DOJČENIE: Najčastejšie problémy mamičiek

Redakcia | 7. august 2020
DOJČENIE: Najčastejšie problémy mamičiek

Pre mamičky s novorodeniatkami je všetko úplne nové. Na tomto mieste im poradíme s problémami v dojčení, s ktorými sa obrátili na našu redakciu.

Omyly pri dojčení bábätka

Dojčenie ma bolí, kde robím chybu?

Otázka: Mám 5-týždňového Matúška, ktorého za deň dojčím asi 9-krát. V pôrodnici mi synček urobil na bradavkách a dvorcoch modrinky, tak som začala používať klobúčiky. Avšak, už od začiatku dojčenia ma bolia bradavky i dvorce (ostrá pálivá bolesť aj hodinu po dojčení). Kde robím chybu? 

Odpoveď: Bolo by dobré, keby ste sa skontaktovali s laktačnou poradkyňou, ktorá skontroluje techniku dojčenia. Bolesť dojčeniu určite neprospieva, navyše môže spôsobiť zlé uvoľňovanie mlieka. Príčin bolesti pri dojčení môže byť množstvo: neprávne priloženie, zlá poloha pri dojčení, ploché či vpáčené bradavky, ragády, syndróm belavej bradavky, kvasinková infekcia, neprávne používanie klobúčika, krátka uzdička dieťatka, ekzém, bakteriálna infekcia.

Často nemusí byť bradavka vôbec poškodená, ale bolesť je bodavá, hlboko vo vnútri, v tom prípade môže ísť o spazmus vývodu. Pokiaľ by išlo o nesprávnu techniku dojčenia, potom nie je správnym riešením používanie klobúčikov. Ak sú klobúčiky používané pri vpáčených bradavkách, keď sa dieťa nemôže prisať, je to v poriadku. Ich nevýhodou však je, že môžu znižovať efektivitu vyprázdňovania prsníka. 

Je krémovanie prsníkov nevhodné?

Otázka: Mám 4-týždňovú dcérku, prsníky sa mi zväčšili až o štyri čísla. Nerada by som mala strie, preto si prsníky neustále natieram špeciálnym krémom. Mám si ich pred dojčením nejako umývať?

Odpoveď: Krém pri dojčení používať môžete, ale dávajte pozor, aby sa nedostal na bradavky s dvorcom. Ak si natriete aj dvorce a bradavky, pred dojčením si ich opláchnite teplou vodou. Mimochodom, dobrú službu vám, v rámci ochrany citlivej pokožky na bradavkách a dvorcoch, urobí aj vaše vlastné mlieko. Stačí, ak si necháte trošku mliečka zaschnúť na prsníkoch. 

Synček začal bojkotovať dojčenie

Otázka: Máme mesačného zdravého chlapčeka. V posledných dňoch sa pri dojčení správa trošku čudne. Mrví sa, plače, „sápe“ sa na prsník a po dvoch hltoch ho zasa pustí, hnevá sa... Po dojčení je nepokojný a strká si ručičky do pusinky, ako keby bol hladný a plače. Nerozumiem tomu, čo sa to stalo a som z toho na nervy...  

Odpoveď: Príčiny, prečo bábätko takto reaguje sú rôzne. Jednou z nich môže byť slabý vypudzovací reflex, alebo naopak, silný tok mlieka.

V prvom prípade je potrebné, hneď ako začne byť bábätko nepokojné, priložiť ho k druhému prsníku a toto viackrát opakovať. Tiež pomáha prsník pred dojčením nahriať, eventuálne popíjať počas dojčenia teplý nápoj. V druhom prípade je, naopak, potrebné pred dojčením odstriekať. Sedieť pri dojčení čo najviac v záklone a priložiť bábätko tak, aby malo hlavičku vyššie ako zadoček. 

Najčastejšie príčiny bojkotu dojčenia: obmedzovanie dojčenia, rušivé momenty pri dojčení, ochorenie dieťatka (infekcie v ústnej dutine, krku, strednom uchu, nádcha...), dlhodobé odlúčenie od matky, príliš veľa podnetov, zmena chuti mlieka po lieku, potrave, menštruácii, retencii mliečneho kanáliku, príliš zamestnaná matka... 

