Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • preco?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Som pravidelnou citatelkou vasich odpovedi na problemi nas zien.Sem tam sa opytam aj ja,s odpovedami som spokojna. Kiez by bolo na Slovensku a hlavne v nasom okrese takych gynekologov ako vy.A preto som zvedava preco ste odisli k nasim susedom,ked aj Slovensko potrebuje dobrych doktorov. Planujete sa vratit? Prajem pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    odišiel som nesmierne sklamaný z praktík Vladimíra Mečiara. A žiaľ tento pán je stále predsedom vládnej strany. Okrem toho je tam Slota, a proste nemám chuť žiť a pracovať v krajine, kde má 10% podporu strana, ktorej predsedá autor výroku:

    ,Ty pi..! Okamžite pusť môjho šoféra! Kto si ty, načo si tu? Ako sa voláš, ty pi..?!... Povedz, ako sa voláš, ty pi..!‘...

    Musím uznať, že zdravotnícke reformy za predošlej vlády boli na Slovensku dotiahnuté ďalej a organizácia zdravotníctva je už v niektorých ohľadoch na lepšej úrovni ako v Čechách (verím, že to Fico a Raši nedokazia, tak ako ničia dochodkovú reformu).
    Lekári už za svoju prácu sú odmeňovaní spravodlivejšie na Slovensku. Ľudia majú možnosť oficiálneho výberu dobrého odborníka. V Čechách v tomto zmysle ešte stále vládne socializmus, upevňovaný sociálnymi demokratmi.
    I napriek tomu sa asi neplánujem vrátiť, pokiaľ bude vo vláde SNS a HZDS.

Podobné otázky

  • preco???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor...
    Mala som bezproblemove tehotenstvo, az do asi 15.tt,ked mi vysli zle AFP testy, na Downa 1:2. Absolvovala som amniocentezu,ktora mi ale vylucila vsetky geneticke vady. Napriek tomu mi asi 5 - 7 dni po amnio plodik v bruchu zomrel ( v 17.tt). Museli mi vyvolat potrat a pri nom bola vraj zelena plodova voda, na co lekarka usudila,ze asi sa jednalo o nejaku infekciu. Mohlo to tak byt?Kde by sa ale ta infekcia zobrala?Mohla byt pricinou odumretia plodu amnio?Alebo co moze byt pricinou,ked sa geneticke vady vylucili? Proste mi nejde do hlavy,preco by zomrel zdravy plod ???Prosim vas,viem ze mi nenapisete presnu pricinu,ale aspon tipy co by to mohlo byt,lebo sa asi zblaznim rozmyslanim o tom,preco......
    dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to veľmi zložité ale Váš plod zrejme nebol úplne zdravý, ak vychádzali testy takto vysoko rizikové. I keď sa nepotvrdil Downov syndróm, tieto výsledky (ja osobne som ešte nezažil takéto vysoké riziko) určite niečo naznačovali, existujú genetické vady a zmeny, ktoré sa nedajú preukázať bežným vyšetrením plodovej vody, prípadne šlo o metabolickú vadu.
    rozmýšĺať nad príčinou smrti je úplne zbytočné, každý z nás raz umrie, patrí to k našej existencii. Niekto je chorý už od oplodnenia, niekto ochorie a umrie v detstve iný neskor. Proste malo to tak byť, plod nebol zdravý.

  • toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. V 11 tyzdni som bola na krvnych testoch a lekar mi povedal ze som prekonala toxoplazmu. Hodnoty , ktore napisal su: IGM-negat., IGC 255(+). Neviem precitat, ci je to IGG alebo IGC. Moja otazka znie ci je moje dietatko ohrozene.
    V 15 tyzdni mam ist na dalsie odbery na toxo. Nerozumiem preco? Mozu byt horsie vysledky? Velmi sa toho obavam.
    Dakujem za skoru odpoved

  • vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať čo všetko má doktor robiť pri preventívnom vyšetreni ma obsahovat cytologiu a ešte čo vsetko? a ako často je toto vyšetrenie potrebne?

    a este sa chcem spytať po porode ma urobit gynelkolog klasicke vaginalne vyšetrenie len? moj gynekolog mi povedal že cytologiu až 6 mesiacov po porode ale vobec neviem preco?: co mam ostatne zname oni boli na cytologii hned po porode ciže po skonceni šestonedelia...

    Ďakujem velmi pekne za odpoved lebo mam pocit že moj gynekolog nejako zanedbava svoje povinnosti:-(((

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    preventívne vyšetrenie má mať súčasť cytologiu.
    Avšak vyšetrenie po šestinedelí nie je klasické preventívne vyšetrenie, preto cytologia nie je indikovaná, práve ja osobne ju považujem za škodlivú preto, lebo veľmi často býva falošne pozitívna. Zmeny po porode možu napodobňovať dyspláziu a občas preto býva robená úplne zbytočne konizácia. Ja doporučujem cytologiu až rok po porode.

  • Zmrazenie krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer p. doktor,

    na základe opakovanej cytológie, boi u mňa potvrdené ľahké dysplastické zmeny na krčku maternice, bez patologických zmien. Pri vyšetrení mi lekár tiež diagnostikoval eróziu na krčku maternice. Kedže som kvôli predčasnému skracovaniu krčka maternice mala predtým dve rizikové tehotenstvá, ďalšie dieťa neplánujeme. Môj lekár mi odporučil zmrazenie krčka maternice tekutým dusíkom. Dočítala som sa však, že táto metóda sa používa len zriedkavo, môžte mi povedať prečo? Je málo účinná? Bola by podľa vás vhodnejšia iná metóda?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zmrazovanie má nevýhodu, že nedáva spoľahlivé histologické výsledky. Cytologia nie je úplne presná a určite by Vám mala byť odobraná biopsia krčka. Buď priamo z viditeľnej lézie, alebo sa urobí elektrokonizácia.

  • tehotenstvo a syry

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či môžu jesť tehotné ženy plesňové syry, a ak nie tak prečo? Čo v prípade, že im nevieme odolať:-))))) Prajem krásny deň plný slniečka...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plesňové syry sú bezpečné, teoreticky riziká hrozia z nepasterizovaných surových čerstvých syrov ako je bryndza. Hrozí infekcia Listeriózou, ktorá je v tehotnosti nebezepčená. Avšak oveľa vyššie riziko Listeriozy hrozí pri práci so surovým masom a pri prácí v záhradke. Potrebná je dokonalá hygiena.