Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otazky...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktor,
    som nieco vyse tyzdna po porode comu sa velmi tesim...chcem sa opytat nakolko toto bol moj druhy porod a bol uplne iny ako prvy...pri prvom boli najbolestivejsie kontrakcie a pri tomto druhom vysetrovanie lekarom, mala som pocit, ze ma "roztahuje" rukami...sestricka mi povedala, ze mi dr. pomaha....najskor som si myslela, ze to su asi nove metody :D- dr. bol velmi mlady, ale potom o takomto vysetreni hovorili aj ine maminy a tie vysetrovali "stari" lekari...neviem, ci sa spravne vyjadrim, ale pocula som, ze islo o nieco ako "hamilton"....co to vlastne je?!...nie ze by som bola nespokojna, naopak, lekar aj sestricky boli vyborni....som len zvedava...dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Hamiltonov hmat je odlúčenie dolného vaku blán pred začiatkom porodu. Robí sa to prstom, ktorý sa zasunie do bránky krčka a obkrúži sa tak, aby sa uvoľnili plodové obaly. Pri tom sa vylúčia látky, ktoré možu spustiť porod.
    To "pomáhanie" zrejme pán doktor prstami rozťahoval branku, rozťahovnie bránky je bolestivé - to je vlastne tá bolesť, čo cítíite pri kontrakcii. Kolega Vám nahradzoval kontrakcie, čím Vám vlastne uľahčil porod.

Podobné otázky

  • mačka a tehotenstvo a iné

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň...mám 40 rokov a čakám svoje štvrté dieťa...no som rovnako vystresovaná ako prvý raz ... som asi v 6. týždni tehotenstva...mám dve otázky... tretí rok v byte chováme doma kocúra, dcéra je na ňom dosť naviazaná...je nutné,aby som ho dávala teraz preč?...a po druhé... práve som sa vrátila od svojej nechtovej dizajnérky s novými gelovými nechtami..až doma ma napadlo pozrieť na internet, či to má nejaký vplyv na dieťatko...ostala som viac menej v strese pri niektorých názoroch...už si ich isto nedám počas tehotenstva ani raz...môže aplikácia takýchto nechtov poškodiť plod?ak je to tak, prečo sa o tom viac nehovorí

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte kocúra, tak je možné, že už máte prekonanú toxoplazmozu a preto ste v tehotnosti chránená. Aj tak je vhodné, aby ste jeho "záchod" nečistila vy, priamym kontaktom s kocúrom sa toxo neprenáša, iba jeho výkalmi.
    Aplikácia gelových nechot určite plod nijako neohrozuje. Nestresujte sa.

  • otazky...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, zaujimalo by ma, ci menej plodovej vody v 37 tt znamena nebezpecenstvo pre babätko.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    može to byť prejavom zníženého močenia, čo je prejavom chronickej nedostatočnosti placenty. Avšak množstvo plodovej vody sa posudzuje veľmi subjektívne, čo jeden označí za malé množstvo, to sa inému zdá dosť.

  • 2 otazky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    prajem pekny den,
    chcem sa vas spytat pan doktor, som v 21. t. pn na rizikovom tehot. nemam bolesti, len mam uz asi 1 t. tak divne pichanie "zospodu", niekedy na konecnik(akokeby som mala zlatu zilu) a ked dlhsie stojim alebo skor sedim tak zase citim tie tlaky a take tupe pichanie. zapal alebo infekciu nemam,vysledky som mala negat. chcem sa spytat, ci to moze byt krcok maternice (pripadne otvaranie sa), alebo je to rastom maternice, alebo ci to nemoze byt tym, ze mam velmi nizko placentu.

    moja druha otazka je spojena s hmotnostou. ako pozeram, vacsinou sa tu mamimicky stazuju, ze moc priberaju. ja mam vsak opacny problem. som v 6. mesiaci a este som nepribrala ani kilo. do 3. mes. som schudla 5 kil a odvtedy ani nepriberam ani nechudnem. kedze som sla z vahy 77kg na 72kg, ani mi to moc nechyba, len ci to nechyba babatku. na ultr. v 20.t. bola vaha babatka a vsetko ok, len je pravda, ze jest mi moc nechuti. mam jest nasilu, alebo vo vyssom stadiu sa mi zvysi chut najedlo?
    dakujem za odpovede na moje 2 otazky. a prajem pevne nervy pri odpovediach na nase mozno niekedy otravne otazky...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. zrejme ide o hemeroidy, v tehotnosti je to normálny príznak, placenta s tým nesúvisí v 21: týždni ju má nízko skoro každá tehotná

    2. plod je úspešný parazit a vydoluje si s Vášho tela všetko čo potrebuje. To že nepriberáte je dosledokm faktu, že sa Vám v tele neukladá prebytočný tuk. Neprejedajte sa.

  • Reakcia na Vasu odpoved zo 14.6.2008 o 5:30

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, pan doktor urcite nie som nicim ovplyvnovana a uz vobec nie nejakou cirkvou, chcem "iba" aby bolo moje babo v poriadku a uplne zdrave, preto tie moje otazky....z Vasej reakcie som vyrozumela, ze je pravdepodobne lepsie tu amniocentezu podstupit ako nie- preto pisete, ze je na slovensku 10x nizsia zachytnost genetickych vad, ci nie? Dakujem