeny chodia. Tak teraz rozmyslam, ci ist alebo pockat. V rodine rakovinu prsnika nemame. AKy je vas nazor na toto vysetrenie. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    náš skríningový program pre rakovinu prsníka odporúča mamografiu po 50 roku, dovtedy sa odporúča samovyšetrovanie prsníka pohmatom. Osobne som s týmto programom stotožnení a nevidím dôvod meni´t tento postup.

  • Bolest laveho prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pred viac ako dvoma mesiacmi som mala lieceny zapal prsnika 3 roznymi antibiotikami. Nalez usg bez abscesu. Pre pretrvavajuce bolesti aj po dobrati antibiotik ma gynekologicka poslala na prsnikovu ambulanciu, kde pohladom bez kontrolneho usg doktor zhodnotil, ze sa jedna o pozapalove bolesti. No bolesti stale trvaju.
    Mam absolvovat EMG vysetrenie pre dlhotrvajuce bolesti pod lavym rebrom, ci sa nejedna o tetaniu.
    Napadlo ma opytat sa Vas, ci by tato choroba mohla sposobovat aj bolest prsnika, pripadne kde by este mohol byt problem,ze to neustupuje.
    Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete či to bol zápal počas dojčenia, alebo nie. Ak nie, je potrebné prísnejšie sledovanie, pretože to nie je časté a môže sa za tým skrývať aj iné ochorenie. Avšak ak máte aj neurologický problém, aj ten sa môže prejaviť bolesťami v tejto oblasti.
    Ja nie som odborník na prsníky, ale keď Vám povedal lekár na prsníkovej ambulancií, že to súvisí s prekonaným zápalom, zrejme vylúčil iné ochorenie.

  • Zapal prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pre silne bolesti laveho prsnika som absolvovala usg vysetrenie, kde mi bol zisteny zapal. Som 15 mesiacov po porode a nekojila som. Beriem uz 3 antibiotika a bolesti sa stale zmiernia, ale ked antibiotika doberiem, sa znova vratia. Je to vobec mozne? Dakujem za Vas nazor.