Odborník radí: Pomôže pohlavný styk vyvolať pôrod?

Redakcia | 5. august 2024
Odborník radí: Pomôže pohlavný styk vyvolať pôrod?

Máte už po termíne pôrodu a bábätko sa stále neponáhľa? Možno vás zaujíma, či môže pomôcť konzumácia pikantných jedál, byliniek alebo sex. Čo na to hovoria odborníci?

Vaša otázka: 

Dobrý deň,
mám 5 dní po termíne a čakám na pôrod :) Zatiaľ sa nezdá, že by sa bábätku chcelo na svet. Môžem mu nejako pomôcť? Najčastejšou radou z môjho okolia je pohlavný styk, má naozaj vplyv na vyvolanie pôrodu, pomôže bábätku skôr na svet?
Ďakujem.

Vyvolanie pôrodu - pomôže pohlavný styk? 

Na otázku odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

Dobrý deň,

ejakulát muža obsahuje látky typu prostaglandínov, ktoré naozaj majú schopnosť vyvolať dozrievanie krčku aj v pripravenej maternici vyvolať začiatok pôrodu. Avšak ich koncentrácia je pomerne malá a štúdie, ktoré to sledovali nedokázali jasný efekt u žien po termíne.

Ale na druhej strane ničomu to neškodí a je to celkom príjemná aktivita, tak prečo ju neskúsiť. Ak by bola maternice už nachystaná na pôrod, možno práve pohlavný styk bude ten rozhodujúci impulz, aby sa dej začal. 

Odborník radí: Pomôže pohlavný styk vyvolať pôrod?

Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský je odborným poradcom a spolupracovníkom Klubu MAMA a ja v rámci Gynekologicko-pôrodníckej poradne. Registrované členky mu môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Pripravení na bábätko? S Dôverou to pôjde ľahšie

Príprava na príchod dieťatka je nezabudnuteľným obdobím plným radosti, očakávaní a plánovania. V rámci tohto krásneho obdobia je dôležité myslieť na všetko potrebné pre zaistenie pohodlia a bezpečnosti vášho bábätka. Poisťovňa Dôvera vám v tom chce pomôcť a preto ponúka výnimočné benefity, ktoré uľahčia a spríjemnia prípravy na príchod vášho nového člena rodiny.

Jedným z týchto benefitov je zľava 15% na nákup výbavičky pre bábätko. Táto zľava vám umožní vybaviť detskú izbu kvalitným a bezpečným nábytkom, potrebným vybavením a ďalšími nevyhnutnosťami, ktoré spríjemnia prvé dni a mesiace života vášho dieťatka. V rámci tejto výhody môžete využiť širokú ponuku produktov od overených predajcov, ktorí dbajú na kvalitu a bezpečnosť svojich výrobkov. Či už ide o postieľku, kočík, detskú výživu alebo hygienické potreby, s touto zľavou ušetríte a zároveň zabezpečíte pre svoje bábätko to najlepšie. Viac o benefite TU.

Najčastejšie spôsoby "domáceho" vyvolania pôrodu sú:

Pohlavný styk

Spermie obsahujú prostaglandíny, ktoré môžu pomôcť dozrievať krčok maternice, a orgazmus môže stimulovať kontrakcie maternice prostredníctvom uvoľnenia oxytocínu. Avšak, sex počas tehotenstva nemusí byť bezpečný pre všetky ženy, najmä ak majú komplikácie ako placenta previa alebo krvácanie.

Stimulácia bradaviek

Stimulácia bradaviek môže zvýšiť hladiny oxytocínu, hormónu zodpovedného za kontrakcie maternice. Niektoré štúdie ukázali, že táto metóda môže skrátiť dobu pôrodu, ale je dôležité robiť to opatrne, aby sa predišlo príliš silným kontrakciám, ktoré môžu byť nebezpečné.

Fyzická aktivita

Chôdza, plávanie alebo jemné cvičenia môžu pomôcť pripraviť telo na pôrod tým, že pomáhajú dieťaťu zostúpiť nižšie do panvy a povzbudzujú jeho rotáciu do správnej polohy na pôrod.

Pikantné jedlá

Hoci mnohé ženy prisahajú na pikantné jedlá ako spôsob na vyvolanie pôrodu, vedecké dôkazy sú nejednoznačné. Pikantné jedlá môžu stimulovať tráviaci trakt, čo môže nepriamo ovplyvniť maternicu. Avšak, môžu tiež spôsobiť pálenie záhy alebo tráviace problémy.

Olej z pupalky dvojročnej či ricínový olej

Olej z pupalky dvojročnej sa často používa na zmäkčenie krčku maternice, čo môže pomôcť pripraviť telo na pôrod. Avšak výsledky štúdií sú zmiešané a niektoré naznačujú, že môže predĺžiť aktívny pôrod alebo zvýšiť riziko komplikácií. Starou "metódou" bolo použitie ricínového oleja. Má silné laxatívne účinky, ktoré môžu nepriamo stimulovať kontrakcie maternice. Avšak môže spôsobiť silnú nevoľnosť, hnačku a dehydratáciu, neodporúčame experimentovať. 

Pred skúšaním akejkoľvek metódy na vyvolanie pôrodu je dôležité konzultovať to so svojím lekárom, aj keď ide len o "domáce" spôsoby. 

Vyvolanie pôrodu

Z medicínskeho hľadiska je indukcia pôrodu komplexný proces, ktorý musí byť starostlivo monitorovaný zdravotníckym personálom, aby sa minimalizovali riziká a zabezpečilo sa bezpečie matky a dieťaťa. Keď sa nechce pôrod rozbehnúť v termíne, lekári zvyčajne ešte čakajú desať až štrnásť dní a potom nasleduje vyvolanie kontrakčnej činnosti. Či už ide o podávanie prostaglandínov, oxytocínu, Hamiltonov hmat, každý prípad je individuálny a metódy sa vyberajú na základe zdravotného stavu a priebehu tehotenstva. Vždy je dôležité konzultovať možnosti vyvolania pôrodu so svojím lekárom alebo pôrodnou asistentkou a zvoliť najbezpečnejšiu metódu pre vás a vaše dieťa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: