Ako skladovať odstriekané materské mlieko?

Ako skladovať odstriekané materské mlieko?
17.5.2018 v kategórii Mama, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Ako sa správne uskladňuje odstriekané materské mlieko, ako dlho môže byť zamrazené, ako ho správne rozmraziť, koľko ho možno skladovať?

Pre dieťatko je, prirodzene, najlepšie čerstvo odstriekané materské mlieko, pretože akýmkoľvek skladovaním, zmrazovaním a manipuláciou sa ničí časť živých buniek. Ak však konzumácia z rôznych dôvodov nie možná ihneď, treba materské mlieko náležitým spôsobom uskladniť.

Odporúčame pri každom odstriekavaní prvých 5 – 10 ml mlieka vyliať, aby nedošlo tiež k bakteriálnej kontaminácii. Každá fľaška má byť naplnená  tak, aby nad mliekom bol stĺpec vzduchu cca 2,0 – 2,5 cm, nakoľko pri zmrazení dochádza k expanzii mlieka.

Skladovanie mlieka v chladničke

Čerstvé mlieko môže byť skladované v chladničke pri +2 až +4 oC iba 24 hodín, potom ho treba vyliať, preto odporúčame viac postupov pri zbieraní materského mlieka:

1. možnosť – matka odstrieka mlieko, napr. do polovice fľaše, a to uloží do chladničky  (+4 oC). Pri nasledovnom odstriekaní ju naplní do –2 cm od vrchu a uloží mlieko do výparníka (–4 oC až 4 oC), alebo do mrazničky (–18 oC).

2. možnosť –  medzi odstriekaniami môže namiesto do chladničky dávať mlieko priamo do výparníka alebo do mrazničky a počas odstriekávania ho vybrať.

3. možnosť – ak má mamička veľa fľašiek a veľkú mrazničku, môže každú dávku odstriekať do inej fľašky a uložiť do mrazničky.

Skladovanie mlieka v mrazničke alebo výparníku

Treba zdôrazniť, že pri uskladňovaní v mrazničke má byť mlieko v samostatnom priestore, oddelene od ostatných potravín, uložené vzadu a čo najnižšie (tam je lepšie chladenie). Ani chladnička, ani mraznička sa nemajú často otvárať, aby sa zabránilo výkyvom teploty.

Ak chcete mlieko skladovať dlhšie, treba vedieť, že zmrazené materské mlieko vo výparníku v chladničke (–4 oC) sa musí použiť do 72 hodín.

Materské mlieko uskladnené v mrazničke na –20 oC sa môže použiť 2 – 3 mesiace.

Rozmrazovanie zmrazeného mlieka má byť veľmi šetrné

A to buď pomaly v chladničke pri teplote  + 4 oC po dobu celých 24 hodín, alebo pri izbovej teplote 2 – 3 hodiny, prípadne vo vlažnej vode s teplotou  maximálne 37 oC. Pred odliatím potrebného množstva vždy celý objem premiešame kývavým pohybom, aby sa všetky usadené častice rovnomerne rozptýlili. Rozmrazené mlieko uschováme v chladničke a použijeme do 24 hodín, nikdy nesmie byť opäť zmrazené.

Mlieko ohrievame pred kŕmením rýchlejšie pod tečúcou vodou, v teplom vodnom kúpeli alebo v ohrievači mliečnych dávok maximálne po dobu 15 – 20 minút. Jednotlivú ohriatu dávku treba minúť do 4 hodín, zbytky mlieka vo fľaši sa už nemôžu použiť. Na rozmrazovanie, ani na ohrievanie nikdy nepoužívame mikrovlnnú rúru (výrazné tepelné výkyvy).

Tieto rady sú určené mamičkám na spracovanie vlastného mliečka pre svoje vlastné dieťa. Pre darcovstvo mlieka platia určité zákonom stanovené metodické predpisy, ktoré predstavíme inokedy.

Rady, tipy a odporúčania pre mamičky od lekárov a redakcie:

Fotogaléria