Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • masáž hrádze

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobré ráno p.Dr.,
    mala by som na Vás 2 otázky:
    - myslíte si,že masáž hrádze može pomoct pri porode alebo to,či bude žena nastrihnutá alebo nie záleží napr. od dedičnej preddispozície a elasticity?? Alebo masáž hrádze nepomože, ale na druhej strane ani neuškodí? :-

    - včera mi moj gynekolog povedal, že ležanie /resp.spánok/ na chrbte može byt velmi nebezpečné pre mimino a može dokonca hrozit udusenie bábatka. Platí to /ak to platí/ všeobecne, alebo sa to týka len posledného štádia tehotenstva?

    p.s. - cca o mesiac rodím na Bulovke, takže pevne verím, že budem mat štastie na Vašu smenu :-
    Ďakujem a prajem pekný den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v našej výskumnej práci na 700 prvorodičiek sme nenašli žiadne výhody masáže hrádze, avšak to neznamená, že ju nedoporučujem. Nástrih občas robíme aj kvoli plodu, ak sa nemá plod počas porodu dobre a musíme porod urýchliť.

    Ležanie na chrbte sposobuje tlak na dolnú dutú žilu, avšak skor ako to ublíži plodu to sposobí matke nevoľnosť a matka sa sama otočí, aj v spánku.
    No vidíte, ak budete rodiť v pracovnej dobe, tak sa určite stretneme, a na šestinedelí tiež.

Podobné otázky

  • pôrod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, rada by som sa spytala jednu otazku tykajucu sa porodu - je nejaka geneticka zavislosti medzi porodmi v rodine? napr. stara mama rodila 3 deti, vsetky porody do 3hodin, jej dcera a moja mama mala 3 porody, vsetky do 2hodin od nastupu kontrakcii.Je aj u mna predpoklad, ze v pripade prirodzeneho porodu pojde o rychly porod? Moze silna menstruacia v minulosti, skratit, resp.urychlit porod?
    Pomoze masaz hradze k lahsiemu porodu bez nstrihu, resp. v pripade ak pride k nastrihu, k rychlejsiemu hojeniu po zasiti?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    síce to nikto zrejme neskúmal, ale teoreticky je možné, že ak celá rodina rodila rýchlo a dobre, že to čaká i Vás.Silná menštruácia nemá na to vplyv.
    Masáž hrádze podľa našeho prieskumu neznižuje riziko poranenia ani potrebu nástrihu.

  • Epizitómia áno, či nie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať na otázku nástrihu hrádze. Čakám svoje druhé bábätko a epizitómia pri prvom pôrode, resp. jej hojenie a následné problémy pri pohlavnom styku, ktoré mám doteraz, mi spôsobila práve zle hojaca sa rana po nástrihu a šití. Zahojenie trvalo mesiac a bolesti pri sexe prtrvávajú dodnes a to má syn už skoro 3 roky. Je možné požiadať lekára pri pôrode, aby nástrih nevykonal? Pokiaľ to samozrejme nebude nutné. A ešte by ma zaujímalo, čo si myslíte o masáži hrádze? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    episiotomia je porodnícka operácia, ktorá má svoje iindikácie.
    Jednou indikáciou je nutnosť urýchliť porod kvoli tiesni dieťaťa a druhou je hroziace rozsiahle poranenie hrádze. Pretože všetko sa uvidí až za porodu tak vopred sa nedá na ničom dohodnúť. Masáž hrádze podľa našich skúseností nemá účinok.