Vyvolanie pôrodu: Kedy je to potrebné a ako sa pripraviť

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 18. október 2024
Vyvolanie pôrodu: Kedy je to potrebné a ako sa pripraviť

„Chcú mi vyvolať pôrod, čo mám robiť?“ Toto je otázka, ktorá často zaznieva na fórach aj v rozhovoroch, keď sa budúcej mamičke blíži termín pôrodu, ale bábätko sa ešte nepýta na svet. Alebo ak sa tehotenstvo nevyvíja ideálne, gynekológ-pôrodník môže žene odporučiť vyvolanie pôrodu. Okolo tejto témy však panuje množstvo mýtov a povier, či už kvôli obavám zo zásahu do „prirodzeného“ priebehu pôrodu, alebo kvôli nedostatku či nadbytku informácií.

V prvom rade je dôležité poznamenať, že termín pôrodu, ktorý sa stanoví pri potvrdení tehotenstva, je obvykle orientačný. Hoci ultrazvukové merania môžu pomôcť predpovedať, kedy príde bábätko na svet, iba približne 4 – 5 % detí sa narodí v stanovenom termíne. Niektoré prídu na svet skôr, iné neskôr. Tehotenstvo sa totiž nedá „naplánovať“ a každé bábätko si zvolí svoje vlastné tempo.

Ak lekár žene odporučí vyvolanie pôrodu, je dôležité uvedomiť si, že sa často jedná o poslednú možnosť alebo o situáciu, ktorá je natoľko vážna, že je potrebné ukončiť tehotenstvo na ochranu zdravia matky aj dieťaťa.

Vyvolanie pôrodu má prísne pravidlá

Prvým mýtom, ktorý môžeme vyvrátiť, je tvrdenie, že lekári postupujú „naslepo“ alebo „podľa svojich pocitov“. V skutočnosti má vyvolávanie pôrodu pomerne prísne pravidlá. Ide o medicínsky zákrok, ktorý má svoje indikácie (dôvody a situácie, kedy je pôrod buď možné vyvolať alebo sa to dôrazne odporúča), ako aj kontraindikácie (kedy by vyvolanie pôrodu mohlo viesť k horším následkom a komplikáciám).

Tento mýtus čiastočne vychádza zo štúdie autorov Coates a kol. (2020), uverejnenej v časopise Women and Birth, ktorá konštatuje rozdiely v rámci odporúčaní medzi jednotlivými štátmi pri tom, ako v takýchto prípadoch postupovať. Napriek tomu však každá krajina, vrátane Slovenska, má jasne určené postupy, ktoré je potrebné pri vyvolávaní pôrodu rešpektovať.

Ďalším rozšíreným mýtom je, že vyvolávanie pôrodu je vynálezom modernej medicíny. V histórii sú zdokumentované prípady, keď Vikingovia vyvolávali pôrod nechráneným pohlavným stykom – prostaglandíny v ejakuláte totiž môžu pomôcť „pripraviť“ krčok maternice a spustiť pôrod.

Ďalej, na základe mnohých štúdií a metaanalýz, ktoré jednoznačne preukazujú výhodu prirodzeného pôrodu oproti cisárskemu rezu, dokonca aj v prípadoch mnohých ochorení, kde sa v minulosti uprednostňovalo operačné ukončenie tehotenstva (napr. preeklampsia), najmä kvôli lepšej adaptácii bábätka na podmienky vonkajšieho sveta. Vyvolávanie pôrodu teda neznamená automaticky cisársky rez, a ak lekár žene odporučí pripraviť sa na túto možnosť, nie je to preto, že by si nemocničný personál chcel „uľahčiť prácu“.

Vyvolávanie pôrodu je zásah do priebehu tehotenstva s najlepším úmyslom – snahou predísť komplikáciám a zabezpečiť zdravie bábätka aj matky. Napriek tomu, že ide o ovplyvnenie prirodzeného priebehu pôrodu, čo zvyšuje šancu, že nie všetko pôjde podľa plánu, ošetrujúci personál by mal žene vysvetliť, že ich cieľom je rovnaký ako pri každom tehotenstve: aby domov odišli dvaja šťastní ľudia – zdravé bábätko a spokojná mamička.

Ako sa pôrod vyvoláva?

Vyvolávanie pôrodu sa môže uskutočniť podaním liekov (prostaglandíny, oxytocín), zavedením tyčiniek viažucich vodu, alebo balónika napojeného na katéter, ktorý tlačí na krčok maternice s cieľom stimulovať pôrod. Pôrod môže byť spustený aj odlúčením plodových obalov, tzv. Hamiltonovým hmatom, avšak krčok maternice musí byť otvorený aspoň na jeden prst.

Kedy je vyvolávanie pôrodu nutné?

Prvým dôvodom, prečo sa žene odporúča tento postup, je prenášanie, teda ak je bábätko v brušku dlhšie ako 40 týždňov. Hlavným dôvodom je dozrievanie placenty, ktorá už nemusí bábätku poskytovať dostatočnú výživu. V niektorých krajinách sa odporúča rešpektovať rozhodnutie ženy, ak odmietne vyvolanie pôrodu. Na Slovensku je toto želanie budúcej mamičky možné rešpektovať, avšak po prekročení 42. týždňa tehotenstva je už vyvolanie pôrodu nevyhnutné, ak sú splnené všetky kritériá.

Rovnako, ak žena čaká dvojičky, môže jej lekár navrhnúť vyvolanie pôrodu, pričom pôrod sa plánuje medzi 37. a 38. týždňom, v súlade s našimi odporúčaniami, podobne ako v iných krajinách sveta. Toto sa týka najmä situácií, keď má každé bábätko svoju vlastnú placentu a plodové obaly a sú v polohe v brušku, ktorá umožňuje prirodzený pôrod.

