Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • CIN I

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan.Doktor,

    chcela by som sa spytat, ze mala som z cytologie vysledky pred rokom a pol CIN I. Potom dva krat po sebe Negat. Je mozne, ze mam HPV virus ktory mi sposobil lahsiu displaziu? Mozem sa tej CIN I bat? Chcem si dat urobit testy na HPV virus aj tak.

    Dakujem za odpoved a s pozdravom

    Maťa

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    CIN I nie je cytologická diagnóza ale histologická. I keď niektorí cytologovia vedia na základe cytologických zmien odhadnúť prítomnosť CIN, nikdy to nie je presné a je to iba odhad.
    Cytologia nepredpovedá závažnosť zmien, iba pravdepodobnosť ich prítomnosti.
    Testy na HPV nie sú nijako indikované, ich výsledok nijako nezmení medicínske postupy vo Vašom prípade. Je to mrhanie peňazí v zdravotníctve, ak ich chcte možete si ich zaplatiť.

Podobné otázky

  • Styk po konizácii a očkovaní proti hpv

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Mám takmer 30 rokov, vždy som pravidelne chodila na gyn.kontroly, cca od roku 2016 mi z cytológie vždy vyšla PAPII, na jeseň r.2022 zhoršenie, PAPIII a-b, pozit. HPV16, pri oznámení výsledku som už ale bola v 5.tt...v júni 2023 som porodila, po šestonedelí histologia- CINII, koncom novembra 2023 vykonaná LEEP konizacia, hist.CIN II. S manželom sme sa hneď dali zaočkovať(Gardasil9), tento týžden absolvovaná druhá dávka.
    Chcela by som sa opýtať...ja sa momentálne môžem nakaziť iba od manžela, alebo je na to šanca že som HPV pozit. aj po konizácii? Aý máte názor.na pohlavný styk v našom prípade, ak sa samozrejme chcem vyhnúť reinfekcii? Plánujeme ešte mať deti.. Počkať na moju cytologiu (4 mesiace po konizacii) a urobiť HPV test vtedy aj manželovi? Prípadne počkať na 3.dávku vakcíny?
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vírus HPV 16 máte v tele, ale je pravdepodobné, že po konizácií sa nakazené bunky odstránili. Je potrebné povedať, že drvivá väčšina ľudí vírus samovoľne zo svojho tela odstráni a nemá s ním problémy, preto je vysoko pravdepodobné, že Váš manžel nie je nosičom HPV, hoci ho v minulosti krátkodobe mohol mať. Očkovanie po konizácií znižuje riziko opakovania dysplastických zmien. Osobne si myslím, že sa nemusíte nijako obmedzovať v sexuálnom živote, doočkujte sa a pravidelne navštevujte preventívne prehliadky.

  • Mykoza vs. cyto nalez a HPV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, od covidu, ktory som prekonala 12/2021 sa mi kazdy mesiac opakuju mykozy. Teda viac nez rok. Zacna to po ovulacii pocitom suchosti, nasledne palenim, stipanim, svrbenim, zacervenanim a bielym vytokom. Lekarka mi zakadym predpise Jennamazol a 1x mi zastupujuca lekarka predpisala Macmiror a Mykomax. Nepomohlo. Od toho obdobia, teda od 1/2022 mam cytologicky nalez Cin I. s potvrdenym HPV 16. Z mojej strany je to uz zufalatvo, neviem ci zmenit lekarku, resp. aku liecbu zvolit. Takztiez ma zaujima ci to moze suvisiet s covidom alebo naopak s cytologickym nalezom. Dakujem za odpoved a radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak naozaj ide o mykozy, tak to určite nesúvisí s HPV infekciou. Po covide býva občas chronický problém s imunitou a opakované mykozy môžu byť následok.
    Odporúčam dlhodobú liečbu, aspoň 14 dní, potom si nasaďte preventívne vaginálne probiotiká a C a D vitamín. Používajte mydlo s nízkym pH, bavlnenú bielizeň, nejedzte sladké jedlá a jedzte veľa živých jogurtov.

  • CIN III a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán Doc. MUDr. Záhumenský,
    chcem Vás požiadať o názor. Bol mi zistený histologický nález: Cervikálna intraepitelová neoplázia ťažkého stupňa (CIN III., high-grade skvamózna intraepitelová lézia - HSIL). V rovnakom období som zistila, že som tehotná. Momentálne 7 týždeň. Stojím pred rozhodnutím, či v tehotenstve pokračovať s rizikom, že aktuálny stav prejde do rakovinového štádia a bude potrebné predčasné ukončenie tehotenstva, alebo ukončiť tehotenstvo teraz a podstúpiť konizáciu. Aký je prosím Váš názor, príp. skúsenosti s tehotenstvom v kombinácii so spomínanou diagnózou?
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj sú dve možnosti.
    Prvá možnosť je opakované expertné kolposkopické sledovanie - dá sa pomerne slušne odsledovať, či je to stále ešte bez invázie, alebo hrozí invázia, prípadne z podozrivého miesta je možné vziať vzorky aj počas gravidity.
    Druhá možnosť je konizácia, dá sa robiť aj počas gravidity a tehotnosť možete donosiť aj po konizácii.

  • konizácia, amputácia, hysterektómia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    mám 44 rokov a 3 deti. Som po konizácii, amputácii a hysterektomii.
    Konizácia - zlý výsledok - CIN II-III až CIS.
    Amputácia -výsledok histologie dobrý, ojedinelé zmeny súvisiace s možnou HPV - infekciou.
    Dilatácia krčka v narkóze - pre striktúru krčka.
    Vaginálna hysterektomia - výsledok histologie dobrý. Výsledok cytologie- reaktívne bunky, metaplázia.
    Môj lekár povedal, že na tom zošitom mieste sa znova môžu vytvoriť zlé bunky. Ale že reaktívne bunky nevadia a stači kontrola o rok.
    Otázka: Naozaj sa tam môžu vytvoriť rakovinové bunky? Ako často treba sledovať cytologiu? Treba ešte sledovať HPV? Keď krčok nie je, čo by vírus mohol sposobiť?
    Ďakujem za odpoveď. Elena

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno existuje možnosť vzniku rakoviny v mieste po hysterektomii, ale je to pomerne zriedkavé. Napriek tomu je vhodné sledovať cytológiu, stačí raz za pol roka, ak bude negatívna, potom raz za rok. Vírusnie je potrebné sledovať, stačí cytológia.

  • cysty na vaječníkoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať na cysty na vaječníkoch. Lekár ma sleduje už dlhšiu dobu kvôli rastúcim cystám. Už 2x mi robili laparoskopiu . Cysty sú tu opäť a rastú. Jedna má okolo 6cm a druhá cysta 5 cm.Lekár mi predpísal liek Duphaston 2x denne a mám ho brať hneď teraz, nečakať na menzes. Ak nezmiznú zasa hrozí laparoskopia. Chcem sa spýtať, či to môže ovplyvniť rast cýst, príp. môžu zmiznúť a budem mať vôbec tie tri mesiace, čo ho mám užívať menzes?Vopred ďakujem za každú cennú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cysty sú veľmi heterogénna skupina ochorení, príčin ich vzniku je mnoho.
    Ak ide o hormonálnu záležitosť, tak sa to vyrieši antikoncepciou ak je to niečo iné, je potrebná operácia a mikroskopická analýza.