Mamy radia mamám: Tieto bylinky vám naštartujú mliečko!

Redakcia | 26. september 2019
Mamy radia mamám: Tieto bylinky vám naštartujú mliečko!

S prosbou o pomoc sa na nás obrátila Zuzana, ktorej sa po narodení synčeka spúšťa mliečko veľmi pomaly.

Pred pôrodom absolvovala predpôrodný kurz, kde získala základné informácie o dojčení, cítila sa pripravená, realita ju však riadne zaskočila.

Čo pomáha podporiť tvorbu materského mlieka?

Anka: „Pomohli mi „babské“ recepty!

Podobný problém som zažila prednedávnom sama. Po príchode z pôrodnice som si myslela, že s dojčením problém mať nebudem, keďže v nemocnici išlo všetko ako po masle, avšak opak bol realitou.

Po príchode domov malá stále plakala a pchala si rúčky do pusy. Navyše, aby toho nebolo málo, pridali sa aj svokrovci so svojimi „skúsenosťami“.

Lenže ja som nechcela ustúpiť a pripustiť si svoju prehru (neviem prečo, ale brala som to tak, že ak by som prestala dojčiť, tak by to bolo moje zlyhanie ako matky), preto som si ju neustále prikladala.

Lenže nevydržala som tlak zo strany svokra, tak som ju začala prikrmovať. Na malej som nebadala žiadne zmeny, tak som začala hľadať „babské“ recepty, aby som mohla znova dojčiť.

Začala som piť sypaný čaj z lekárne: benedikt lekársky jedenkrát denne a musím povedať, že mi to pomohlo. Navyše, robím si aj čaj na dojčenie, ktorý je takisto dostať v lekárni. Občas si dám hroznový nealko nápoj a pijem veľa vody.

Malú úspešne dojčím už 4 mesiace. Ani svokrovcom sa nechce veriť, že som to dokázala, aj keď mi nič nehovoria, no vidím to v ich pohľadoch. Takže, na záver moja rada znie, aby si to nevzdávala!

Dojčenie pomôžu naštartovať bylinky

Veronika: „Kontakt koža na kožu, dostatok času i bylinky.“

Pevne verím, že si to ešte s dojčením nevzdala a dúfam, že ti možno aj moja rada pomôže, aby si Paťka dojčila čo najdlhšie. Viem si totiž predstaviť, čo momentálne prežívaš.

S prvým synčekom som mala podobný problém. Do troch mesiacov takmer vôbec nepriberal, bol plačlivý. Všetci (našťastie okrem manžela) na mňa tlačili, aby som dojčiť prestala, no ja som verila, že riešenie existuje.

Až keď som so slzami v očiach odchádzala od našej pediatričky s receptom na umelé mlieko, pochopila som, že niektoré ženy musia urobiť viac pre to, aby mohli svoje dieťa dojčiť.

Preto som aj ja kontaktovala laktačnú poradkyňu, jej rady chcem posunúť aj tebe a verím, že ti pomôžu. Ak ti synček nepriberá a vidíš, že je hladný, plačlivý, skús ho do doby, kým budeš mať dostatok mlieka, dokŕmiť cievkou.

Veľmi pomáha kontakt koža na kožu. Ľahnite si obaja do postele, veľa ho nos, maznajte sa. Ak môžeš, nechaj všetko ostatné bokom a s Paťkom len leňošte a užívajte si spoločný čas.

Vonku je teplo, tak si ho skús dať len v plienke do nejakého nosiča a choďte spolu na prechádzku. Často mu ponúkaj prsník a never tomu, že by si na to mohol zvyknúť.

Mne veľmi pomohlo, že som prestala počítať, koľkokrát synček jedol, či ako často sa v noci budil. A ver mi, že to bolo často.

Kým sa mi tvorba mliečka ustálila, tak som istú dobu len dojčila a dojčila. V našom meste asi neexistuje lavička, či múrik, na ktorom by syn nejedol. Napokon som ho dojčila 2,5 roka, ale tá počiatočná námaha stála zato.

Pri druhej dcére som si bola istá, že budem dojčiť bez problémov. Veď takmer do polovice tehotenstva som dojčila staršieho syna. No podobne ako pri prvom, v nemocnici nie a nie, aby sa mi spustila laktácia.

Vtedy mi pomohli výživové doplnky benedikt lekársky a senovka grécka, no tie vraj najlepšie účinkujú pár týždňov po pôrode. Potom som už nič neriešila a zasa len dojčila a dojčila. A dojčím doteraz.

A ešte jedna, trošku kuriózna rada. Zistila som, že mne pri dojčení strašne prekáža podprsenka. Obmedzuje ma. Tak som ju zo svojho šatníka proste vyradila. Doma to neprekáža a ak idem von, prsia mi zakrýva dieťa v nosiči.

Milá Zuzana, takmer všetky ženy môžu dojčiť, no niektoré si to musia vybojovať. Asi aj my dve k nim patríme. No veľká časť úspechu je v tom, že sa nevzdáš a tým, že si napísala do MAMA a ja, vidno, že ti na dojčení syna záleží. Preto pevne verím, že to zvládnete, lebo odmena je sladká. A to pre mamku aj dieťatko!

Aké ďalšie rady ponúkli našej čitateľke iné mamy? Čo im zabralo a čomu sa radšej vyhnúť? K radám mamy pridáme i tipy odborníčky, laktačnej poradkyne Mgr. Márie Kopčíkovej, ktorá Zuzane ponúkne nielen rady k dojčeniu – ako si overiť, či drobček vie správne sať z prsníka, ako zistiť, či drobček dostatočne pije..., ale aj bylinky i čajovú zmes, ktoré pomáhajú podporiť tvorbu materského mlieka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: