Laktačná poradkyňa odporúča: Ako podporiť tvorbu mlieka?

Ľuba Lapšanská | 20. január 2021
Podporiť tvorbu materského mlieka

Nemala by som svoje bábätko prikrmovať? Mám dosť mlieka? Prečo toľko plače? A priberá dosť? To sú otázky, s ktorými zápasí nejedna mamička.

Svoju skúsenosť nám do redakcie napísala aj naša čitateľka Andrea:

„Som čerstvá prvorodička, pred tromi týždňami sa mi narodila dcérka. Mám však trochu problémy s dojčením. Už v pôrodnici som mala málo mlieka a tak dcérku prikrmovali umelým mliekom. To som sa dozvedela až z prepúšťacej správy. Momentálne mám menej mlieka, dcérka stále plače a tak už skúšame prikrmovať. Môžem to ešte zvrátiť alebo to už pôjde len takto a postupne o mlieko prídem?“

Skutočne, tento problém je častý, ale, našťastie, je riešiteľný. Ešte nič nie je stratené, určite sa o to môžete pokúsiť. A verím, že s dobrou odbornou pomocou sa vám to i podarí.  Plač dieťatka môže znamenať i veľa iného. Často som sa totiž stretla s tým, že mamička má mlieka dosť, len jej strach či názory okolia ju zneisťujú. 

Vo všeobecnosti však platí, že veľmi účinný spôsob na zvýšenie tvorby mlieka existuje a je jednoduchý. Pokúsim sa to zhrnúť.

Po pôrode potrebujete oddych. Ako na to?

Ste po pôrode. Nechajte tak upratovanie, všetko počká. Ako vám teraz ani len nenapadne umývať okná, neriešte ani nič ostatné. Doprajte svojmu telu, aby sa po ťažkej práci pri pôrode zregenerovalo. Ľahnite si s bábätkom do postele, ideálne nahá.

Dieťatko majte len v plienke tak, aby ste sa dotýkali telami. Je to veľmi dôležité. Kontakt koža na kožu (angl. skin to skin) podporuje tvorbu hormónov potrebných na dojčenie. A to už nehovorím o vzájomnej blízkosti, ktorá je doslova liečivá.

Ostaňte v posteli aspoň dva až tri dni. Dojčite vo dne, ale často i v noci, hladina hormónov je vtedy vyššia. V tomto čase sa zamerajte iba na dojčenie, nech je to hlavný program vašich dní. Chcete to predsa zvrátiť, doprajte preto tomu čas. Nič nerobte, len dojčite, spite a mojkajte sa.

Stres dojčeniu nepomáha. Vydýchnite si, regenerujte pri tom  hlavu i telo... Uvidíte, že si na to rýchlo zvyknete. Keďže vám doma ešte nebehajú staršie detičky, môžete si to dovoliť. Ale aj pri starších deťoch to ide, len si to treba zariadiť. Zabezpečte si na dva či tri dni niekoho, kto sa o vás bude starať, navarí vám, trochu uprace a podporí vás v tom, že potrebujete „rozbehnúť“ dojčenie.

Keď máte to šťastie a partner je doma, poproste ho, aby vám aj niekoľkokrát denne pomasíroval chrbát a krk. Okrem mnohých benefitov to má aj jeden kľúčový pre dojčenie. Lepšie sa tak uvoľní hormón oxytocín, ktorý vypúšťa mliečko von. 

Správna technika dojčenia je dôležitá

Je veľmi dôležitá, pretože často majú mamy dosť mlieka, iba nevedia ako na to. Zabezpečte, aby vaša technika dojčenia bola naozaj dobrá a účinná. Odporúčam vám, aby sa na vás prišla pozrieť laktačná poradkyňa, ktorá vám vie reálne, v domácom prostredí, individuálne  pomôcť. Chce to čas, ale určite sa oplatí skúšať a hľadať, kým zistíte, ktorá poloha dojčenia vám i bábätku najviac vyhovuje, a kde prípadne robíte chyby.

Pri jednom dojčení ponúknite dieťatku oba prsníky. Ale pozor, urobte tak až po dlhšej dobe satia z jedného, aby malo dostatok zadného hustejšieho mliečka. Ak vám v pôrodnici odporúčali klobúčik, skúste to doma bez neho. Pri jeho dlhodobom používaní môže dôjsť k znižovaniu tvorby mlieka. Navyše, hoci sa zdá, že dieťaťu pomáha, saje sa mu z neho ťažšie, pretože je tvrdý a dieťa musí vynaložiť viac námahy ako pri satí z mäkkého prsníka.

