Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • AFP versus AMNIO

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, p.Zahumensky,

    chcem sa vas opytat na jednu vec, pretoze ako kazda zena, som dost zvedava a dost spekulujem ;)

    absolvovala som AFP testy (negativne) a tripple test (negativny), avsak kedze moja diagnoza je "vyvazena translokacia", tak ma poslali na odber, ktory uz mam (zatial bez problemov) za sebou.

    Zaujima ma len jedno, naco sa robia AFP a tripple testy, ked mi vlastne kazdy lekar, dokonca aj genetik (co sice potvrdzuje jeho "licenciu" :)), povedali, ze AFP a tripple testy v podstate neukazuju nic, co chcem vediet, to znamena postihnutie.
    Riesia teda tieto testy iba riziko vzhladom na vek zeny alebo co vlastne riesia a na co su, ked su pre mna zbytocne? Alebo je to len pre "normalne" zeny, so ziadnou podobnou diagnozou ako je moja?

    Ak ano, je tu este dalsia vec ... keby som nemala dva potraty, nic sa nemeni na veci, ze tuto diagnozu vyvazenej translokacie mam, len mozeme povedat, ze som mala stastie, ze sa to "podarilo". Geneticka, aj viacero lekarov mi tiez potvrdili, ze vyvazena translokacia je v populacii dost bezna a teda je mozne, ze ju ma aj polovica zien. Naco su potom takymto zenam, ktore len nevedia o svojej diagnoze, AFP a tripple testy?

    Ja len chcem vediet, preco sa vlastne robia a ci nie zbytocne.

    Dakujem, snazila som sa strucne a jasne ;)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    trippletest na základe hodnot vypočíta riziko pre danú ženu. Ide o nenáročné vyšetrenie, ktoré zúži okruh žien, ktoré potrebujú amniocentézu.
    Nie sú zbytočné.

Podobné otázky

  • AFP versus AMNIOCENTEZA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, p.doktor, pred par dnami som sa vas pytala na vyvazenu translokaciu a naslednu amniocentezu.

    Ako som spominala, nerada by som na nu sla, to vsak nie je dolezite. Zaujimalo by ma, nakolko presne su AFP testy. Nejake vseobecne percenta su urcite specifikovane.
    O amniocenteze sa pise, ze je spolahliva na 90%, v niektorych pripadoch (Downov syndrom) na 99%.

    Dakujem a prajem uspesny vstup do Noveho Roka(u). ;)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotné AFP je veľmi nepresné, lepší je ztv. tripple test, ktorý na základe kombinovaných hodnot vypočíta riziko u bežnej populácie. V nie ste bežná populácia.
    Avšak neviem ako to bude u Vás, balansovaná translokácia je veľmi riziková, skoro až na50%, že sa translokovaný chormozóm prenesie a bude dieťa trizomické. Mnoho detí s Downovým syndrómom majú normálny tripple test, nie je to 100% metóda ani u bežnej populácie.
    Určite by ste mala absolvovať aspoň dokladnú genetickú konzultáciu.