Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zvedava

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,viem ze ste uz velakrat odpovedali na otazky tohto typu,preto Vas aj ja prosim o odpoved.Mam 26rokov,povodna vaha 52,teraz 55kg, vyska 160cm
    V 15.tyzdni /teraz som v 20.t./ mi bol robeny tripple test, v teh.knizke mam poznacene hodnoty:
    AFP 15t. 10,8 skrining
    HcG 15t. 101,6 negativny
    Ery 4,44
    Hb 123
    Ht 0,37
    Le8,1
    Tr 263
    mozete mi prosim povedat ci su hodnoty v poriadku?
    a este vas prosim o popis velkosti plodu a co znamenaju tie skratky, dakujem.

    V knizke mam uvedene:
    Placenta-lokalizacia : vzadu
    FL 3,1/20 BPD/FOD 16,73 /20 TAD/APD 14,31/20

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    začnem odzadu - FL stehno, BPD priečny rozmer hlavičky FOD predozadny rozmer hlavičky, TAD priečny rozmer bruška, APD predozadny rozmer bruška
    plod zodpovedá 20. týždňu.
    KO máte v poriadku
    a k tripple testu sa nevyjadrím, pretože každé laboratórium má svoje referenčné hodnoty a riziko musí vypočítať počítačový program. Máte napísané skríning negatívny bez konkrétneho rizika.

Podobné otázky

  • preco?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Som pravidelnou citatelkou vasich odpovedi na problemi nas zien.Sem tam sa opytam aj ja,s odpovedami som spokojna. Kiez by bolo na Slovensku a hlavne v nasom okrese takych gynekologov ako vy.A preto som zvedava preco ste odisli k nasim susedom,ked aj Slovensko potrebuje dobrych doktorov. Planujete sa vratit? Prajem pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    odišiel som nesmierne sklamaný z praktík Vladimíra Mečiara. A žiaľ tento pán je stále predsedom vládnej strany. Okrem toho je tam Slota, a proste nemám chuť žiť a pracovať v krajine, kde má 10% podporu strana, ktorej predsedá autor výroku:

    ,Ty pi..! Okamžite pusť môjho šoféra! Kto si ty, načo si tu? Ako sa voláš, ty pi..?!... Povedz, ako sa voláš, ty pi..!‘...

    Musím uznať, že zdravotnícke reformy za predošlej vlády boli na Slovensku dotiahnuté ďalej a organizácia zdravotníctva je už v niektorých ohľadoch na lepšej úrovni ako v Čechách (verím, že to Fico a Raši nedokazia, tak ako ničia dochodkovú reformu).
    Lekári už za svoju prácu sú odmeňovaní spravodlivejšie na Slovensku. Ľudia majú možnosť oficiálneho výberu dobrého odborníka. V Čechách v tomto zmysle ešte stále vládne socializmus, upevňovaný sociálnymi demokratmi.
    I napriek tomu sa asi neplánujem vrátiť, pokiaľ bude vo vláde SNS a HZDS.

  • ultrazvuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mam isť na ultrazvuk cez pošvu,môžte mi prosim poradiť či je toto vyšetrenie presnejšie než cez brucho?4o sa da takymto vyšetrenim zistiť.A ak robi to vyšetrenie čo sa vlastne z dnu vyšetruje?Som zvedava a zaroveň nervozna lebo prvykrat idem na takyto typ ultrazvuku.Srdečne Vam ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vaginálna sonda má vyššiu frekvenciu a tým výrazne presnejšie zobrazenie ako sonda brušná. Vyšetrenie nie je nijako nepríjemné a je bežnou súčasťou vyšetrenie u netehotných a u tehotných do 12. týždňa.

  • zvedava

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pan doktor, kolko mate rokov?
    a kolko vam teraz svieti neodpovedanych otazok??/:-)

  • AFP versus AMNIO

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, p.Zahumensky,

    chcem sa vas opytat na jednu vec, pretoze ako kazda zena, som dost zvedava a dost spekulujem ;)

    absolvovala som AFP testy (negativne) a tripple test (negativny), avsak kedze moja diagnoza je "vyvazena translokacia", tak ma poslali na odber, ktory uz mam (zatial bez problemov) za sebou.

    Zaujima ma len jedno, naco sa robia AFP a tripple testy, ked mi vlastne kazdy lekar, dokonca aj genetik (co sice potvrdzuje jeho "licenciu" :)), povedali, ze AFP a tripple testy v podstate neukazuju nic, co chcem vediet, to znamena postihnutie.
    Riesia teda tieto testy iba riziko vzhladom na vek zeny alebo co vlastne riesia a na co su, ked su pre mna zbytocne? Alebo je to len pre "normalne" zeny, so ziadnou podobnou diagnozou ako je moja?

    Ak ano, je tu este dalsia vec ... keby som nemala dva potraty, nic sa nemeni na veci, ze tuto diagnozu vyvazenej translokacie mam, len mozeme povedat, ze som mala stastie, ze sa to "podarilo". Geneticka, aj viacero lekarov mi tiez potvrdili, ze vyvazena translokacia je v populacii dost bezna a teda je mozne, ze ju ma aj polovica zien. Naco su potom takymto zenam, ktore len nevedia o svojej diagnoze, AFP a tripple testy?

    Ja len chcem vediet, preco sa vlastne robia a ci nie zbytocne.

    Dakujem, snazila som sa strucne a jasne ;)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    trippletest na základe hodnot vypočíta riziko pre danú ženu. Ide o nenáročné vyšetrenie, ktoré zúži okruh žien, ktoré potrebujú amniocentézu.
    Nie sú zbytočné.

  • Otazky...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktor,
    som nieco vyse tyzdna po porode comu sa velmi tesim...chcem sa opytat nakolko toto bol moj druhy porod a bol uplne iny ako prvy...pri prvom boli najbolestivejsie kontrakcie a pri tomto druhom vysetrovanie lekarom, mala som pocit, ze ma "roztahuje" rukami...sestricka mi povedala, ze mi dr. pomaha....najskor som si myslela, ze to su asi nove metody :D- dr. bol velmi mlady, ale potom o takomto vysetreni hovorili aj ine maminy a tie vysetrovali "stari" lekari...neviem, ci sa spravne vyjadrim, ale pocula som, ze islo o nieco ako "hamilton"....co to vlastne je?!...nie ze by som bola nespokojna, naopak, lekar aj sestricky boli vyborni....som len zvedava...dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Hamiltonov hmat je odlúčenie dolného vaku blán pred začiatkom porodu. Robí sa to prstom, ktorý sa zasunie do bránky krčka a obkrúži sa tak, aby sa uvoľnili plodové obaly. Pri tom sa vylúčia látky, ktoré možu spustiť porod.
    To "pomáhanie" zrejme pán doktor prstami rozťahoval branku, rozťahovnie bránky je bolestivé - to je vlastne tá bolesť, čo cítíite pri kontrakcii. Kolega Vám nahradzoval kontrakcie, čím Vám vlastne uľahčil porod.