DOJČENIE bábätka: Správna technika, poloha i prisatie dieťatka

PhDr. Drahomíra Korpová | 23. september 2022
Dojčenie bábätka

Snaživo si prikladáte dieťatko k prsníku a zisťujete, že až tak hladko to asi nepôjde... Hlavou sa vám začne preháňať čierna chmára – čo robím zle?

Nech robíte, čo robíte, dieťa plače, kričí a vy nadobúdate pocit, že všetky detičky sú ticho, len to vaše tak kričí. Spoliehate sa na niekoho, kto príde, pomôže, poradí... Naozaj je to dojčenie taká veda?

Na dojčenie sa pripravte

Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že dojčenie nie je žiadna veda, ale v skutočnosti je to veľká veda. Dojčenie by malo byť úplnou samozrejmosťou pre mamičku. Ale či v minulosti alebo teraz v súčasnosti, ako čerstvá maminka potrebujete aspoň základné informácie o tom, ako nakŕmiť svoje dieťatko a potrebujete v čase nástupu laktácie pomoc a podporu.

Pretože sa nachádzate v novej životnej situácii, obmedzuje vás veľa fyzických a psychických zmien a vaše pocity – či už pozitívne alebo negatívne – sa bijú navzájom. Vaša myseľ je sústredená len na dieťa a v danej chvíli vás zaujíma len to, či vaše dieťa nie je hladné a či mu máte čo dať papať.

Máte správnu techniku dojčenia? 

To, ako dojčíte, je mimoriadne dôležité. Práve správna technika prirodzene podporuje dojčenie. Pozrite sa, čo robíte správne a čo by potrebovalo zmenu.

1. Správna poloha – zabezpečí pohodlie pre vás aj pre vaše dieťa. V akej polohe dojčíte vy? V akej je vaše bábo? Viete, že: 

  • dieťa prikladáte k prsníku, nikdy nie naopak;
  • v tesnom kontakte sa dotýka bruškom vášho tela;
  • hlavičku má v miernom záklone a bradu opretú o prsník;
  • dieťaťu nikdy neobmedzujte pohyb hlavičky, ale cez chrbátik si ho jemne, ale pevne rukou priviňte tak, aby jeho tvár a telo bolo celé obrátené k vám a jeho ramená a bedrá boli v rovine.

2. Správne držanie prsníka – ani to nie je zanedbateľné. 

Ideálne je, ak: 

  • prsník zdola podpriete prstami a zhora palcom;
  • prsty a palec sa nesmú dotýkať dvorca;
  • nevtláčajte bradavku do pusinky bábätka, držte ju na úrovni jeho nošteka.

3. Správne prisatie

Privinutím dieťa zakloní hlavičku, otvorí naširoko ústa a bradu si oprie o prsník. Jemným pohybom mu pomôžte uchopiť prsník – pery bude mať vyšpúlené von, jazýček bude presahovať ponad spodnú peru. Dieťa uchopí väčšiu časť dvorca tak, že viac dvorca vidno nad pusinkou ako pod ňou. Pri satí vidíte pohyb spánkov a uší dieťaťa, pohybuje sa mu brada.  Nenáhlite sa, počkajte, kým si dieťa nájde bradavku a samo ju uchopí – satie a samoprisatie sú vrodené reflexy dieťaťa.

Jedna z hlavných zásad dojčenia znie: dieťa prikladáme k prsníku, nikdy nie naopak. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: