Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • cysty na vaječníkoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať na cysty na vaječníkoch. Lekár ma sleduje už dlhšiu dobu kvôli rastúcim cystám. Už 2x mi robili laparoskopiu . Cysty sú tu opäť a rastú. Jedna má okolo 6cm a druhá cysta 5 cm.Lekár mi predpísal liek Duphaston 2x denne a mám ho brať hneď teraz, nečakať na menzes. Ak nezmiznú zasa hrozí laparoskopia. Chcem sa spýtať, či to môže ovplyvniť rast cýst, príp. môžu zmiznúť a budem mať vôbec tie tri mesiace, čo ho mám užívať menzes?Vopred ďakujem za každú cennú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cysty sú veľmi heterogénna skupina ochorení, príčin ich vzniku je mnoho.
    Ak ide o hormonálnu záležitosť, tak sa to vyrieši antikoncepciou ak je to niečo iné, je potrebná operácia a mikroskopická analýza.

Podobné otázky

  • Pozitívny tehotenský test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, pred par týždňami mi vyšiel pozitívny tehotenský test bola som odcestovana v zahraničí tam mi povedali ze na sone nic nevidia. Sama si to neviem vysvetlit. Mohlo ist o mimomaternicove tehotenstvo alebo o cysty na vaječníkoch nakoľko uz som raz na cysta v priebehu tohto roka bola operovana. Je možné ze by mi z jednej tejto možnosti ukázal pozitívny test ? A samé sa to vstrebalo v priebehu par týždňov bud jedno alebo druhé ze by na sone nic nebolo zaznamenané ? Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste mali správne urobený tehotenský test, boli ste tehotná. Zopakujte si test, ak je pozitívny, musí sa pátrať po tehotnosti, môže to byť mimomaternicová gravidita, alebo neprosperujúca vnútromaternicová gravidita. Určite to však je potrebné dotiahnuť. Je možné, že test bude negatívny, až 40% tehotností skončí ako včasný potrat, veľkú časť ženy ani nezaznamenajú.

  • Cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa opytat ci sa da nejako zabranit aby sa tvorili cysty na vajecnikoch. V auguste som podstupila lap. cysta na lavom vajecniku. Teraz som bola na dalsom vysetreni a vraj mam cystu na pravom vajecniku. Da sa cysta liecit inak ako lapar.? Ak mate nejaky recept ako im (cystam) predyst tak prosim poradte. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie všetky cysty je potreba operovať, vhodné je ich iba sledovať, pretože vačšina sú funkčné a stratia sa samé.
    Vhodná je antikoncepcia.

  • cysty na vaječníkoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Dva dni pred ovuláciou som bola na gynekologickej prehliadke a lekár mi našiel 4,5 cm cystu na pravom vaječníku a 3 cm cystu na ľavom vaječníku. Poslal na k inému lekárovi na ďalšie vyšetrenie, kde mi vraj "fúknu do brucha a vylúčia endometriózu".
    Chcem sa spýtať:
    - nemohli byť tie cysty len dozrievajúce folikuly?
    - ak to boli cysty, čo by sa malo s nimi robiť?
    - čo to znamená, že mi "fúknu do brucha"?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vhodné je vyšetrenie po menštruácii, cysty zvyknú zmiznúť. Ak pretrvávajú viac cyklov, alebo rastú, až potom sa robí laparoskopia /fúknu do brucha - skutočne výrazy ako v materskej školke/. Možno by nebolo naškodu zmeniť gynekológa a žiadať vyšetrenie inde.