Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,530 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Mykoza vs. cyto nalez a HPV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, od covidu, ktory som prekonala 12/2021 sa mi kazdy mesiac opakuju mykozy. Teda viac nez rok. Zacna to po ovulacii pocitom suchosti, nasledne palenim, stipanim, svrbenim, zacervenanim a bielym vytokom. Lekarka mi zakadym predpise Jennamazol a 1x mi zastupujuca lekarka predpisala Macmiror a Mykomax. Nepomohlo. Od toho obdobia, teda od 1/2022 mam cytologicky nalez Cin I. s potvrdenym HPV 16. Z mojej strany je to uz zufalatvo, neviem ci zmenit lekarku, resp. aku liecbu zvolit. Takztiez ma zaujima ci to moze suvisiet s covidom alebo naopak s cytologickym nalezom. Dakujem za odpoved a radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak naozaj ide o mykozy, tak to určite nesúvisí s HPV infekciou. Po covide býva občas chronický problém s imunitou a opakované mykozy môžu byť následok.
    Odporúčam dlhodobú liečbu, aspoň 14 dní, potom si nasaďte preventívne vaginálne probiotiká a C a D vitamín. Používajte mydlo s nízkym pH, bavlnenú bielizeň, nejedzte sladké jedlá a jedzte veľa živých jogurtov.