Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zapal prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pre silne bolesti laveho prsnika som absolvovala usg vysetrenie, kde mi bol zisteny zapal. Som 15 mesiacov po porode a nekojila som. Beriem uz 3 antibiotika a bolesti sa stale zmiernia, ale ked antibiotika doberiem, sa znova vratia. Je to vobec mozne? Dakujem za Vas nazor.

Podobné otázky

  • Bolest laveho prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pred viac ako dvoma mesiacmi som mala lieceny zapal prsnika 3 roznymi antibiotikami. Nalez usg bez abscesu. Pre pretrvavajuce bolesti aj po dobrati antibiotik ma gynekologicka poslala na prsnikovu ambulanciu, kde pohladom bez kontrolneho usg doktor zhodnotil, ze sa jedna o pozapalove bolesti. No bolesti stale trvaju.
    Mam absolvovat EMG vysetrenie pre dlhotrvajuce bolesti pod lavym rebrom, ci sa nejedna o tetaniu.
    Napadlo ma opytat sa Vas, ci by tato choroba mohla sposobovat aj bolest prsnika, pripadne kde by este mohol byt problem,ze to neustupuje.
    Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete či to bol zápal počas dojčenia, alebo nie. Ak nie, je potrebné prísnejšie sledovanie, pretože to nie je časté a môže sa za tým skrývať aj iné ochorenie. Avšak ak máte aj neurologický problém, aj ten sa môže prejaviť bolesťami v tejto oblasti.
    Ja nie som odborník na prsníky, ale keď Vám povedal lekár na prsníkovej ambulancií, že to súvisí s prekonaným zápalom, zrejme vylúčil iné ochorenie.

  • Výtok z prsníka.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám 40 rokov a asi pred rokom som prekonala nejaký zápal prsníka. Pred pár dňami mi z toho istého prsníka vytieklo pár kvapiek bielo-žltej tekutiny, ktorá nijako nezapácha. Sledujem to už tretí deň, pri stlačení bradavky stále vyteká. Neviem o čo ide, ešte nikdy som nemala taký problém. O pár dní idem na prvé mamogr. vyšetrenie, prosím odpovedzte, neviem, čo mohlo spôsobiť môj problém a čo to vlasne je.Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ide o výtok iba z jedného prsníka, je možné, že máte tzv. papilóm mliekovodu, je to nezhubný nádor. Na mamografii sa však nezistí, je vhodná duktografia, a vyšetrenie u mamológa,

  • zápal prsníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán Dr.! Mám 8 mesačného syna, ktorého dodnes dojčím. Od konca februára ma trápi zápal prsníka.Do 6,5 mesiaca som ho plne kojila.Niekedy si vyžadoval aj každú 1,5 -2 hod. a to aj v noci. Inokedy vydržal aj 3 hod. 1.krát sa mi zapálil pravý prsník z dôvodu, že sa mi v noci zobudil až o 4 hod. a mne sa už prsník naplnil a nevedela som si ho odsať. Do rána som už mala aj teploty.Na pohotovosti mi dali Rovamycin 1.5, z čoho sa malý úplne vysypal. A ja som mala o týždeň po dobratí liekov znova zapálený prsník.Znova mi na pohotovosti, ale už iný lekár, dal Amoksiklav 375mg. 3.krát som chytila nejakú chrípku aj s teplotami a znova sa mi zapálil pravý prsník. Znova som brala Amoksiklav ale už 625mg. 4.krát ma len začal bolieť, dala som si studený obklad poobede aj celú noc, ale už som ráno znova mala červený prsník a znova pravý. Vybrala som Amoksiklav 625mg. Pred 2 dňami, teda v stredu som lieky dobrala. Dnes však ma znova začína bolieť, ale cítim už hoci menej aj ľavý prsník. U môjho gynekológa som nebola, stále len na pohotovosti pretože to stále príde večer alebo cez víkend a keď doberiem tabletky , tak je to potom dobré. Lenže asi niečo nie je v poriadku, pretože za 3 mesiace som vybrala už 4 antibiotiká. Studené zábaly, ktoré skúšam ešte pred liekmi, mi nepomáhajú. Malého od jeho 6,5 mesiaca prikrmujem, nezje však veľa. Viac mu chutí mat.mliečko. Myslím, že problém v kojení nebude, nakoľko do jeho 4,5 mesiaca som s prsníkmi nemala žiadny problém. Zo začiatku som kojila stále striedala prsníky pri kojení, t.j. Pri 1.jeden prsník a pri 2.už druhý prsník. Od 6.mesiacov však väčšinou papká z obidvoch, keďže je už väčší a viac hladný.Hrčky v prsníkoch pri zápaloch sa mi nerobia.Existuje nejaké vyšetrenie, ktoré by mi mohol spraviť gynekológ alebo čo mi odporúčate. Prestať kojiť ešte nechcem.Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    občas je príčinou zlá technika kojenia, ale osobne si myslím, že zápal prsníku nijako nemožete ovplyvniť, ak ste ho mala už 4 x naozaj by som zvážil ukončenie kojenia. Je to isto lepšie ako opakované dávky antbiotík Vám i Vašemu dieťaťu (i keď sa jedná o bezpečné antibiotiká).

  • prsnik

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mam sestrocnu dceru ktoru som dojcila dva roky.Pocas dojcenia som len raz prekonala zapal prsnika, ktory som zvladla bez lekara.Pred rokom som bola na sonografii prs a vsetko bolo v poriadku.Teraz mam bolest a pocit plneho prsnika ako pri dojceni a sem tam si na podprsenke najdem zelenkave fliacky ako ked som mala ten zapal.Mam si prsnik vytlacat a liecit ako ked som mala ten zapal alebo by bolo lepsie navstivit lekara.Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je to na jednej strane, je potrebné vyšetrenie čo najskor u mamologa. Ak je to obosjtranné, tak je to hormonálna zmena, prsníky si nevytláčajte a nemasírujte, malo by to prestať.

  • mám menštruáciu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    som 6 týždňov po porode, 3x som mala zápal prsníka a raz zápal maternice, tak 6 dní už nedojčím. Druhý deň po odstavení som začala krvácať. Nie veľmi, len 1 vložka za deň, ale mám strach, či sa jedná už o menštruáciu, alebo je to niečo iné.