A ešte niečo – ženám sa osvedčilo byť doma bez podprsenky. Aj to pomôže stimulovať tvorbu mlieka.

ako podporiť tvorbu mlieka

Dieťatko treba prikladať, prikladať...

S tým, samozrejme, súvisí ďalšie odporúčanie. Neriaďte sa pri dojčení hodinkami. Dieťa prikladajte k prsníku čo najčastejšie. Prolaktín, hormón, ktorý podporuje tvorbu mlieka, sa tvorí práve v týchto chvíľach. Žiadne nastavenie budíka, alebo nejakej modernej aplikácie v telefóne, ani sledovanie času, kedy by už bábätko malo jesť. Prikladajte, prikladajte, prikladajte.

Osobitne to platí pre bábätká, ktoré majú novorodeneckú žltačku. Sú kvôli nej veľmi spavé, ani to však nesmie brániť tomu, aby bolo dieťatko dojčené a rozbehla sa laktácia. Nedostatočné dojčenie nielen zníži tvorbu mlieka, ale dieťatko začne aj chudnúť.

Zároveň rozpoznávajte signály, ktoré vám naznačia, že dcérka chce piť. Novorodenci sú v tom dobre čitateľní – otáčajú hlavičku do strán, otvárajú ústočká a hľadajú – mamu. Keď sú ústočká doširoka otvorené a bábätko do nich vkladá aj svoju pästičku, je to jasný signál, že je čas papať.

TIP: Začnite dojčiť ešte skôr, než sa dcérka úplne zobudí. Keď sa vám bude zdať, že už je jej čas, že otvára očká, špúli pusinku,  zobúdza sa, tak prvé, čo urobte – dajte jej prsník. Prebaľovanie počká. Pri ňom sa novorodenci rozplačú a unavia a potom je už ťažké priložiť ich, či účinne nadojčiť. 

Pokúste sa vyhnúť umelému mlieku

Ak sa obávate, že dcérka (či vy)  to bez neho nezvládnete, dajte si limity. Je to veľmi jednoduchý spôsob, ako zistiť, že to vlastne dobre funguje aj bez neho. Povedzte si napríklad, že od teraz nebudem najbližších päť hodín prikrmovať. A keď vydržíte, dajte si ďalšie tri. A potom ďalšie. Počas tohto obdobia vždy dcérke najskôr ponúknite prsník. A pokojne ich počas jedného dojčenia vystriedajte i viackrát, ak sa vám zdá, že sa na jednom už vrtí, zlostí a pod. 

Pri dojčení veľa pite

Touto radou by bolo dobré asi začať, ale zámerne ju spomínam až teraz, lebo hoci mamičky často dbajú na svoj pitný režim, po čase skĺznu do rutiny a zabúdajú naň. Neperlivá čistá voda, hroznová voda (bez bubliniek), teplé polievky atď.  Mnohé mamičky nedajú dopustiť na rôzne doplnky, homeopatiká alebo čaje na podporu dojčenia. Pravdou je, že existuje viac liečiv či bylín, ktoré môžu podporiť tvorbu mlieka, ich efekt je však veľmi individuálny.

Dokonca môžeme hovoriť aj o tom, že jednotlivé národy a kultúry preferujú iné bylinky či rastliny, typické pre rôzne podnebné pásma. Našim ženám sa osvedčili čaje či prípravky z fenikla, benedikta lekárskeho alebo senovky gréckej. Okrem podpory tvorby materského mlieka majú významný vplyv aj na trávenie. Ich vedľajšie účinky na dieťa neboli dokázané v miere, ktorá by mohla dieťatku uškodiť.

Nevzdávajte pri problémoch s dojčením a verte si

A sme na konci. Ale vždy, keď vás prepadne pocit, že to nezvládate, začnite čítať tento článok od začiatku.  Neprestávajte si veriť. Vaše dieťa má iba jednu mamu – vás, práve vás. Ste to najlepšie, čo má. Nedovoľte stresu, aby vás ovládol. Možno sa obávate, že budete na bábätko sama, keď sa manžel vráti do práce, alebo vám už nebude pomáhať vaša mama. Zvládnete to aj sama. Vaša psychická pohoda  a pozitívne myslenie sú veľmi dôležité. Prajem krásne a bezproblémové dojčenie! 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: