Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,183 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Testosterón

    , Autor: MiaMiuška

    Dobrý deň,
    ak užívam HAK ako liečbu, mám viac testosterónu. Ale aj dosť výrazné ochlpenie, užívam už 2 roky ale stále je to ochlpenie rovnaké. Vie to niečo s tým urobiť?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    existujú formy antikoncepcie, ktoré majú vyslovene účinok proti testosteronu, je vhodné Vás na to nastaviť. Ale ochlpenie môže byť zvýšené aj pri liečbe, nemusí byť priamo závislé na pohlavných hormonoch.

Podobné otázky

  • HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu ,akú antikoncepciu (myslím presnú značku) by ste mi odporučil, keď mám problémy so zvýšeným ochlpením a chcela by som znížiť tento nežiaduci efekt. Mám predpísaný tri-regol, ale ešte som ho neužívala, mohol by byť postačujúci? Vopred ďakujem za odpoveď. Katarina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na zvýšené ochlpenie sa doporučuje antikoncepcia s obsahom gestagénov, ktoré majú zároveň aj protitestosteronový účinok. Presný preparát Vám vyberie Váš gynekológ.

  • nuvaring či yadine?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor,

    mám otázku ohľadne vhodnej antikoncepcie, pričom som si vedomá, že každá vplýva na rôzne ženy individuálne.
    Momentálne som po 2. pôrode a odkedy som naposledy užívala HAK sa čo-to zmenilo. Pre mňa je dôležité hlavne aby som pri HAK nemala zvýšený apetít a znížené libido..a tak trochu aj cena.
    Moja lekárka mi doporučila Nuvaring. Dočítala som sa však, že môže znižovať libido, pričom pre mňa je prekážka aj pomerne vysoká cena. Taktiež viem, že lekárka môže nejaký liek preferovať aj z hľadiska "dohody" s farmac. obch. zástupcom...Tiež som sa dočítala, že Yadin je z týchto hľadísk dosť vhodny,aj keď tiež nie najlacnejší, ale chápem, že ak chcem splnené požiadavky musím si aj priplatiť. Alebo myslíte, že medzi týmito HAK obsahujúcimi drospirenon, kt. nezadržiava vodu nie je veľký rozdiel??? Ide mi aj o zvýšený apetít, kt. sa obávam. Prosím Vás aký je Váš názor na výber vhodnej HAK pre mňa???
    ďakujem a želám príjemný deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    drospirenon má okrem močopudných účinkov aj účinky proti testosteronu a tým výraznejšie oproti iným znižuje libido.
    Ak ste nejakú antikoncepciu brala už predtým, tak sa k nej vráťte, čo raz fungovalo, bude fungovať aj teraz.

  • samotny gestagen

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,mam28r.a velky problem s nadmernym ochlpenim na celom tele.moj gynek.mi nemože predpisat HAA.lebo mam vrod.trombofiliu .hematolog mi povedal ,že samotne gestageny možem uživat.!myslite že by mi pomohly ?ak nie co by ste mi poradily?? som velmi zufala dufam, že mi niečo odporučite.velmi pekne vam dakujem za vasu odpoved. MARIdeni.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    öbávam sa, že Vám čistý gestagén nepomože, prístupné preparáty neúčinkujú priamo proti testosterónu, ale skúsiť sa to dá.
    Skúsiť možete androcur, čo nie je antikoncepcia, ale je to látka proti testosteronu.

  • antikoncepcia chloe

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať začala som užívať antikoncepciu chloe a od vtedy mám problém s orgazmom. Má nejakí účinok na to ta antikoncepcia alebo to môže byť po psychickej stránke alebo zmena nového priateľa.
    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno má to účinok, chloe obsahuje látky proti testosterónu a dáva sa iba u žien, ktoré majú prejavy účinkov mužských hormónov. Jej nežiadúci účinok može byť aj zmena sexuality.

  • ako je to s antiandrogenmi?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    cyproteroni acetas
    drospirenon
    dienogest

    su vsetky gestageny s antiandrogennym ucinkom? znamena to,ze vsetky znizuju chut na sex? a vsetky posobia priaznivo na kozne problemy? citala som o vsetkych a neviem si to dat dokopy.
    uzivam diane 35, co lekar vravel,ze je nalepsie,ak mam problemy s pletou. avsak,nemam moc chut na sex,alebo ak ju tu chvilu mam,tak necitim slast a akoby mi chybalo "mazivo".
    neskor by som chcela prejst na hak s 0,03mg estrogenu,ale bolo by fajn,ak by mi este posobila na plet,takze si uchovat ten antiandrogenny ucinok, ale co s tym sexom?
    dakujem za odpoved /inak zvazujem jeanine alebo yadine/

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    antiandrogénne sú prvé dva, dienogest nie. Ale dienogest može účinkovať priaznivo na pleť iným sposobom, že znižuje hladinu voľného testosterónu. Jeanine je dobrá voľba.