Návod, ako sa správať k dieťaťu, ktoré bojkotuje dojčenie: 

  • dojčite v pokojnom a príjemnom prostredí,
  • buďte s dieťatkom v neustálom kontakte koža na kožu,
  • skúste dojčiť najmä v noci, keď je viac ochotné piť ako v bdelom stave,
  • meňte polohy pri dojčení, niektoré deti vyžadujú pohyb pri dojčení – kolísanie, chôdzu...,
  • pokiaľ dieťa cez deň prsník odmieta, odstriekavajte tak často, ako ste zvykla drobca prikladať, a dokrmujte ho niektorým z alternatívnych spôsobov,
  • buďte trpezlivá a vytrvalá, všetko ostatné môže počkať,
  • keď bojkot prejde, dojčenie sa zasa upraví!  

Odmieta prsník, pretože mu z neho nechutí...

Otázka: Syn odmieta piť mlieko z jedného prsníka. Zistila som, že má akoby nahorkastú chuť. Zatiaľ mu teda ponúkam druhý prsník, ale nechápem, ako je to možné... Ako sa to dá vyriešiť?

Odpoveď: Možno ste prekonali retenciu – upchatie mliekovodu. Táto situácia môže nastať v dôsledku horšieho vyprázdňovania prsníka. Príčiny môžu byť rôzne: napríklad má bábätko v obľube jeden prsník, ktorý lepšie vyprázdni. Na vine však môže byť aj pritesná podprsenka, spánok na bruchu a podobne.

Skúste „neobľúbený“ prsník ponúkať vtedy, keď je drobček rozospatý, v prípade, že bude prsník bojkotovať, tak ho čo najčastejšie odstriekavajte a ponúkajte zatiaľ „obľúbený“ prsník. Situácia sa pravdepodobne časom upraví. 

Dojčím iba 4-krát denne

Otázka: Mám niekoľko otázok ohľadom dojčenia svojho sedemtýždňového chlapčeka, ktorý mal novorodeneckú a teraz dojčenskú žltačku.

Prvé 3 týždne po narodení pil a priberal priam ukážkovo (6 až 7-krát denne, 250 g za týždeň, dĺžka dojčenia 25 min.). Posledné tri týždne však mám pocit, že si vytvoril režim oveľa staršieho dieťatka. Spí bez prerušenia 4 – 6 hodín poobede i v noci (bez jedla je pokojne aj 7 – 8 hodín). Tým pádom ho dojčím iba 4-krát denne, vždy však pije veľmi dlho – aj hodinu a štvrť. Keď ho od prsníka odtiahnem, pretože už nevládzem, tak protestuje. Pri dojčení je zhruba po 10 minútach veľmi nepokojný, až neudržateľný, vzpiera sa, kope, púšťa prsník, potom sa opäť snaží prisať.

Po vystriedaní prsníkov je to chvíľu lepšie. Myslíte si, že mám slabší prúd mlieka alebo ho mám málo? Za posledný týždeň synček pribral iba 125 g. Mne tento režim vyhovuje, ale nie je taká dlhá pauza medzi dojčeniami škodlivá?

Odpoveď: Váš chlapček má iba 7 týždňov, čo znamená, že i laktácia sa stále rozbieha. Dojčiť 4-krát za deň je skutočne málo a môže to viesť k zníženej tvorbe mliečka. Pokúste sa zvýšiť počet dojčení za 24 hodín. Situácia sa určite zlepší. Dieťa bude pri dojčení pokojnejšie a bude piť kratšiu dobu. V tomto veku by mali deti priberať cca 20 g za deň.

Ako mám správne priložiť bábätko k prsníku? 

Prsník mu musíte ponúknuť tak, aby bábätko uchopilo nielen bradavku, ale tiež čo najväčšiu časť dvorca. U dobre sajúceho dieťaťa je bradavka i s dvorcom uložená vždy na jazyku, ktorý spolu s dolnou perou prekrýva oblasť pod bradavkou.

Dieťa by malo zareagovať otvorením úst, v túto chvíľu je pripravené sa prisať. Pri dojčení platí zásada, že dieťa sa prikladá k prsníku, nie prsník k dieťaťu! Dôležité je zvoliť pohodlnú polohu pre mamičku i dieťatko tak, aby mama mohla pri dojčení odpočívať. Je tiež nevyhnutné nedávať dieťatku nič iné než materské mlieko.

Dieťatko kŕmené z fľašky a z prsníka sa učí piť dvomi spôsobmi, ktoré sa od seba líšia a pre dieťa sú mätúce. Satie z prsníka nesmie mamičku bolieť. Väčšina neúspechov v dojčení je spojená práve s nesprávnou technikou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: