Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • ultrazvuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mam isť na ultrazvuk cez pošvu,môžte mi prosim poradiť či je toto vyšetrenie presnejšie než cez brucho?4o sa da takymto vyšetrenim zistiť.A ak robi to vyšetrenie čo sa vlastne z dnu vyšetruje?Som zvedava a zaroveň nervozna lebo prvykrat idem na takyto typ ultrazvuku.Srdečne Vam ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vaginálna sonda má vyššiu frekvenciu a tým výrazne presnejšie zobrazenie ako sonda brušná. Vyšetrenie nie je nijako nepríjemné a je bežnou súčasťou vyšetrenie u netehotných a u tehotných do 12. týždňa.

Podobné otázky

  • Menstrulacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den bola som na preventivke u gynekologa a neviem presne ci som tehotna alebo nie on mi nepovedal nic take videl by pan doktor na ultrazvuku ze som tehotna ? Aj ked by som bola tehotna len par dni alebo tizden ? Ukazuje na ultrazvuku ze sa oplodnilo vajicko ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na ultrazvukovom vyšetrení je vidno zdravé tehotenstvo najskôr 3 - 4 týždne po oplodnení, teda až po vynechaní menštruácie. Skôr lekár nezistí, či ste tehotná, ale môžete si spravi´t tehotenský test z moču, to je presnejšie.

  • Zapal prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pre silne bolesti laveho prsnika som absolvovala usg vysetrenie, kde mi bol zisteny zapal. Som 15 mesiacov po porode a nekojila som. Beriem uz 3 antibiotika a bolesti sa stale zmiernia, ale ked antibiotika doberiem, sa znova vratia. Je to vobec mozne? Dakujem za Vas nazor.

  • Dvojcievny pupocnik a váha polohu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    v 36tt bola nameraná hmotnosť 2300g o týždeň na to bola hmotnosť plodu 2900g je možné že plod priberie tak veľa v priebehu týždňa ?
    Mohol dvojcievny pupocnik a nízka hladina železa počas celého tehotenstva zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť 2300g ? Dieťa bolo narodené v termíne akútnou sekciu…

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dvojcievny pupočník býva spojený s vyšším rizikom porúch rastu plodu. Aj chudokrvnosť matky môže sa na tom podieľať.
    Rozdiely pri meraní však mohli byť spôsobené aj odchýlkou v meraní, odporúča sa kontrola rastu nie skôr ako 10 dní od posledného ultrazvuku, práve aj kvôli chybným meraniam.

  • Implantacne krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor,
    zhruba v case ked som mala dostat menstruaciu som mala priznaky podobne menstruacii, tak som tomu nevenovala pozornost a myslela si, že to bola menstruacia. Od toho ubehli asi 4 tyzdne a teraz som zistila, ze som tehotna (5tt). Mohla som si tu "menstruaciu" zamenit s implantacnym krvacanim? A ak som v 4. tt uzivala lieky na uvolnenie svalov a bolest (nevedela som, ze som tehotna), môže to sposobiť porat alebo nejake problemy? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každá žena, ktorá nepoužíva antikoncepciu musí počítať s tým, že otehotnie. Mohlo sa jedna´t aj o implantačné krvácanie, presný termín pôrodu sa vypočíta z ultrazvuku v 9. - 12. týždni. Na začiatku plod reaguje všetko alebo nič, ak by sa poškodil, potratí sa.

  • TRIPLE TEST

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Ja mám 31 rokov a chcela by som sa poradiť ohľadne mojich výsledkov z triple testu. Pani sestrička ma dosť vystrašila s tými výsledkami z TRIPLE testu že sú veľlmi zlé.

    Výsledky z 12 tt boli nasledovné:

    UZV meranie zo dňa 25.03.33 - 60,00 mm
    Riziko DS: 1: 960 (v termíne)
    Riziko trizómie č. 18 - 1:50 000 v termíne
    Riziko trizémie č. 13 - 1:22 000 v termine
    Hodnota PAPP-A: 3,85 iu/L / 0,64 Mom
    Free-hCG hodnota: 37,000iu/L / 1,23 Mom

    Výsledky v 17 tt mi vyšli zo zvýšením rizikom resp. podozrením na DS..Výsledky boli nasledovné:

    Riziko DS - 1 v 40 (v termíne) - Riziko DS je vyššie ako očakávané len podľa veku matky (1 v 760)
    Riziko NTD - 1 v 4400
    Riziko trizómie č. 18 - 1:61000 (v termíne)
    Riziko trizémie č. 13 - 1:22 000 (v termine)
    S-HCGgr : 48711.00 IU/I
    S-AFPgr : 37.70 kIU/I
    S-uE3: 1.03 nmol/I

    Na základe výsledkov triple testu zo 17 týždňa ma pani doktorka odporúčila urobiť TRISOMY test. To som absolvovala teraz čakám na výsledky. Som objednaná aj na morfologický ultrazvuk, ale
    Za všetky Vaše rady a odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zo 40 žien, ktoré majú rovnaké výsledky z krvi ako vy, má 39 zdravé dieťa a jedna má dieťa z Downovým syndrómom. Musíte počkať na výsledky Trisomy, ak budú negatívne toto riziko sa výrazne zníži (asi 500 násobne), ak budú pozitívne, bude potrebné zvážiť odber plodovej vody.