Cholestáza (porucha odtoku žlče) v tehotenstve je tiež spomínaná v rámci niektorých medzinárodných odporúčaní, rovnako ako zápal plodových obalov. Napríklad vo Veľkej Británii by lekár mal odporučiť vyvolanie pôrodu v závislosti od zdravotného stavu ženy a stavu bábätka.

V prípade prasknutia plodových obalov, autori spomínaného článku uvádzajú, že je možné odporučiť vyvolanie pôrodu po 34. týždni, avšak musia byť splnené aj ďalšie podmienky. Ide ale o odporúčania vo svete, nie u nás.

Rovnako, ak sa u ženy vyskytne ochorenie, ako je preeklampsia alebo tehotenská cukrovka, podľa súčasných medicínskych poznatkov je možné porodiť „prirodzene“. Je však dôrazne odporúčané, aby lekár so ženou prešiel všetky možnosti a pripravil ju aj na takúto alternatívu.

Vyvolanie pôrodu môže tiež pomôcť ženám, ktorých predchádzajúce pôrody neprebiehali ideálne, alebo si z nich odniesli traumatizujúci zážitok. Podpora psychiky, ktorú poskytuje vedomie, že budúcej mamičke je poskytnutá pomoc, môže byť veľmi osožná pre ňu aj pre bábätko.

Aj keď je to nepríjemná téma, je potrebné ju spomenúť. Ak bábätko odumrie v brušku po 20. týždni, v mnohých krajinách sa odporúča, aby sa po rozhovore so ženou, s ohľadom na jej želania, vyvolal pôrod, čo môže zmierniť psychický dopad tejto udalosti na ženu. Zároveň sa však dodáva, že ak sa žena rozhodne pre cisársky rez, je potrebné toto rozhodnutie rešpektovať.

Medzi ďalšie dôvody na vyvolanie pôrodu patrí malé množstvo plodovej vody, prípadne ak je budúca mamička Rh-negatívna a plod Rh-pozitívny, a ak stúpa množstvo protilátok proti krvinkám plodu v krvi matky.

Kedy sa vyvolávanie pôrodu neodporúča?

Začnime dôvodom, ktorý sa vyskytuje pomerne často, a to v prípade, keď je bábätko otočené zadočkom, leží priečne, alebo sa na ultrazvuku ukáže, že má obtočenú pupočnú šnúru okolo krku.

Analýza sa pomerne sporne vyjadruje k vysokému BMI, kde sa uvádza, že ak má tehotná žena nadváhu alebo je obézna, síce je vhodné plánovať pôrod, no to samo osebe nestačí ako dôvod na vyvolanie pôrodu.

Podobná situácia nastáva aj pri posudzovaní veku matky, kde sú odporúčania ešte konfliktnejšie. Možno ich však zhrnúť tak, že lekár by mal žene ponúknuť možnosť vyvolania pôrodu, no zároveň by mal rešpektovať jej rozhodnutie, pričom by mal zohľadniť jej zdravotný stav a stav bábätka.

Môže budúca mamička požiadať o vyvolanie pôrodu?

Rovnako zložitá je situácia, keď žena sama požiada o vyvolanie pôrodu. V takom prípade by mal nemocničný personál, vedený lekárom, zistiť dôvody jej žiadosti a starostlivo ich zvážiť. Na rozdiel od cisárskeho rezu, ktorý je možné (pri dodržaní adekvátneho postupu) vykonať na žiadosť budúcej mamičky, vyvolanie pôrodu sa odporúča len vo výnimočných prípadoch, ktoré musí lekár dôkladne posúdiť s ohľadom na stav ženy a plodu.

Vyvolávanie pôrodu by sa nemalo uskutočniť, ak je očakávaná hmotnosť bábätka viac ako štyri kilogramy, ak placenta prekrýva krčok maternice, ak existuje nepomer medzi hlavičkou plodu a panvou ženy (tzv. úzka panva), alebo ak bábätko ešte nie je dostatočne zrelé.

Rovnako by sa pôrod nemal vyvolávať, ak žena v minulosti rodila cisárskym rezom, hoci podľa štúdií môže v niektorých prípadoch porodiť prirodzene.

Vyvolanie pôrodu: Kedy je to potrebné a ako sa pripraviť

Dôležité je, aby mala žena všetky potrebné informácie, a preto sa nebojte pýtať. Stav ženy a srdcové ozvy bábätka sa starostlivo sledujú, aby bolo možné včas zasiahnuť, ak by sa veci nevyvíjali podľa plánu. Mnohé ženy, ktoré zažili vyvolaný pôrod (najmä po podaní oxytocínu), ho hodnotia ako rýchlejší, ale aj bolestivejší, keďže tento hormón zvyšuje intenzitu a silu kontrakcií.

Spolupráca medzi lekárom, ošetrujúcim personálom a budúcou mamičkou je kľúčová pre dosiahnutie čo najlepšieho výsledku. Všetci totiž majú spoločný cieľ – aby sa na konci pôrodu objavil v ďalšej domácnosti (minimálne) jeden šťastný človiečik.

Vedeli ste, že...

Existuje aj tzv. programovaný pôrod, ktorý sa vykonáva vyvolaním medzi 39. a 41. týždňom tehotenstva, pričom žena nemusí uviesť dôvod. Podmienkou je však tehotenstvo bez komplikácií a pripravený krčok maternice na pôrod.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: