Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,834 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • preco???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor...
    Mala som bezproblemove tehotenstvo, az do asi 15.tt,ked mi vysli zle AFP testy, na Downa 1:2. Absolvovala som amniocentezu,ktora mi ale vylucila vsetky geneticke vady. Napriek tomu mi asi 5 - 7 dni po amnio plodik v bruchu zomrel ( v 17.tt). Museli mi vyvolat potrat a pri nom bola vraj zelena plodova voda, na co lekarka usudila,ze asi sa jednalo o nejaku infekciu. Mohlo to tak byt?Kde by sa ale ta infekcia zobrala?Mohla byt pricinou odumretia plodu amnio?Alebo co moze byt pricinou,ked sa geneticke vady vylucili? Proste mi nejde do hlavy,preco by zomrel zdravy plod ???Prosim vas,viem ze mi nenapisete presnu pricinu,ale aspon tipy co by to mohlo byt,lebo sa asi zblaznim rozmyslanim o tom,preco......
    dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to veľmi zložité ale Váš plod zrejme nebol úplne zdravý, ak vychádzali testy takto vysoko rizikové. I keď sa nepotvrdil Downov syndróm, tieto výsledky (ja osobne som ešte nezažil takéto vysoké riziko) určite niečo naznačovali, existujú genetické vady a zmeny, ktoré sa nedajú preukázať bežným vyšetrením plodovej vody, prípadne šlo o metabolickú vadu.
    rozmýšĺať nad príčinou smrti je úplne zbytočné, každý z nás raz umrie, patrí to k našej existencii. Niekto je chorý už od oplodnenia, niekto ochorie a umrie v detstve iný neskor. Proste malo to tak byť, plod nebol zdravý.

Podobné otázky

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor chcela by som sa opytat som v 32.tyždny a vsimla som si,že moje malicke sa dost casto nachadza v lavej casty bruska a uplne v zadu až niekedy ako keby slo k chrbte. preco???A ešte mam uzku panvu a posvu aky porod by ste odporucal???dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem prečo asi zrejme je mu vľavo príjemnejšie.
    Úzka panva je veľmi nepresný pojem a už sa na neho nespoliehame. Pošva nemá na porod vplyv.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den dakujem za všetky vase odpovede ale mam ešte niekolko..Chcem sa opytat ci skutocne je nastrih hradze a nasledne sitie bezbolestne alebo davaju nejake lieky,cisarsky rez sa vykonava len ked hrozi nejyk problem alebo aj na požiadanie matky a plati sa zan???som v 26 tyždni a malicke sa nehybe každy den je to problem?mam bolesti v podbrusku preco??? Dakujem pekne a krasne sviatky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    šitie hrádze sa robí v lokálnom umŕtvení, dajú sa podať lieky proti bolesti aj celkovo.
    Cisársky rez na prianie matky sa podľa mojich vedomostí na Slovensku neprevádza, ale závisí na lokálnych podmienkach, musíte sa poradiť vo zvolenej porodnici.
    V 26. týždni sú pohyby občasné, aj tak nevieme ovplyvniť zdravie plodu, preto je zbytočné sa stresovať a pozorovať.
    Neviem prečo máte bolesti v podbrušku, bez vyšetrenia Vám to nepoviem.