Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • 2 otazky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    prajem pekny den,
    chcem sa vas spytat pan doktor, som v 21. t. pn na rizikovom tehot. nemam bolesti, len mam uz asi 1 t. tak divne pichanie "zospodu", niekedy na konecnik(akokeby som mala zlatu zilu) a ked dlhsie stojim alebo skor sedim tak zase citim tie tlaky a take tupe pichanie. zapal alebo infekciu nemam,vysledky som mala negat. chcem sa spytat, ci to moze byt krcok maternice (pripadne otvaranie sa), alebo je to rastom maternice, alebo ci to nemoze byt tym, ze mam velmi nizko placentu.

    moja druha otazka je spojena s hmotnostou. ako pozeram, vacsinou sa tu mamimicky stazuju, ze moc priberaju. ja mam vsak opacny problem. som v 6. mesiaci a este som nepribrala ani kilo. do 3. mes. som schudla 5 kil a odvtedy ani nepriberam ani nechudnem. kedze som sla z vahy 77kg na 72kg, ani mi to moc nechyba, len ci to nechyba babatku. na ultr. v 20.t. bola vaha babatka a vsetko ok, len je pravda, ze jest mi moc nechuti. mam jest nasilu, alebo vo vyssom stadiu sa mi zvysi chut najedlo?
    dakujem za odpovede na moje 2 otazky. a prajem pevne nervy pri odpovediach na nase mozno niekedy otravne otazky...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. zrejme ide o hemeroidy, v tehotnosti je to normálny príznak, placenta s tým nesúvisí v 21: týždni ju má nízko skoro každá tehotná

    2. plod je úspešný parazit a vydoluje si s Vášho tela všetko čo potrebuje. To že nepriberáte je dosledokm faktu, že sa Vám v tele neukladá prebytočný tuk. Neprejedajte sa.

Podobné otázky

  • Kojenie a seknutie v krížoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň pan doktor..:-)
    Som dojciaca matka po cisarskom reze prepadnuta pupocna snura a maly ma teraz 4 mesiace tak ze 4 mesiace po porode.Mam na vas 2 otazky.
    1,Uz druhy mesiac zviknem mat bolesti tak 3-4 dni ako na menstruaciu a uz normalne citim ze uz dostanem a nic brucho ma boli aj krize a nic ale teraz naposledy utorok som mala silne bolesti na menstruaciu ale nic na piatok ma to preslo ale krize ma stale bolia.Viem ze ked zena koji tak menstuacia je nepravidelna ale preco ma potom tak boli brucho na menstruaciu to by znamenalo ze uz by som to mala hoci kedy dostat?
    2,Piatok ma ako zacalo pobolievat krize tak uz na sobotu ma tak bolelo vecer ze som nevedela z postele stat seklo ma v krizoch a ked kojim tak nemozem ani lieky ani fastungelom natriet ako som citala lebo vela liekov je tak ze dojciace matky nemozu,jedine manzel kupil konsku mast lebo toto mu odporucili v lekarni tak stým si to natieram ale nic moc ...taky cas co mozem brat alebo ako postupovat lebo keby som isla na pohotovost urcite by mi dali infuzie alebo injekciu ale sa bojim ze potom by som musela prestat kojit a ja by som chcela kojit dalej ...tak ze ako postupovat v takom pripade.
    Dakujem za skoru odpoved..:-)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesti zrejme súvisia s hormonálnymi zmenami, možu sa v maternici tvoriť prostaglandíny, ale nedojde ku krvácaniu, nič to neznamená.
    Fastun gel možete, účinkuje lokálne a vstrebáva sa iba nepatrne. možete si dať aj ibuprofen, pri kojení to nevadí.

  • 2 otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý večer pán doktor.keďže mám veľmi bolestivú menštruáciu a bohužiaľ aj trombofíliu, tak týždeň pred menštruáciou a počas menštruácie musím brať ibalgin a ascorutin.teraz sa pokúšame o druhé bábo, tak sa chcem spýtať, že keby som náhodou bola tehotná a pár dní užívam ten ibalgin a ascorutin, či to nemôže poškodiť bábo.vy ste písali, že v prvých týždňoch plod reaguje na všetko alebo nič.ako ste to mysleli?môj prvý syn sa narodil s viacerými vzácnymi srdcovými a pľúcnymi vadami a vtedy lekári vraveli, že to mohlo byť spôsobené liekmi, ktoré som užívala v rannom štádiu tehotenstva(mala som vtedy zápal pľúc).Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. nemožu
    2. príčinná súvislosť vrodených vád a liekov je strašne pofidérna, musel by to presne spočítať genetik a embryológ, podľa typu vady a týždňa, kedy ste lieky užívala. Vývoj srdca a pľúc začína od 6. týždňa. Osobne si myslím, že šlo o náhodu a niekto chcel byť múdry, lebo keby sa takáto súvislosť potvrdila, určite by sa lieky, ktoré ste brala zakázali.

  • 2 otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pán doktor, rada by som sa opýtala v koľkatom týždni sa dá zistiť či budem mať dievča alebo chlapca. a ešte by som sa rada opýtala, keď mám zvýšené AFP či môžem žiadať odber plodovej vody.dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pohlavie sa dá zistiť podľa kvality ultrazvukového prístroja aj od 12. týždňa, ale bežne od 20. týždňa.
    Zvýšené AFP ešte nie je indikáciou na amniocentézu, potrebné je vyšetrenie trippletestu.

  • masáž hrádze

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobré ráno p.Dr.,
    mala by som na Vás 2 otázky:
    - myslíte si,že masáž hrádze može pomoct pri porode alebo to,či bude žena nastrihnutá alebo nie záleží napr. od dedičnej preddispozície a elasticity?? Alebo masáž hrádze nepomože, ale na druhej strane ani neuškodí? :-

    - včera mi moj gynekolog povedal, že ležanie /resp.spánok/ na chrbte može byt velmi nebezpečné pre mimino a može dokonca hrozit udusenie bábatka. Platí to /ak to platí/ všeobecne, alebo sa to týka len posledného štádia tehotenstva?

    p.s. - cca o mesiac rodím na Bulovke, takže pevne verím, že budem mat štastie na Vašu smenu :-
    Ďakujem a prajem pekný den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v našej výskumnej práci na 700 prvorodičiek sme nenašli žiadne výhody masáže hrádze, avšak to neznamená, že ju nedoporučujem. Nástrih občas robíme aj kvoli plodu, ak sa nemá plod počas porodu dobre a musíme porod urýchliť.

    Ležanie na chrbte sposobuje tlak na dolnú dutú žilu, avšak skor ako to ublíži plodu to sposobí matke nevoľnosť a matka sa sama otočí, aj v spánku.
    No vidíte, ak budete rodiť v pracovnej dobe, tak sa určite stretneme, a na šestinedelí tiež.

  • mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 2 otázky.
    som v 28tt a každé ráno musím mať pohár kakaa (mlieko+granko), je to ako moja ranná káva... Škodí to dieťaťu???
    už 2.týždeň som PN kvôli tomu, že mi začalo tvrdnúť brucho, nebolo to veľa, ale lekár ma radšej vypísal, ale teraz, keď sa rýchlejšie postavím, tak cítim bolesť v podbrušku a pobolievajú ma kríža, akoby som mala dostať menštruáciu... Čo to znamená???