Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Styk po konizácii a očkovaní proti hpv

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Mám takmer 30 rokov, vždy som pravidelne chodila na gyn.kontroly, cca od roku 2016 mi z cytológie vždy vyšla PAPII, na jeseň r.2022 zhoršenie, PAPIII a-b, pozit. HPV16, pri oznámení výsledku som už ale bola v 5.tt...v júni 2023 som porodila, po šestonedelí histologia- CINII, koncom novembra 2023 vykonaná LEEP konizacia, hist.CIN II. S manželom sme sa hneď dali zaočkovať(Gardasil9), tento týžden absolvovaná druhá dávka.
    Chcela by som sa opýtať...ja sa momentálne môžem nakaziť iba od manžela, alebo je na to šanca že som HPV pozit. aj po konizácii? Aý máte názor.na pohlavný styk v našom prípade, ak sa samozrejme chcem vyhnúť reinfekcii? Plánujeme ešte mať deti.. Počkať na moju cytologiu (4 mesiace po konizacii) a urobiť HPV test vtedy aj manželovi? Prípadne počkať na 3.dávku vakcíny?
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vírus HPV 16 máte v tele, ale je pravdepodobné, že po konizácií sa nakazené bunky odstránili. Je potrebné povedať, že drvivá väčšina ľudí vírus samovoľne zo svojho tela odstráni a nemá s ním problémy, preto je vysoko pravdepodobné, že Váš manžel nie je nosičom HPV, hoci ho v minulosti krátkodobe mohol mať. Očkovanie po konizácií znižuje riziko opakovania dysplastických zmien. Osobne si myslím, že sa nemusíte nijako obmedzovať v sexuálnom živote, doočkujte sa a pravidelne navštevujte preventívne prehliadky.