Odborník radí: Dojčenie po cisárskom reze

Redakcia | 17. júl 2024
Odborník radí: Dojčenie po cisárskom reze

Čím dlhšie odlúčenie matky od dieťaťa, tým viac je dojčenie ohrozené. Kontakt koža na kožu medzi mamičkou a bábätkom sa odporúča ihneď po pôrode.

Vaša otázka: 

Začiatkom septembra ma čaká pôrod môjho prvého dieťaťa a chcem sa opýtať, ako typ pôrodu (vaginálny pôrod alebo cisársky rez) ovplyvňuje možnosť dojčenia. Je dojčenie možné aj po cisárskom reze, aké sú Vaše skúsenosti s takýmito mamičkami? Ako môžem ja sama ovplyvniť "rozbehnutie" mliečka?
Ďakujem

Dojčenie po cisárskom reze

Na otázku odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

Ženy po cisárskom reze majú častejšie problémy s iniciáciou dojčenia, ideálny je prirodzený pôrod s bondingom a včasným priložením dieťaťa. Existujú aj štúdie, ktoré potvrdzujú, že kvalita materského mlieka je tiež ovplyvnená spôsobom pôrodu, po cisárskom reze sú zhoršené protibakteriálne vlastnosti mlieka a jeho probiotické vlastnosti.

Preto odborné spoločnosti podporujú prirodzený pôrod vždy keď sa dá, pri výbere pôrodnice je dobré zisťovať aj frekvenciu cisárskych rezov, lebo tá sa líši veľmi razantne na jednotlivých pracoviskách.Je vhodné, aby sa žena, ktorá plánuje pôrod zaoberala aj touto otázkou.

Ak potrebujete pomôcť s dojčením, poistenkyne Dôvery majú možnosť využiť zľavu na konzultáciu s laktačnou poradkyňou. 

Laktačná poradkyňa vám ukáže spôsoby, ako vylepšiť techniku dojčenia, predvedie vám konkrétne postupy, polohy pri dojčení, poukáže na chyby a poskytne praktické tipy na ich odstránenie. Konzultáciu môžete absolvovať osobne u vás doma alebo online. Viac informácii TU. 

Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský je odborným poradcom a spolupracovníkom Klubu MAMA a ja v rámci Gynekologicko-pôrodníckej poradne. Registrované členky mu môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Dojčenie po cisárskom reze - takto sa pripravte

Pôrod cisárskym rezom môže na začiatku mierne skomplikovať dojčenie, ale nie je pravdou, že je nemožné. Pôrod cisárskym rezom nie je indikáciou na nedojčenie. 

1. Kontakt koža na kožu a včasné priloženie dieťatka.
Ak vás čaká pôrod v lokálnej anestézii, môžu vám bábätko priložiť na telo ešte na pôrodnej sále. Po pôrode v celkovej anestézii, si novorodeniatko priložte hneď ( ak to dovoľuje zdravotný stav dieťatka a nie je v inkubátore), ako sa prebudíte z narkózy. Čím dlhšie odlúčenie matky od dieťaťa, tým viac je dojčenie ohrozené. Kontakt koža na kožu medzi mamičkou a bábätkom sa odporúča ihneď po pôrode. 

2. Pomoc pri dojčení.
Podpora zo strany personálu je veľmi dôležitá. Správne priloženie bábätka a pravidelné prikladanie na prsník pomôže rozbehnúť laktáciu. Požiadajte o pomoc pri osvojení techniky ručného odstriekavania materského mlieka.

3. Polohy na dojčenie po cisárskom reze.
Dojčenie po „cisárskom“ si vyžaduje také polohy na dojčenie, ktoré nezaťažujú operačnú ranu matky. Ranu po cisárskom reze si môžete počas dojčenia chrániť napríklad vankúšom. 

Odborník radí: Dojčenie po cisárskom reze

 

Všetky zásady rozbiehania laktácie platia ako pri prirodzenom pôrode. Dieťa treba prikladať často a neobmedzovať ho v dĺžke dojčenia. 

Dajte sebe a svojmu dieťatku čas,  kým sa obaja zotavíte z pôrodu cisárskym rezom. Mnohým mamičkám sa laktácia naplno rozbehla po príchode domov, pokojné a intímne prostredie pomáha spojeniu s dieťatkom a lepšie vzájomné naladenie. Určite sa stretnete s názorom, že dieťatko je potrebné dokrmovať umelým mliekom. Ak je to relevantné odborné odporúčanie na základe neprospievania dieťatka, berte ho na vedomie. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: