Reflexy dojčenia

Ľuba Lapšanská | 13. október 2018
reflexy dojcenia

Ako to tie bábätká dokážu? Akú majú silu v tých malých ústočkách... a akú chuť na mliečko...

Veľa mamičiek je pri prvom dotyku pusinky dieťatka s prsníkom prekvapených, akou silou a celou svojou bytosťou sa drobček vrhne na bradavku a saje. Nádherný, nezabudnuteľný a nezaplatiteľný pocit. Ako je to možné, ako to funguje? Ak sa to dozvieme, možno sa nám pri komplikáciách podarí zistiť, kde je problém. Tak poďme na to...

Komplex reflexov, ktorý dieťatko vedie pri dojčení začína procesom hľadania:

Spúšťacou zónou hľadacieho reflexu je okolie úst dieťaťa, a takmer celé malé líčka. Dieťa krúti hlavičkou a hľadá bradavku. Vidíte ako naširoko sa snaží otvoriť pusu a jemne vyplazuje jazyk. Ak sa mu prstom dotknete líčka, otočí hlávku za ním. A to isté sa stane, ak sa okolia pusinky dotknete bradavkou, bude sa snažiť ju zachytiť. Ideálne je dotknúť sa dolnej pery dieťatka, pomôže to aby lepšie otvorilo pusinku.

Bradavka v puse spúšťa ďalší reflex – sací. Zóna sacieho reflexu, resp. „sací bod“ sa dá v puse dieťaťa vyhmatať na hornom podnebí. Jazyk dieťatka sa pri dojčení dvíha smerom od špičky až ku koncu a týmto spôsobom plynulo vytláča mlieko z dvorca peristaltickou vlnou. Jazyk dieťatka sa presúva, medzi matkin prsník a zuby (ak je dieťa správne prisaté nie je možné pohrýzť ju). Tvrdá bradavka potom „ťukne“ hore na podnebie a spusti sací reflex. Ak nie je hlboko v puse, ak dieťa perami nezachytí i dvorec, nedosiahne tam. 

Ako zistíte, že to dieťa robí dobre?

Sacie pohyby vidno na krku, pred uchom. Bábätko správne saje, ak robí pomalé ťahy s pauzou.  Dieťa  nevťahuje líca a nepočuť ho! Nepoužíva podtlak. Ľudsky povedané – ono v podstate nesaje ale vytláča mliečko z prsníka. A potom...

Mlieko, ktoré sa vystrekne na konci (vnútornom) jazyka spustí hltací reflex.

Ako spoznáme chybu pri dojčení?

Priloženie je nesprávne vtedy, ak máte bolestivé alebo sploštené bradavky, odreniny po okrajoch, tam kde sa jazyk dotýkal z oboch strán bradavky dieťa. Aj ak je bradavka odretá na celej ploche - dieťa ju teda nemalo poriadne  hlboko v puse. Čo z toho vyplýva?

Ak má dieťa málo bradavky v puse, je tak blízko spúšťacej zóny hľadacieho reflexu a ďaleko od spúšťacej zóny sacieho reflexu - tým je celý proces narušený, z dôvodu, že  dieťa zase a znovu púšťa a hľadá bradavku,  pretože „ho to dráždi“. Niekedy sa i za normálnych okolností dieťa môže zošmyknúť, pri nepohodlnej polohe mamičky alebo podobne  počas dojčenia. Dieťa skĺzne a pusinkou sa posunie  až na kraj bradavky.

Na čo si dať pozor pri dojčení?

  • Ak  dieťa plače alebo kričí má jazýček dvihnutý dohora. Ak sa budete snažiť nasilu ho priložiť k prsníku môžete mu ním (resp. bradavkou) zastrčiť jazyk dozadu, a sací reflex potom nefunguje. Aj  napriek tomu, že robí sacie pohyby, dieťa vlastne nepije.
  • Pozor, ak už dieťatko saje a vy ho budete hladkať po líčku, môže sa stať, že  prestane piť, lebo mu dráždite už spomínanú zónu tohto reflexu.
  • Ďalším  problémom môžu byť klobúčiky, fľašky a cumle. Už na  začiatku sa dieťa naučí, aké veľké a tvrdé „to“ má mať v puse, aby mu mliečko tieklo, aby ten „ťuk na podnebie mal význam“  a i to, ako má veľmi pusu otvoriť. Jednoduchšie povedané - dieťa si zvykne na to, že sací reflex mu spúšťa niečo tvrdé  (cumle a klobúčiky sú vždy tvrdšie ako bradavky)  a potom nereaguje na mäkšiu bradavku. A preto odporúčania znejú – ak to nie je nutné - nepoužívať.
  • Ak už klobúčiky používate, môžete si ešte pomôcť: Klobúčiky sa môžu od konca, milimeter každý deň, postupne odstrihávať, aby si dieťa pomaličky zvykalo na bradavku. Pozor, pri používaní klobúčika  sa negatívne ovplyvňuje aj  imunologicky kontakt.
  • Niekedy môže byť problémom i krátka uzdička (pod jazykom dieťatka). Krátka uzdička totiž vadí pri saní, dieťatko nemôže jazýček správne používať. V poslednom období však odborníci radia, že  treba počkať. Resp. netreba to hned riešiť, lebo uzdička sa dokáže „vyťahať“. Čo je mimochodom dobré aj pre budúcu reč. Len niektoré stavy uzdičky treba naprávať.
  • A ešte na záver – pri dokrmovaní napr. lyžičkou, ale aj v čase počiatočných príkrmov dieťatka mu treba naliať mliečko (či inú kašovitú potravu) na zadnú polovičku jazyku. Prečo? Pozri hore o reflexoch...
  • Veľmi dôležité je, aby bábätko vedelo poriadne otvoriť ústočká, aby správne uchopilo nielen bradavku, ale i časť dvorca. Sú však špuntíci, ktorým sa to nedarí. Vtedy skúste polohu, ktorá by mala pomôcť: Mamka leží, na chrbte, dieťa si položí na seba zhora, tak, že leží na nej na brušku. Dieťa pri tom držte za ramienka, nie za hlavu. Musí ňou samo voľne pohybovať.

 Želáme vám veľa mliečka a spokojné bábätká...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: